Całego pstrąga o wadze ok. Całą rybę o grubości ok. Ryby to źródło niezbędnych dla naszego zdrowia kwasów tłuszczowych Omega-3.
Możemy przyrządzać je na wiele sposobów, jednak najczęściej decydujemy się rybę po prostu usmażyć. Nie jest to może najzdrowsza z meto ale komu nie smakuje pyszny i rumiany filecik rybny? Niestety smażenie ryb wymaga nieco więcej umiejętności, niż smażenie mięsa. Jak smażyć ryby mrożone? Ryby mrożone a właściwie filety ryb, często są nieodpowiednio smażone.
Po wielu próbach rezygnujemy, gdyż ryby się rozpadają, panierka przywiera do patelni, a samą patelnię trzeba skrobać. Niestety – ryby trzeba umieć usmażyć, a żeby się nauczyć to trzeba mieć podstawową wiedzę. Ryby to niezastąpione źródło wielu cennych dla naszego organizmu składników.
Oczywiście nie bez znaczenia są też ich wspaniałe walory smakowe,z uwagi na które tak wiele osób uwielbia dania rybne. Nie da się ukryć, że najzdrowsze ryby to te pieczone w piekarniku, dlatego też takie właśnie jedzmy najczęściej. Jeśli jednak najdzie nas ochota na pyszną smażoną rybkę, warto. Ryby powinno się smażyć po uprzednim obtoczeniu w panierce przygotowanej z mąki, jajka i bułki tartej.
Smażymy je do momentu uzyskania przez skórkę złocistobrązowego koloru, a następnie odwracamy na drugą stronę. Należy pamiętać, że jeśli chcemy przygotować danie z mrożonych filetów rybnych, nie trzeba ich do końca. Jeśli mamy rybę świeżą, to oczyszczamy ją, myjemy i również osuszamy papierowym ręcznikiem.
Ryby dobrze smażą się na patelniach żeliwnych. Zanim rybę położymy na patelni, to pół godziny wcześniej można namoczyć ją w mleku (wówczas będzie miała delikatny smak) lub oprószyć solą, pieprzem i obłożyć plastrami cytryny. Zanim zaczniemy smażyć rybę, warto ją wymoczyć w zimnej wodzie lub w mleku. Szczególnie dotyczy to ryb o swoistym zapachu - karpia, tołpygi, flądry czy śledzia.
Aby ryba była smaczniejsza, warto ją (już usmażoną wcześniej) wrzucić na chwilę na patelnię z roztopionym masłem. Dysponując odpowiednio dużym naczyniem, wypatroszoną rybę można ponacinać ukośnie i usmażyć w całości. Nacinanie ułatwia dotarcie tłuszczu pod skórę oraz skraca czas smażenia, co jest szczególnie ważne w przypadku przygotowywania dużych ryb. Rybę filetowaną można smażyć w całych płatach lub pokroić je na mniejsze. Wystarczająco Dobra Pani.
Rybę pokrój na mniejsze kawałki, aby łatwiej było ją obracać. Jeśli wybierasz rybę mrożoną dobrze ją rozmroź, najlepiej na sitku. Nie wkładaj jej do ciepłej wody. Jeśli z kolei posiadasz rybę ze skórą, nie obieraj jej – najłatwiej zdejmiesz ją po usmażeniu. Jeśli to konieczne, delikatnie odsącz ją z nadmiaru wody.
Krok 1: Rybę dokładnie umyć. Rybę umyj i osusz papierowym ręcznikiem, musi być sucha. Przypraw dorsza solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami z obu stron, możesz też oprószyć ją mąką. Na patelni rozgrzej tłuszcz: wybierz olej rzepakowy, olej kokosowy lub masło z dodatkiem oleju.
Dorsza ułóż na dobrze rozgrzanym tłuszczu najpierw skórą do dołu. W czasie gdy warzywa się gotują można usmażyć rybę: obtaczać ją w mące i smażyć partiami na złoto na rozgrzanym oleju. Odlać trochę wywaru (około pół szklanki) i rozmieszać w nim koncentrat pomidorowy. Uwielbiam ryby, ale nie potrafie ich smażyć (kostka, filet). W zamian inny przepis na rybę (do konsumpcji).
Przeglą co z ryb najlepsze od uwagi generalnej rozpocząć trzeba - po pierwsze surowiec! Rybę kładziemy na patelnię dopiero gdy olej jest gorący. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy kawałki ryby, gdyż tłuszcz będzie strzelał na boki. Patelnia powinna być na tyle duża, żeby kawałki ryby leżały na niej luźno. Najpierw dobrze rozgrzewamy patelnię, potem wlewamy olej najlepiej rzepakowy.
Ryba po grecku - to jedna z podstawowych potraw wigilijnych. Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku. Rybę należy smażyć na małym ogniu i nieprzekrytej patelni - smażona pod przykryciem straci bowiem chrupkość!
Istotną sprawą jest także doprawienie ryby. By po usmażeniu nie była słucha, najlepiej posolić ją bezpośrednio przed włożeniem na patelnię lub kiedy już ją na niej ułożymy. Rybę w panierce przyrządza się bardzo łatwo i szybko. Taka ryba to doskonały pomysł na szybki obiad! Jeśli ktoś miał już do czynienia z filetowaniem ryb na pewno poradzi sobie doskonale.
Jeżeli jednak jesteś początkującym kucharzem, pamiętaj, że rybę przed panierowaniem i smażeniem należy najpierw odpowiednio przygotować. Smażyć mieszając aż lekko zmięknie. Dodać starte warzywa, smażyć dwie, trzy minuty i zalać ok. Wszystko osolić do smaku, dodać pieprz i pozostałe przyprawy.
Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. Gotowe wyłożyć na usmażoną rybę. Przygotowaną rybę od razu wkładamy na rozgrzany tłuszcz. Ilość tłuszczu wykorzystanego do smażenia nie powinna być zbyt duża a ogień niezbyt mocny.
Najlepiej jest smażyć rybę na średnim ogniu, na 2-łyżkach oleju, aby jedynie lekko natłuścić patelnię. Ryby kładziemy na patelni tak, aby nie przylegały do siebie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.