wtorek, 7 listopada 2017

Leczo pomidory z puszki

W zasadzie możemy wrzucić wszystko co lubimy, a smak będzie idealny :)Tym razem zamiast przecieru pomidorowego użyłam gotowe pomidory w puszce- wyszło pysznie! Czas przygotowania: min. Leczo z cukinią i pomidorami.


Cukinię kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w duże kawałki. Jak cukinia jest mała to nie.

Teraz dodaj pokrojone pomidory. Mogą być pokrojone niedbale, nie przejmuj się. Podczas duzenia i tak sie zamienią w pulpę. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok.


Zobacz przepis na leczo z cukinią. Dokładnie mieszamy i dodajemy pomidory z puszki wraz z sokiem, pokrojone na kawałki. Przepis na leczo z cukinii.


Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia.

Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką. Krok 5: Do miękkiego mięsa i warzyw włożyć koncentrat, zagotować, przyprawić do smaku. Przyprawiamy tymiankiem, bazylią oraz solą i pieprzem.


Mieszamy i dusimy pod częściowym przykryciem przez ok. Po tym czasie próbujemy czy leczo jest odpowiednio doprawione. Następnie dodać pomidory siekane z puszki Develey. Całość doprawić cukrem, pieprzem, organo oraz bazylią. Dzisiaj pomidory jak z puszki, ale w słoikach, czyli domowy zamiennik tych pierwszych.


Wiem, że wiele z was czekało na ten przepis, więc tym filmem odpowiadam na liczne pytania:) A przy okazji to jeden z moich bardziej ulubionych sposobów na domowe pomidory w słoiku, bo są bardzo uniwersalne. Poniższy przepis na leczo z kiełbasą, papryką, fasolą i wieloma innymi pysznymi składnikami pochodzi o Przemysława Świerczyńskiego, który zawodowo zajmuje się gotowaniem w swojej łódzkiej restauracji zdrowyobiad. Jego leczo tak mi zasmakowało, że poprosiłem o przepis.


W sezonowej odsłonie ze świeżymi pomidorami, z dodatkiem cukinii oraz kukurydzy. Dzięki przyprawokurkumie i kminowi rzymskiemu, danie nabiera bardziej orientalnego i ciekawego smaku (dla mnie niezbędne przyprawy w tej potrawie ;) Poza sezonem letnim zamiast świeżych pomidorów można dodać pomidory z puszki. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą.


Bardzo męskie danie ;) Występuje w wielu odmianach, a dziś prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję.

Narobiłaś mi smaku i chyba zrobię leczo w tym tygodniu na obiad! My też bardzo lubimy leczo. Zwłaszcza o tej porze roku jest ono wyśmienite.


W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Do lecza dodać pomidory, koncentrat pomidorowy i keczup.


Ile dodała Pani tych pomidorów z puszki? Nie ma sensu spierać się na ten temat. Ugotowane późną jesienią, zimą czy na wiosnę nie będzie miało pełnego smaku wygrzanych w słońcu pomidorów i papryk.


Poza sezonem na paprykę i pomidory smak jest płaski, więc trzeba go nierzadko ratować pomidorami z puszki lub z koncentratu. Jeśli chcemy przyspieszyć proces można dodać sam miąższ, bez gniazd nasiennych. Papryka żółta jest również świetnym. Najlepsza jest papryka czerwona z grubym miąższem. Pomidory, jako jedne z nielicznych warzyw, są zdrowsze po obróbce termicznej – wytwarza się w nich wtedy więcej likopenu.


Dużo mówi się jednak o szkodliwości pomidorów z puszek, do produkcji których wykorzystuje się szkodliwy bisfenol. Czy faktycznie jest się czego bać? Pomidory z puszki, paprykę, cukinię, przecier pomidorowy, drobno posiekany czosnek dodać do cebuli z kiełbasą, zalać szklanką wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić do miękkości na wolnym ogniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty