poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Makowiec z masy makowej bez ciasta

Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Przepis na makowiec bez mąki. Pyszny, wilgotny, delikatny makowiec z dodatkiem zmielonych orzechów. Sama warstwa pysznego maku, bez ciasta.


Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Makowiec jest bezglutenowy.

Jeszcze nie wiem, ale moje serce na pewno krąży wokół tego ciasta. Ja, jako dziecko zawsze wyjadałam sam mak z ciasta – w tym przypadku nie muszę tego robić, maku jest mnóstwo. To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta. Sama pyszna, wilgotna masa makowa.


Ciasto jest wysokie, dlatego proszę nie przerażać się ilością użytych składników. Dodane przez perpetuum w: Tylko o kuchni. Kiedyś znalazłam przepis na makowiec na biszkopcie, w którym biszkopt nie był pięknie wyrośnięty i ni siadał pod ciężarem maku.

To jeden z najłatwiejszych do przygotowania makowców, zwłaszcza jeśli mamy gotową już masę makową. Ciasto bez którego wielu z Was nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia - makowiec zawijany, w moim regionie nazywany struclą z makiem. Ponieważ wiem, że chętnie sięgacie po szybkie przepisy i proste ciasta, przygotowałam dwie wersje nadzienia.


Jedno z gotowej masy makowej z puszki i drugie tradycyjne, przygotowane z maku parzonego. Masa serowa jest bardzo tradycyjna, bez aromatów i bakalii. Jednym słowem rewelacyjne ciasto z makiem i serem (dwa w jednym). Dla wielbicieli makowców, jak i serników.


Przygotowanie wbrew pozorom jest łatwe i szybkie (do masy makowej użyłam gotowego maku mielonego, a do masy serowej gotowego twarogu mielonego z wiaderka). Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Ten przepis na makowiec japoński bez ciasta może być spożywany przez osoby na diecie bezglutenowej. W moim domu makowiec japoński bez ciasta jest bardziej lubiany niż makowce drożdżowe.


Pamiętam, że jako dziecko wyjadałam mak z makowców, zostawiając całe ciasto na talerzu. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam. Ciasto japońskie jest po prostu pyszne, bo wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną migdałową nutą. Pamiętaj, że taką masę możesz zawsze wzbogacić o bakalie typu rodzynki czy orzechy włoskie. Jeśli lubisz słodkości, to polecam również moje inne przepisy na ciasta i torty.


Dorota napisala,od kiedy robie sama mak moje wypieki makowe wychodza jak ze zdjec, samo to ze kogo obdaruje wypiekami mi powie ,ze jeszcze nie jedli tak dobrego ciasta , dziekuje Dorota za wszystkie rady porady przepisy, mysle ze kazdy z nas umial piec ale z. Do ubijanej masy dodajemy następnie jabłka, orzechy, migdały, rodzynki, mió zapach i proszek do pieczenia.

Białka ubijamy na sztywno, a następnie delikatnie mieszamy z masą makową. Składniki te trzeba zmiksować na jednolitą masę. Masę wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowuje się go właściwie bez ciasta, z samej kremowej masy makowej. Sama nazwa “makowiec po japońsku” ma niewiele wspólnego z Japonią, z pewnością nie ma japońskiego rodowodu.


Był znany także jako japoński makowiec z jabłkami. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na szybki makowiec z masy makowej. To propozycja dla tych, co wszystko zostawiają na ostatnią chwilę. Szczególnie ważny jest dodatek czekolady, dzięki niej zwykły makowiec przybiera postać dość wykwintnego torciku makowo - czekoladowego.


Wszystko miksujemy razem i pieczemy! Wylej masę na przestudzony spód i wstaw całość do piekarnika na minut w 180°C. Następnie zmniejsz temperaturę do 130°C i piecz ciasto jeszcze przez pół godziny. Użycie gotowej masy makowej dodatkowo skraca czas wykonania tego makowca. Prosty przepis na makowiec bez ciasta.


Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i. W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej. Luuudzie… co ja się nie naczytałam opinii, że gotowa masa makowa jest taka zła i niedobra.


Nie wszyscy jednak mają. Pyszna strucla makowa z przepisu mojej Babci. Obowiązkowo gości u nas w święta bożonarodzeniowe, a czasami mamy na nią ochotę również poza tym okresem.


Trochę pracy trzeba włożyć ,ale smak wynagradza wszystko. Artykuły na temat: makowiec bez ciasta z gotowej masy. Kruche ciasto z tego przepisu jest bezbłędne, do tego masa makowa, wykończenie z kruchego ciasta i gotowe. Masę makową można też śmiało zamrozić. Pamiętaj, że przed pieczeniem ciast z większą ilością maku masę warto wymieszać z ubitymi na sztywno białkami jajek.


Masa makowa z ubitymi białkami nie kruszy się po upieczeniu i jest zwarta. Czyli makowce można robić wykorzystując rozmaite rodzaje ciasta, a także różne masy. Oprócz tego, że masę makową można wykonać samodzielnie lub kupić w sklepie, rozróżnia się ją także ze względu na rodzaju użytego do jej przygotowania maku. Wypieki z białym makiem są z pewnością spotykane rzadziej niż te z niebieskiego. Jeśli chcesz wzbogacić jego smak, dodaj do masy makowej dowolne bakalie: migdały, rodzynki, orzechy lub kandyzowaną skórkę pomarańczową.


Upieczone ciasto udekoruj lukrem, ziarenkami maku lub polewą czekoladową i podawaj razem z kawą zbożową, herbatą lub mlekiem. Pobierz listę składników i przygotuj wyjątkowo kruchy placek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty