czwartek, 2 kwietnia 2015

Chruściki kruche

Chruściki kruche

Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto i odstawić na parę minut. Następnie uderzać w nie wałkiem (tyle czasu na ile nam starczy siły :)) aby jak najbardziej napowietrzyć ciasto. Tak przygotowane wałkujemy cieniutko. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków.


Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Tylko w karnawale można sobie pozwolić na taką dozę kalorii i zarazem. Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków.


Być może dlatego chrust cieszy się tak dużą popularnością w Tłusty Czwartek :-) Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, sody ani proszku do pieczenia. Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. Wyglądające jak kokardki, przypudrowane małe wypieki kojarzą się z karnawałem i tłustym czwartkiem. Oto wybrane przepisy na chruściki w kilku wersjach. Szef kuchni – Jakub Kasprzak – zdradza przepis na faworki, które są karnawałowym przysmakiem.


Ciasteczka wyszły kruche, najbardziej smakowały nam na gorąco, oprószone cukrem pudrem. Można powiedzieć, że to była taka namiastka faworków ( jednak zdecydowanie wolę faworki ;)) ). Temperatury tłuszczu pilnowałem z termometrem. Druga próba od razu z większymi jajkami, bez żadnych kombinacji żeby było dokładnie jak w przepisie. Ciasto wyszło jeszcze twardsze, aż trudno było z nim pracować.


Ja przygotowuję kruche ciasto wcześniej, ale go nie piekę tylko dziele na równe porcje i zamrażam surowe. Pyszne, słodkie, kruche chruściki. Nazwy są różne – u mnie w domu zawsze mówiło się faworki. Dzięki temu ciasto na faworki wyjdzie idealnie napowietrzone i cieniutkie, a faworki idealnie kruche i pyszne. Teraz jak już wiecie, jak zrobić faworki, to koniecznie przetestujcie ten przepis.


Jeśli będziecie ściśle trzymać się przepisu i zawartych w nim pora to na pewno wasze kruche faworki (chruściki) będą najlepsze na świecie. Dla tych, którzy wolą chrupiące faworki (chrusty czy chruściki), mamy przepis na faworki według Magdy Gessler. Kruche, lekkie, delikatne. Sprawdź, jak zrobić puszyste i kruche faworki z ciasta z dodatkiem śmietany!


Niezależnie od nazwy, faworki, chrust, chruściki czy jaworki, są znane w całej Polsce i podjadane ze smakiem przez łasuchy w każdym wieku. Składają się tylko z czterech składników: żółtek, cukru, mąki i piwa. Dodatek piwa dodatkowo napusza faworki. Ważne aby ciasto rozwałkować jak najcieniej, wówczas chruściki wychodzą bardzo kruche.


Chruściki kruche

Z podanych składników wyszły mi dwie patery pysznych faworków. Dziś prezentuję przepis na tradycyjne, polskie faworki (zwane też chruścikami, chrustem lub kreplami). Mają to, co najlepsze faworki mieć powinny – są wyjątkowo kruche, delikatne i chrupiące. Pozycja obowiązkowa na karnawał i tłusty czwartek. Kucharki w przedszkolu co roku w karnawale robią je dla dzieci, a jak wiecie dzieci to najsrożsi jurorzy #128578; Jest to duża porcja.


Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Choć czas karnawału już za nami, postanowiłam upiec tradycyjne faworki. Do kawy w sam raz, pycha! Idealne faworki, inaczej chrusty bądź chruściki, są kruche, lekkie, solidnie posypane cukrem.


Podajemy sprawdzony przepis na delikatne i kruche faworki. Przepis z rozpadającego się zeszytu po mojej babci - chruściki są pyszne, kruche. Słodkość czerpią z cukru pudru, którym posypujemy je po usmażeniu.


Potrzebne będą: - szklanka mąki - ok. Tajemnicą ich wykonania jest długie wyrabianie ciasta. Włączając powietrze, ciasto stanie się idealnie kruche i rozwarstwione. Jeden z krótszych brzegów jest następnie przeciągany przez nacięcie, tworząc ten charakterystyczny.


Zbliża się tłusty czwartek jest to dobra okazja aby podzielić się z Wami moim przepisem na faworki (chrusty). Opis przepisu: Autor: WINIARY Z okazji tłustego czwartku chcesz przygotować coś innego niż tradycyjne pączki z cukrem pudrem lub po prostu masz ochotę na prosty i szybki domowy wypiek? Proponujemy przepis na kruche faworki, które zrobisz już w minut!


Posyp je także cukrem pudrem i ułóż w puszce. Złote, kruche faworki co roku w Tłusty Czwartek konkurują o popularność z pączkami. Zobacz, jak zrobić domowe chruściki. Zapraszam dziś na chruściki, niezwykle kruche i delikatne spisane z zeszytu z przepisami mojej mamy. Artykuły na temat: chruściki kruche.


Chruściki kruche

Najlepsze sposoby na ciasto, z którego wyjdą kruche i delikatne chruściki. By ten wspaniały dzień na długo pozostał w pamięci waszych pociech, przygotujcie dla nich coś specjalnego. Chrust, chrustek, faworki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty