piątek, 24 kwietnia 2015

Wilgotny makowiec na kruchym spodzie

Najlepszy makowiec na kruchym spodzie, z lukrową dekoracją z kandyzowanej skórki pomarańczowej. U mnie pojawił się na stole świątecznym, do przepisu bardzo chętnie wrócę w przyszłości :-). Idealnie wilgotny, mięsisty, bezproblemowy w pieczeniu. Dodane przez Karina w: Tylko o kuchni.


Bardzo smaczny makowiec, który upiekłam na Święta na odmianę od makowca na biszkopcie. W mojej rodzinie nie ma świąt bez makowca.

Pojawia się on obowiązkowo obok sernika, piernika i miodownika. Witam Wszystkich Smakerowiczów i zwracam się z prośbą o SPRAWDZONY przepis na sernik (zwyczajny, bez udziwnień, na kruchym spodzie lub z herbatników). Wspaniale wilgotny, pyszny makowiec japoński.


Cienki spód z ciasta kruchego i bardzo gruba warstwa maku na bogato. Do masy makowej możecie dodać dowolne bakalie np. Kruche i maślane ciasto z wilgotną masą makową z dodatkiem orzechów i żurawiny. Makowiec na cieście kruchym. Wilgotny makowiec drożdżowo-kruchy Drożdże rozkruszyć na drobniutko.


Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej.

BozenaMatuszczyk Dodaj do ulubionych Wybierz listę: Zapisz. Sernik to jedno z bardziej lubianych ciast,ja przeważnie piekę go bez ciasta i żadnych dodatków,bo taki kocham najbardziej ale dzisiaj upiekłam na kruchym spodzie z polewą i truskawkami. Sernik najlepiej smakuje na drugi,trzeci dzień o ile dotrwa. Ciasto piekłam wczoraj,dzisiaj dopiero ozdabiam i próbuję,ciasto kruche,smaczne a. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową.


Kruche ciasto z tego przepisu jest bezbłędne, do tego masa makowa, wykończenie z kruchego ciasta i gotowe. Swój przepis na taki sernik ma niemal każda gospodyni. Takiego ciasta nie może zabraknąć z okazji Świąt, imienin lub rodzinnych spotkań. Idealne sernik na kruchym spodzie powinien być aksamitny i wilgotny.


Mocno wilgotny, soczysty makowiec na kruchym spodzie z dodatkiem wiśni. Swoją wilgotność zawdzięcza dodatkowi śmietany i budyniu do maku. Jest bardzo smaczny, smakował nawet osobom, które nie przepadają za makowcami :). Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na sernik na kruchym spodzie. Sernik jest bardzo smaczny, wilgotny i puszysty, więc polecam.


Do przygotowania sernika będziemy potrzebowali. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Wybór należy do ciebie, a obie wersje będą równie dobre.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec japoński wilgotny.

Poza tym jest to makowiec last minute, więc jeśli nie macie czasu zagniatać ciasta drożdżowego na struclę makową, to dzisiejsze ciasto jest idealnym rozwiązaniem. Dzisiejszy przepis to makowiec na kruchym spodzie z mnóstwem dobroci w makowej masie. Jeśli więc nie macie ochoty robić tradycyjnej strucli makowej to polecam również makowiec japoński z jabłkiem, a dla miłośników sernika i makowca w jednym polecam tak zwanego seromaka.


Do makowca użyłam gotowego zmielonego maku. Przepis w wersji bardzo uproszczonej bo zrobiony z go mielonego maku, który jest moim tegorocznym odkryciem. Wykwintna propozycja makowca na kruchym spodzie z dodatkiem rodzynek i orzechów. PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR.


Tata Lubego ostatnio wręczył mi puszkę gotowej masy makowej i dał zadanie: upiecz jakieś ciasto. Miso ramen z pomyslem na. Jeszcze nie wiem, ale moje serce na pewno krąży wokół tego ciasta. Przepyszny i bardzo prosty makowiec – wilgotny i aromatyczny, z jabłkami, bez mąki jest bowiem tak wyjątkowy, że ciężko mu się oprzeć. Puszysty, lekki i wilgotny smakuje jak u mamy.


Wsypać cukier puder, cukier wanilinowy, żółtka i zagnieść kruche ciasto. Zrobić kulkę, włożyć do foliowego woreczka, odstawić do. Uwaga: u mnie ciasto wyszło dosyć wysokie, ale użyłam blaszki 24×cm. To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Sama pyszna, wilgotna masa makowa.


Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta. Ciasto jest wysokie, dlatego proszę nie przerażać się ilością użytych składników. Wilgotny sernik na kruchym spodzie, polany gęstym sosem żurawinowym. Jest śmietankowy i delikatny w smaku.


Chrupiący spód składa się z podłużnych biszkoptów do tiramisu zmielonych z migdałami, nadzienie zawiera dwa rodzaje serów, polewa z czerwonych owoców dodaje świeżości. Jest pyszny, wilgotny i się nie kruszy. Seromakowiec na kruchym spodzie Seromakowiec to ciasto, które odkryłam stosunkowo niedawno, ale zrobiło w naszej rodzinie furorę.


Polecam je również tym, którzy za tradycyjnymi makowcami nie przepadają.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty