czwartek, 23 listopada 2017

Papryka marynowana z cebulą

Papryka marynowana z cebulą

Marynowana papryka z cebulą i czosnkiem to idealny przepis na zimę. Przygotowana w słoikach zasilać będzie półki domowej spiżarni, by w dowolnym momencie towarzyszyć nam jako dodatek do obiadu, sałatki czy kanapek. Zobacz sprawdzony przepis na marynowanie papryki we własnej kuchni. Papryka konserwowa z cebulą.


Wszystkie składniki zalewy doprowadzić do wrzenia i gotować minut. Po tym czasie goździki wyciągnąć. Odstawiamy na około godzinę. Gotujemy wodę z octem i miodem.


Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Do zalewy wrzucamy paprykę i cebulę. Ja już kilka publikowałam kilka propozycji. Dziś w wersji z cebulką. Składniki: kg kolorowej papryki, Zobacz więcej.


Przygotowanie jest bardzo proste, a dodatki możesz skomponować według własnych upodobań smakowych. Dzięki dodatkom nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. Z tego przepisu otrzymacie świetną domową, marynowaną w zalewie octowej paprykę. Sprawdzony i łatwy przepis. I choć wydawać się może, że największą wartość mają świeże warzywa, papryka w occie również może nieść za sobą wiele korzyści, a kto wie, czy nie jeszcze więcej.


I nie jest trudna w przygotowaniu! Nakładamy gorące buraki (mieszamy żeby nakładać razem z zalewą). Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem.


Tak odwrócone pasteryzujemy na sucho w piekarniku nagrzanym do 1st C przez min. Po przestudzeniu odwracamy z powrotem. Po kilku dniach buraczki są już gotowe (cebulka i papryką zmiękną pod wpływem zalewy octowej).


Warto pozbyć się także białych włókien z wnętrza warzyw. Następnie odsącz paprykę z nadmiaru wody. Całość dokładnie wymieszaj. Kalafiory oczyścić, umyć, osuszyć i podzielić na różyczki. Czerwoną paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w paski.


Papryka marynowana z cebulą

Przepis na kalafior z cebulą i papryką. Przygotowanie dania papryka marynowana w occie (w słoiku na zimę) Obie cebule pokrój w piórka. Włóż po kilka piórek cebuli i ciasno układaj paprykę. Do słoików wsyp przyprawy.


Cebulę obrać, opłukać i pokroić w półksiężyce. Do każdego słoika dodaj po łyżce oleju. Idealne do marynowania są malutkie jędrne grzybki. Nam pewnego razu udało się takie znaleźć.


Opis przepisu: Autor: RENIZ Świetny dodatek do mięsnych dań, ale także doskonały sos do kasz i makaronów czy podstawa warzywnego leczo, czyli papryka duszona z cebulą na oliwie. Przyrządzamy ją z dodatkiem koncentratu pomidorowego, a także z aromatycznymi przyprawami – rozgniecionym czosnkiem i majerankiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty