poniedziałek, 6 listopada 2017

Łatwy makowiec z gotowej masy

Dodane przez Elifia w: Tylko o kuchni. Stary przepis mojej Babci. Masa serowa: Białka oddzielić do żółtek. Miękkie masło należy utrzeć z cukrem i nadal miksując - dodawać po żółtku, a następnie porcjami łączyć z twarogiem. Dodać budyń, aromaty i na końcu ostrożnie wmieszać uprzednio ubitą pianę z białek.


Masę serową równomiernie przełożyć na część z makiem.

Wyrównujemy wierzch, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. Makowiec z gotowej masy musi całkowicie wystygnąć. Przed podaniem możemy go posypać cukrem pudrem i ewentualnie udekorować. Proste w przygotowaniu i niezwykle efektowne min średnie przystępne. Jeśli chodzi o masę makową, to polecam przygotować dużą porcję masy i część z niej zamrozić na przyszłość.


Wówczas pieczenie makowca jest jeszcze szybsze. Pamiętaj, że taką masę możesz zawsze wzbogacić. Najczęściej przybierają postać zawijanej strucli z ciasta drożdżowego i maku.

Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej. Luuudzie… co ja się nie naczytałam opinii, że gotowa masa makowa jest taka zła i niedobra. Nie wszyscy jednak mają.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na szybki makowiec z masy makowej. Uwaga: możesz użyć gotowej masy makowej z puszki (bez konserwantów i chemicznych dodatków), ale wtedy należy radykalnie zredukować ilość cukru (lub zupełnie z niego zrezygnować) i zrezygnować z esencji migdałowej (powinna już być w gotowej masie). Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową.


Składniki: - puszka gotowej masy makowej 850g ( np. Bakalland)) - 3-jabłka , obrane i starte na Zobacz więcej. Więcej niż przepisów. Zapraszam na pyszny, wilgotny makowiec z brzoskwiniami i bezą migdałową. Przygotowałam go z gotowej masy makowej.


Chociaż musimy przygotować parę warstw to uważam, że jest szybki w przygotowaniu. Bardzo smaczny, aromatyczny i wszystkie smaki dobrze się ze sobą łączą. Ciasto bez którego wielu z Was nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia - makowiec zawijany, w moim regionie nazywany struclą z makiem.


Ponieważ wiem, że chętnie sięgacie po szybkie przepisy i proste ciasta, przygotowałam dwie wersje nadzienia.

Jedno z gotowej masy makowej z puszki i drugie tradycyjne, przygotowane z maku parzonego. Dużo zależy od rodzaju użytej masy makowej, im bardziej wodnista, tym makowiec bardziej wilgotny. Jeśli po upieczeniu wierzch makowca pęknie, nie przejmujcie się tym zbytnio i zatuszujcie je pod warstwą lukru lub polewy czekoladowej. Ciasto podzielić na części, następnie każdą z nich rozwałkować. Posmarować gotową masą makową wymieszaną z bakaliami i pianą z białek i zwinąć.


Makowce zawinąć w posmarowany olejem papier do pieczenia. Po upieczeniu polukrować cukrem wymieszanym z sokiem z cytryny. Przed świętami Bożego Narodzenia nie zawsze jest czas na to, by wszystkie składniki potrzebne do świątecznych potraw przygotowywać samodzielnie. Wypróbuj przepis na struclę makową z gotowej masy makowej!


PRZEPISY NA MAKOWCA stanowią bardzo ważną część moich zapisków kulinarnych. W moim domu od zawsze przygotowywało się makowce z okazji świąt i bardzo często bez okazji #128578; Mój mąż bardzo lubi makowca drożdżowego. W czasie kiedy ciasto się podpieka, gotuje się w mleku mak. Potem miesza ze składnikami, które sprawiają, że masa jest bardzo wilgotna.


Z białek i szczypty soli ubić pianę i delikatnie wmieszać ją łyżką w masę makową. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Przepisy z kategorii ciasta makowiec.


Lubisz makowiec, ale jego przygotowanie jest zbyt czasochłonne? W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na ciasto z gotowej masy makowej na kruchym spodzie. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce.


Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Najlepszy makowiec na kruchym spodzie, z lukrową dekoracją z kandyzowanej skórki pomarańczowej. Mogę użyć gotowej masy makowej ? Jak z tym wtedy postąpić ? Zawsze zaparzałam mak nie zmielony i wtedy odcedzanie nie sprawiało żadnego kłopotu, wystarczyło przechylić naczynie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty