piątek, 24 listopada 2017

Żurek na domowym zakwasie

OK, dziękuję za szybką odpowiedź! Słyszałam różne wersje, dlatego to pytanie #128578; Zakwas nastawiony. Za kilka dni robię żurek i już się nie mogę doczekać.


Żurek na domowym zakwasie

Jak ktoś od lat robi chleby na zakwasie, to taki prawdziwy żurek też w końcu powinien, prawda? Nie wiem dlaczego, ale przez długi czas nie gotowałem go sam. Ostatnio jednak dorobiłem się przepisu na idealny żurek – w sam raz kwaśny, z konkretną nutą majeranku, ugotowany na bazie esencjonalnego mięsnego wywaru. Najlepiej gdy żurek ugotowany jest na domowym zakwasie. Dlatego przygotowanie tej zupy składa się z dwóch etapów: najpierw robimy zakwas, a potem dopiero gotujemy zupę.


Dowiedz się, jak szybko zrobić pyszny żurek na domowym zakwasie. Nie ma nic łatwiejszego niż zakisić zakwas na żurek poczekać kilka dni, aby cieszyć się wspaniałym smakiem tradycyjnej Wielkanocnej zupy. Dodaj do ulubionych Wybierz listę: Zapisz. Najczęściej przygotowujemy go dodając gotowy żur, kupiony wcześniej w sklepie. Warto, choć raz na jakiś czas, zrobić tę wspaniałą zupę na prawdziwym, domowym zakwasie.


Wielkanoc: Żurek na domowym zakwasie - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Bo żurem, wielkanocny żurek jest najlepszy na świecie na domowym, cudownie aromatycznym zakwasie z żytniej mąki. I jeśli już chociaż raz zrobicie żur na domowym zakwasie, nigdy nie będziecie chcieli wrócić do gotowców.


ZAKWAS: Do słoika wlewamy wodę. Dodajemy do niej mąkę i mieszamy całość tak, by nie było gródek. Następnie dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, ziele angielskie, liście laurowe oraz chleb. Całość delikatnie mieszamy. Słoik przykrywamy gazą i odstawiamy na około dni.


Żurek na domowym zakwasie

Ma mnóstwo odmian, jednak nieważne czy jest śląski, rzeszowski czy góralski, zawsze powinien być przygotowany na domowym zakwasie. Zakwas na żurek przygotowujemy z mąki żytniej, ciepłej wody, skórki chleba razowego i przypraw. Domowy żurek na własnoręcznie nastawionym zakwasie zawsze smakuje najlepiej! Na 5-dni przed gotowaniem barszczu lub żuru przyrządź zakwas.


Wymieszaj mąkę pszenną (jeśli planujesz barszcz) lub mąkę żytnią (jeśli chcesz ugotować żur) z letnią przegotowaną wodą, wrzuć obrany i przekrojony ząbek czosnku. Sprawdzony przepis na najlepszy żurek wielkanocny na domowym zakwasie od MniamMniam. Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po. Udostępnij na facebooku Udostępnij na Twiterze.


Przepis na – l żurku. Ogólnie za nim nie przepadam, praktycznie mógłby dla mnie nie istnieć. Są jednak dwa takie momenty w roku, których bez żuru sobie nie wyobraża1. Zupy Śląski żur na domowym zakwasie. Tradycyjny śląski żur - tym razem wersja świąteczna - na bogato.


Na 3-dni przed gotowaniem żurku, mieszamy wodę z mąką razową. Ilość wody zależy od tego jak gęsty lubimy żurek, można dodać lub szklanki, przy trzech będzie dość gęsty. Jeśli zrobicie ten żurek okaże się, że te, które jedliście dotychczas były może i dobre, ale na pewno nie idealne. A ten jest według mnie taki, jaki powinien być prawdziwy żur. Oczywiście możemy zakupić żurek w torebce ale skład jest przerażający.


Kilkanaście lat temu nie jadłam żurku w ogóle. Omijałam szerokim łukiem i odwracałam wzrok jak widziałam żurek w kogoś na talerzu. Ale później poznałam mojego męża, który jest wielbicielem i amatorem żurkożercą. Na szczęście nie jestem osamotniona w tej miłości, bo tą zupę kocha również mój mężczyzna i… starszy kot. Tak tak, to on jest najlepszym domowym testerem tej zupy – szczególnie upodobał sobie ciemny, razowy chleb maczany w żurku, wcale nie boczek czy kiełbasę!


Poniżej znajdziecie przepis na barszcz biały na zakwasie, gotowany na wywarze z mięsa wieprzowego z kością, np. SKŁADNIKI: - 5g surowej białej kiełbasy, - 1g boczku wędzonego pokrojonego w. Dlatego często możemy spotkać się z nazwą barszcz biały, która prawdopodobnie pochodzi od zupy gotowanej na zakwasie z rośliny zwanej barszczem zwyczajnym. Piszcie w komentarzach, jak smakuje Wam żurek na domowym zakwasie. Różnica między żurem a barszczem. Mało kto gotuje dziś żurek na domowym zakwasie.


Kieruje nami wygoda i brak czasu – aby było szybciej i łatwiej, gotujemy na gotowym zakwasie z butelki albo wręcz korzystamy z gotowych zup w kartonie czy torebce. Ale coraz więcej jest też miłośników slow food – i dla nich przypominamy przepis na zakwas oraz przepis na żurek. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chleb na domowym zakwasie.


This feature is not available right now.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty