Jeść je też lubię, ale bardziej wolę zbierać, sprawia mi to wielką frajdę, już samo chodzenie po lesie jest mega przyjemne. Uwielbiam je czyścić, suszyć, marynować, czy zaprawiać w solance. Podam przepis na marynatę. Sprawdzony przepis na kurki marynowane w zalewie od MniamMniam.
Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po kroku! Dla urozmaicenia: Do marynaty możesz dołożyć również trochę gałki muszkatołowej, która nada jej wyrazistości i nieco koloru.
Coś dla miłośników grzybów, czyli kurki marynowane w słoiczkach. Przetwory idealnie zaprezentują się na wigilijnym stole! Wrzucić do gorącej, lekko osolonej wody, dodać marchewkę i gotować 5- min.
Kurki dokładnie oczyścić, wypłukać. Wyparzone słoiki napełniać jeszcze gorącymi kurkami, przekładając kawałkami marchewki i cebuli, zalewać wrzącą zalewą, zakręcać wygotowanymi pokrywkami i odstawić do ostygnięcia do góry dnem. Marynowane kurki są doskonałe nie tylko do sałatek, ale również do kanapek i podgryzania. Warto przyrządzić domowe przetwory z grzybów, kiedy kurki dostępne są w sklepach i na straganach, a przez to tańsze. Więcej o kurkach, ich wartości odżywczej i przydatności kulinarnej znajdziecie tutaj.
Jak tu oprzeć się pokusie uchwycenia niepowtarzalnego smaku grzybów na dłużej? Nawet jeśli jest na to jakiś sposób, po co się starać, skoro można przygotować kurki marynowane i cieszyć się smakiem grzybów przez cały rok. Do tego właśnie zachęcamy. Tradycyjna marynata grzybowa - w roli głównej kurki.
Ciągle cieszę się latem, świeżym powietrzem, niebem, roślinnością, słońcem, owocami, ale już powoli robię zapasy na zimę. W garnku zagotuj wodę i wrzuć grzyby na minut alby się lekko podgotowały. Wysyp na ręcznik papierowy. Składniki marynaty wlej do garnka.
Wsyp przyprawy cukier i sól. Do wyparzonych słoików włóż kurki na 3. Bo my bardzo lubimy marynowane grzyby: kurki, rydze i boro. Tak zamarynowane grzyby, w tym wypadku kurki są bardzo smaczne, mają delikatnie octowy smak, gdyż zalewa jest bardzo delikatna. Tym sposobem przygotowane kurki marynowane smakują nawet tym, którzy nie lubią kwaśnych dań. Przepisy z kategorii kurki marynowane.
Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Stoisz przed koszem pełnym kurek i szukasz pomysłu jak przyrządzić je, by można się było cieszyć ich smakiem przez cały rok? Wypróbuj kurki w occie zrobione w oparciu o przepis poniżej.
Chociaż kurki są niskokaloryczne, jak wszystkie grzyby mogą być ciężkostrawne, a to przez chitynę. Po posiłku obfitym w kurki warto więc napić się naparu z ziół lub herbatki ziołowej, które poprawiają trawienie. Sezon na nie rozpoczyna się już w czerwcu, a przed. Grzyby leśne konserwowane w zalewie octowej z dodatkiem przypraw. Można użyć małych świeżych borowików, kurek, podgrzybków, opieniek.
Chcesz przyrządzić kurki? Umyj je, osusz i duś ze śmietaną. Wystarczy dodać je do makaronu lub usmażyć jajecznicę. Przygotuj przetwory na zimę - marynowane kurki w occie. Zobacz więcej przepisów i porad na Polki.
Urszula1Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Proste potrawy. Należy jednak pamiętać o tym, by trzymać się przepisu, aby całość wyszła. Grzyby marynowane w zalewie octowej z przyprawami to jeden z przysmaków kuchni polskiej. Do marynowania najlepiej nadają się świeże grzyby leśne: boro, maślaki, rydze, gąski, kurki, opieńki, koźlarze czy podgrzybki.
Włóż kurki do osobnego garnka z wrzątkiem i obgotuj je przez około minut. Włóż przestudzone kurki do słoiczków, zalej marynatą, zakręć dobrze słoiczki i pasteryzuj minut w dużym garnku z wrzątkiem. Wodę zagotować, dodać wszystkie przyprawy i ocet, gotować na małym ogniu min. Marchewkę i cebulę oczyścić, pokroić w krążki albo paseczki, cebulę przelać wrzątkiem na sicie.
Jeśli zamarynowaliście kurki to mamy dla Was estetyczne etykiety do naklejania na słoiki. Znajdziecie tutaj kilka rodzajów etykiet na kurki marynowane w formacie pdf do wydruku. Najlepiej nalepki wydrukować na papierze samoprzylepnym. Etykieta na kurki marynowane - wersja 1. Następnie myjemy je w ciepłej osolonej wodzie, która usunie pozostałe zanieczyszczenia.
Gdy woda zawrze wrzucamy do niej czyste kurki i gotujemy przez minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.