czwartek, 9 kwietnia 2015

Makowiec ucierany z gotowej masy

Makowiec ucierany z gotowej masy

Dodane przez Elifia w: Tylko o kuchni. Makowiec w cieście ucieranym. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do puszystości , wbijać kolejno po jednym żółtku , ucierać 2. Mąkę zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia , dodać do utartej masy maślanej , dokładnie wymieszać 3. Aby szybko upiec makowiec ucierany musisz mieć już gotową masę makową. Możesz użyć gotowej masy makowej z puszki lub zrobić własną masę. Masa makowa z mojego przepisu idealnie sprawdzi się do tego ciasta.


Makowiec ucierany z gotowej masy

Ja użyłam tylko 4gramów masy makowej, ale to ciasto śmiało udźwignie jeszcze dodatkowe 2gramów. Lista przepisów na makowiec z gotowej masy z puszki z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Desery Trufle z masy krówkowej.


Prosty przepis na makowiec na Święta. To najlepszy tradycyjny przepis na makowiec zawijany - rolada makowa drożdżowa. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową.


Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Formę wykładamy papierem. Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem. Gdy zjaśnieje dodajemy żółtka.


Ubijamy na jasny kogel mogel. Mąkę mieszamy z proszkiem i przesypujemy do masy maślanej. Delikatnie mieszamy z ciastem. Też piekłam ten niesamowity tort makowy na święta i …. I na kolejne święta też. W końcu pomysł na super wilgotny makowiec.


Przyznam się szczerze, ze robiłam go z gotowej masy na B. Przełóż do niej masę makową. Jeśli chcesz, użyj gotowej masy makowej lub przygotuj ją samodzielnie. Wystarczy, że opłuczesz, przesiejesz i kilkukrotnie zmielisz mak i dodasz do niego miód.


Na koniec, kiedy ciasto przestygnie, przyrządź lukier, którym oblejesz wierzch wypieku. Zmieszaj w misce wodę, cukier puder oraz sok z cytryny. Tez bym chciala zrobic z gotowej masy z puszki mieszkam na pld. Wloch i mak tu nie jest popularny tak jak na polnocy kraju,ciezko kupi dobry niebieski mak.


Chcialabym ulatwic sobie pieczenie,czy ktos juz piekl z gotowej masy ? Bede wdzieczna za podpowiedz. Artykuły na temat: makowiec ucierany z kremem. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na prosty ucierany makowiec. Czy wystarczy mi jej chociaż na jeden makowiec z tego przepisu ? Resztę ciasta drożdżowego wykorzystałabym na drożdżówki lub pączki. Z masy będę korzystać z ciasta na pewno nie.


Z rozrzewnieniem wspominam tamte czasy. Nie tradycyjny, drożdżowy, taki jak piecze moja mama, ale na cieście ucieranym. Zupełnie inny, ale równie smaczny i tak samo pachnący aromatem migdałowym - to zapach, który bardziej niż jakikolwiek inny kojarzy mi się z makowcem. MAKOWIEC Z JABŁKAMI – JAPOŃSKI ( mokry ) Uwielbiam takie mokre, ciężkie, zimne makowce. Takie makowce są doskonałym pomysłem na ciasto na świąteczny stół, ale nie tylko.


Każda inna okazja jest równie dobra! Dziś mam dla Was przepis na właśnie taki makowiec. Jeśli nie mamy maszynki do mielenia, to może wypróbować gotowe masy makowe, ale takie bez żadnych dodatków. Przepis jest prosty, więc uważam, że każdy może spróbować swoich sił i spróbować ją upiec :)Proponuję też makowiec-świąteczny przekładaniec.


Przepis pochodzi z bloga Proste Potrawy, prowadzonego przez Proste Potrawy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty