poniedziałek, 20 listopada 2017

Oryginalne węgierskie leczo

Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo. Daleko mi do kulinarnej i jakiejkolwiek innej ortodoksyjności, kombinowanie, zmienianie to wręcz obowiązek, ale granice gdzieś tam nadal istnieją i polskie leczo dawno je przekroczyło. Węgierskie, czyli oryginalne Lecsó to nie zupa, rzadki sos z rozgotowanej cukinii, pieczarek i papryki.


Co więcej nie ma w nim cukinii, kabaczka czy. Przede wszystkim aby zrobić prawdziwe leczo konieczne jest pozyskanie dobrej, wędzonej słoniny (najlepiej z mangalicy) i białej, podłużnej papryki.

Bo węgierskie leczo, to nie zupa paprykowa z cukinią, kabaczkiem czy bakłażanem. Węgierskie leczo jest gęste, z niewielką ilością sosu powstałego z rozgotowanych i odparowanych pomidorów. A składa się z trzech podstawowych składników: białej papryki, podsmażonej na złoto cebuli i pomidorów. Czy można mówić o jakimś pierwowzorze? O to swego czasu zapytaliśmy u źródła.


Przepisie na oryginale węgierskie leczo? Zaprzyjaźniony Węgier, który z niejednego pieca chleb jadł, podał nam przepis według niego stanowiący wzorzec dla leczo. Pierwsze moje leczo postanowiłam zrobić z oryginalnych węgierskich produktów.


Na hali kupiłam białą i czerwoną paprykę, wędzone i niewędzone papryki w proszku (słodką i pikantną) oraz salami i kiełbaski debreczyńskie.

Do przygotowania leczo najlepsza jest papryka igołomska i taką właśnie udało mi się kupić. Wariactw na temat warzywnego węgierskiego gulaszu jest bez liku. Sama potrawa ma korzenie bałkańskie ale to właśnie kuchnia węgierska w latach tych XIX wieku rozsławiła ją wypuszczając na rynek wersję konserwową.


Sezon warzywny w pełni, więc pora na zrobienie leczo w węgierskim smaku. Dania główne Niedbałe leczo. Ja natomiast leczo zawsze przyrządzam z cukinią – tak lubię i dlatego mój przepis zawiera cukinię. A leczo musi być lśniące, gęste, błyszczące i pełne dymnego, głębokiego aromatu – dlatego poniżej znajdziecie garść zasa jak przygotować dokładnie takie porządne, wegańskie, węgierskie leczo: Wędzona papryka: najważniejsza przyprawa, która sprawia, że jarskie leczo ma głęboki, dymny aromat.


W sam raz sprawdzi się na jesienne pluchy i chłody lub w zimowe dni, kiedy wrócimy głodni i zmarznięci do domu. W czym tkwi sekret dobrego leczo? To oryginalne, węgierskie przygotowuje się na bazie dobrego smalcu oraz solidnej porcji papryki w proszku. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Leczo podane z kaszą gryczaną lub ryżem.


Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Prawdziwe leczo to leczo węgierskie. Nazwane tak wyłącznie dzięki ostrości potrawy jakiej nadaje jej papryka. Polecam przepis na klasyczne leczo. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!


Oryginalne węgierskie leczo to rodzaj warzywnego ragout skomponowanego ze świeżej papryki duszonej na smalcu z dodatkiem kawałka słoniny, sparzonych pomidorów, podsmażonej na złocisty.

Zrobiłam je w wersji pikantnej, co wcale nie jest regułą, leczo można przyrządzić i na delikatny sposób, wszystko zależy od Was i Waszych podniebień. Ja też będę robić na dniach oryginalne węgierskie leczo. Mocno paprykowe, prawdziwe intensywne w smaku węgierskie leczo.


Jest łagodne, więc jeśli chcesz ostrzej - możesz przyprawić. Doskonałe samodzielnie lub do ziemniaków, makaronu, ryżu. Można podać w wersji wegetariańskiej lub z mięsem, kiełbaską. Oryginalne, węgierskie Lecsó bardzo różni się od tego, co często w Polsce nazywa się leczo, czyli sos z cukinii, pieczarek i papryki. Nie ma to jednak nic wspólnego z leczo węgierskim.


Polskie leczo przypomina bardziej francuskie ratatouille i tak powinno być nazywane. Nie chodzi tu o przepych, a wydobycie smaku z kilku warzyw. Co jeść, skoro wszystko szkodzi? Sporządzonych według starowęgierskiego przepisu i przy użyciu odpowiednich produktów? W polskich kuchniach często można spotkać rozmaite interpretacje tych potraw, ale jeśli macie ochotę poczuć prawdziwie madziarski smak – serdecznie zapraszamy do naszego sklepu węgierskiego w Warszawie!


Kuchnia naszych węgierskich braci to coś więcej niż osławione leczo. Czy znacie taką wersję przepisu na leczo? Składniki są proste, ogólnodostępne, do leczo należy użyć mniej więcej podobnych ilości papryki, pomidorów i cebuli oraz preferowanej ilości mięsa, powinno być pikantne.


Choć potrawa ta ma węgierski rodowód to śmiało można powiedzieć, że należy również do polskiej klasyki. Podbiła podniebienia Polaków i podbija nadal, co sezon. Oryginalne leczo węgierskie to cudownie wyważona kompozycja węgierskiej papryki, pomidorów i cebuli z obowiązkowym dodatkiem wędzonej słoniny.


Ja do tej klasyki dodałam cukinię, do której mam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty