Gotowe marynowane maślaki (w różnych wariantach) można degustować już po tygodniu. Przechowywać można długo, przetwory konserwowane octem są bardzo trwałe, przetrwają bezpiecznie nawet kilka lat. Zamiast obierać maślaki ze skórki, wolę na przykład poczytać. Przepisy kulinarne na grzyby marynowane - maślaki w cytrynowej zalewie.
Maślaki w cytrynowej zalewie.
Czas przygotowania: min. Podobnie jak inne leśne grzyby, tak i maślaki marynowane można przygotowywać na sto rożnych sposobów. Nasza marynata ma cebulowy posmak. Jeśli takie maślaki marynowane nie gościły jeszcze nigdy na twoim talerzu, wypróbuj nasz przepis! Bardzo lubimy maślaki marynowane.
Służą nam jako dodatek do obiadu, kolacji lub sosu tatarskiego. Zalewę octową przygotowuję w proporcji 1:z dodatkiem liścia laurowego, gorczycy i cebuli.
Do zalewy dodaje się też cukier. Przygotowanie marynowanych grzybów zajmuje około godziny. MARYNOWANE MAŚLAKI Wśród grzybków, które zebraliśmy wczoraj było trochę maślaków, z których zrobiłam sos, ale zostawiłam sobie odrobinę na maślaki marynowane, jeśli wyjdą dobre to sobie jeszcze dorobi Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Domowy Smak Jedzenia. Chociaż nie myślcie absolutnie, że narzekam na ten dostatek maślaków ;).
Grzyby przebrać, umyć,oczyścić kapelusze z kleistej skórki i gotować ok. Odcedzić, przelać letnią wodą. Dodać pokrojoną w ćwiartki cebulę i pokrojoną w talarki marchewkę.
Gotowaćminut, Włożyć maślaki i. Grzyby marynowane to jedne z obowiązkowych przetworów. Warto spróbować grzybków własnej roboty-naprawdę pycha! Aby grzybki marynowane wyszły doskonałe, zadbajmy o dobrą zalewę.
Do marynowania najlepiej nadają się świeże grzyby leśne: boro, maślaki, rydze, gąski, kurki, opieńki, koźlarze czy podgrzybki. Większe przekroić na pół. Marynowane grzyby - maślaki, rydze, prawdziwki.
Wrzucić na gotującą się wodę (każdy gatunek w osobnym garnku) i gotować ok min. Podaje się je do wędlin i pasztetów, stanowią też składnik sosu tatarskiego. Z całego grzybobrania wybieramy najmniejsze okazy podgrzybków, borowików, kurek, maślaków i kozaków. Radość zakupów i 1 bezpieczeństwa dla każdej transakcji.
Podczas gotowania i tak nam trochę wyparuje. Dodajemy listków bobkowych, około ziarenek pieprzu, ziarenek ziela angielskiego, sól i dość dużo cukru - ja przeważnie. Dziś pokażę marynowane maślaki. Parę dni temu pojawił się w naszym pobliskim lesie prawdziwy wysyp tych grzybków.
Jeszcze tydzień wcześniej znaleźliśmy tylko kilka, ilość w sam raz do urozmaicenia jajecznicy. A teraz – proszę Państwa, godzinka w lesie i dwa kosze maślaków! Z kapeluszy usunąć brązową skórkę.
Obrane i umyte grzyby pokroić w paseczki. Na odrobinie oliwy zeszklić posiekaną cebulę. Dodać do niej grzyby i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Dusić przez pół godziny, często mieszając. Grzyby w marynacie zawdzięczają swój smak i aromat dodaniu odpowiednich przypraw, np. Są doskonałym dodatkiem do zimnych mięs, drobiu, ryb i sosów.
To też doskonały element dekoracyjny do różnych potraw, np.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.