piątek, 17 listopada 2017

Leczo cukinia pieczarki papryka

Leczo klasyczne, na mięsku. Do cebuli dodaj kiełbasę, paprykę, przyprawy (słodka i ostra papryka) oraz koncentrat. Smaż całość przez kilka minut. Całość zalej passatą, gotuj około minut. Jeśli leczo jest za gęste, dolej pół szklanki wody.


Warzywa umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić.

Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w pół plastry. Pomidory sparzyć, usunąć skórkę, pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w kostkę.


Na tłuszczu przesmażyć obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki. Następnie podsmażyć kiełbasę, a na samym końcu warzywa. Po upływie wyznaczonego czasu duszenia dorzucamy do garnka cukinię i pieczarki i dusimy do momentu, aż cukinia będzie prawie miękka (ale nie może się rozlatywać).


Przepis: cukinia, papryka, kiełbasa, cebula i pomidory. Dzisiaj na moim stole stanie leczo z pieczarkami. Doskonale zdaję sobie sprawę, że leczo z pieczarkami jest może mniej popularne niż leczo z kiełbasą czy mięsem jako takim, ale jest zdecydowanie smaczne!

U mnie wersja podstawowa, sprawdzona i pyszna. Kostkę kogutek rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody i wlać do garnka. Doprawiamy solą, pieprzem i papryka. To mój ulubiony i szybki przepis na leczo z kiełbasą i dodatkiem czterech podstawowych warzyw.


Moje leczo z kiełbasą i cukinią szykuje się błyskawicznie. Myślę, że to jedno z dań, które obowiązkowo powinnyśmy szykować latem. To też bardzo proste do zrobienia danie jednogarnkowe, więc masz też mniej zmywania. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną kiełbasę i podsmażamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i jeszcze przez chwilę podsmażamy. Ostatnio modne są wszelkie wersje wege, bez tego czy tamtego, ale ja ze starej szkoły ;D Mamine leczo wymiata.


Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Mam wszystkie tu wymienione produkty warzywne z własnego ogródka. Muszę je wykorzystać aby się nie zmarnowały. Dobry pomysł z takim przetwarzaniem.


Zamierzam leczo przechować w słoikach, po uprzedniej pasteryzacji, na okres jesienno-zimowy. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso.


Cukinię umyć, pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać, pokroić w piórka, poddusić na oleju, dodać pokrojony czosnek, cukinię, szczyptę soli. Pyszne leczo z mielonym mięsem.

Smażę jeszcze chwilę przez duszenie Pok. Uwielbiam lipiec za pyszne owoce, którymi nas obdarowuje, a sierpień za moc warzyw. Najważniejszym składnikiem tej wersji leczo jest kabaczek, czyli nic innego jak popularna cukinia, kuzynka dyni i bakłażana.


Najpopularniejsza jest w postaci zielonej, ale są także kabaczki żółte i w. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Nie tylko cukinia, papryka, cebula, pomidory i wędlina lub mięso znajdują się w leczo. Ta potrawa przecież występuje w niejednej wersji.


Można przygotowywać ją niemal przez cały rok, ale składniki do jej sporządzenia najłatwiej jest zdobyć właśnie latem. Serwujemy sprawdzone przepisy na to sycące, pyszne i pachnące danie. Nie pamiętam czy po raz pierwszy poznałam smak tego dania w Toskanii czy też w Polsce, ale utkwił on na długo w mojej pamięci.


Dusimy na małym ogniu min. Po minutach całość zalewamy pomidorami z puszki i jeśli jest potrzeba dodajemy resztę wody, przyprawiamy do smaku. Jeśli znacie inne przepisy na leczo, napiszcie je w komentarzach.


Prezentujemy przepis na leczo z cukinią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty