Kroki wykonania: Wędlinę kroimy w tzw słupki długości ok. Wykorzystanie resztek wędliny np po świętach. Każdy poradzi sobie z jego przyrządzeniem - wystarczy wszystko podsmażyć wrzucić do gara i odstawić na ok.
Sycący forszmak lubelski gotujemy na Rosole drobiowym WINIARY, a także z dodatkiem aromatycznych przypraw – ziela angielskiego, liści laurowych i przyprawy ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY. Do całości dodajemy też ogórki kiszone i konserwowe, przecier pomidorowy, a na końcu gulasz zabielamy śmietaną. W wyniku poszukiwań w różnych źródłach okazało się, że pod tą nazwą kryją się dwie różne potrawy.
FORSZMAK – NAJLEPSZY PRZEPIS – idealny sposób na wykorzystanie poświątecznych szynek, kiełbas i mięsa. Nie chcecie przegapić żadnego nowego przepisu? Danie przypomina w smaku i konsystencji sycący gulasz.
Znajduje się w nim wieprzowina, kiełbasa, papryka, cebula, ogórki kiszone oraz przyprawy. Całość należy doprawić w ten sposób, aby potrawa była dość pikantna i wyrazista w smaku. Dla wielbicieli mięs proponujemy miks wędzonego schabu, boczku i kiełbaski, w aromatycznym bulionie drobiowym.
Już sam zapach przyciągnie domowników do kuchni. Jako przekąska, forszmak najlepiej smakuje z pieczywem, jako drugie danie jednak podawaj go z ryżem. Zupa inspirowana tradycyjnym daniem forszmak, na który przepis podawałam po Świętach.
W dzisiejszej wersji fit tej potrawy, zamiast pieczonych mięs i kiełbas dodaję filet z kurczaka. Danie wzbogacam też o paprykę, kukurydzę i pieczarki. Spróbujcie tej zupy jak najszybciej!
Zapraszam Was na pyszny forszmak lubelski, na który przepis poznałam podczas testowania rodzinnych udogodnień w Fordzie Kuga. Jest to tradycyjna potrawa regionalna. To właśnie przygotowany przeze mnie forszmak brał udział w konkurencji, w której lubelscy przechodnie oceniali smak potrawy.
Zdjęcia z prac mogliście zobaczyć na naszych proilach społecznościowych. Dziś podzielę się z wami przepisem na to danie, które idea Zobacz więcej. Forszmak z kurczaka - przepis 122.
Miło mi Cię gościć na Poezji Smaku! Dodaj przepis do ulubionych. Gotowanie nie jest dla mnie przykrym obowiązkiem, a. Rewelacyjne danie jednogarnkowe – forszmak, a dokładniej forszmak dragomirowski, czyli forszmak wzbogacony o ziemniaki, dzięki czemu zyskujecie pełne, sycące danie i nie musicie się martwić, z czym je podać. Nie oszukujmy się, forszmak to nie jest najlżejsza kuchnia, ale na pewno jest to kuchnia przesycona aromatami. Wszystkie “gulaszowe” dania od razu wpadają mi w oko : ) Robią się prawie same, pysznie smakują i są fajną opcją, jeśli gotujemy obiad na dwa dni (drugiego smakują nawet lepiej! : ) Przyznam, że dopiero niedawno usłyszałam o tak popularnym na lubelszczyźnie daniu jak forszmak.
Dzięki szwagierce, w drugi dzień świąt udało mi się wyhaczyć piękne pieczarki. Przepis jest bardzo prosty, sprawdzi się dla każdego. Dodać przyprawy, marchewkę pokrojoną w słupki i kiełbasę pokrojoną w paseczki, przyrumienioną na patelni, gotować wszystko do miękkości, na koniec dodać pokrojone w kostkę ogórki i koncentrat pomidorowy zagotować i doprawić do smaku w razie potrzeby.
U mnie podaje się go z bułeczką. Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na forszmak z pieczarkami. Zupa „forszmak” nawiązuje do dania jednogarnkowego z Lubelszczyzny. Zupa á la forszmak to świetny sposób na zagospodarowanie resztek jedzenia.
Nim jednak zaczniesz eksperymenty, wypróbuj klasyczny przepis na zupę w stylu chłopskim. Można także dodać więcej warzyw. Jak na pasztet przystało, taki forszmak na przystawkę zapiekano wówczas w ozdobnych formach na jednolitą bryłę i stosownie dekorowano.
Przepis, który pokazuję dzisiaj różni się jednak od wszystkich „zwyczajnych” forszmaków. Najlepiej tak, jak brzmi poniższy przepis na forszmak, mamy gotowe danie po krótkim czasie. A warto domowy forszmak zrobić, bo naprawdę przepis jest łatwy. Kto do tej pory forszmak na weselach tylko próbował, ma szansę sprawdzić, jak można łatwo zrobić forszmak w domu:). Na początek musimy pokroić nasz mięsny wkład.
Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Z udek oraz oczyszczonej i drobno posiekanej włoszczyzny gotujemy rosół. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła lub oleju i podsmażamy pokrojoną w paski paprykę oraz ogórki konserwowe. Oddzielnie smażymy pokrojone w cienkie paski pieczarki– aż płyn odparuje. Jak zrobić forszmak, czyli proste danie inspirowane regionalną kuchnią polską?
Subskrybujcie mój kanał. Z pół roku temu My był z kumplem w delegacji w Lublinie. Panowie wylądowali między innymi przy potrawie o nazwie forszmak. Zobacz, jak przygotować sycące danie jednogarnkowe wypełnione po brzegi aromatyczna wędliną i mięsem.
Takie danie warto przygotować, gdy pozostaną ścinki i resztki ze świąt, które zamienią się w soczyste danie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.