czwartek, 30 kwietnia 2015

Pasteryzacja papryki

Blaszkę wykładamy ściereczką lub gazetą i ustawiamy na nie słoiki z przetworami. Słoiki nie powinny styka się ze sobą i nie powinny dotykać ścianek piekarnika. Papryka konserwowa na zimę – przepis.


Metoda pasteryzacji na sucho jest polecana do pasteryzacji przetworów w słoikach typu „twist”. Taka marynowana papryka świetnie smakuje i jest super dodatkiem do różnych dań.

Do przetworów na zimę używamy z reguły papryki czerwonej, ale spokojnie możecie tez zamarynować paprykę żółtą, pomarańczową. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. To zabezpieczy zawartość słoika przed kontaktem z powietrzem z zewnątrz, a jednocześnie usunie.


Słoiki tego typu mają uszczelnienie w postaci gumki, która nie lubi j atmosfery piekarnika. Pasteryzacja przetworów w wodzie. Lista przepisów na pasteryzacja papryki w piekarniku z polskich blogów kulinarnych.

Domowe przetwory to bogate smaki lata i jesieni zamknięte w słoikach! Ci szybko usunąć gniazda nasienne. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Poświęć chwilkę na ich przygotowanie oraz dowiedz się, jak pasteryzować przetwory w słoikach w domowych warunkach – w garnku lub w piekarniku.


Aby na długo zachowały swoją świeżość, niezbędna jest pasteryzacja słoików wraz z ich zawartością. Zobacz, jak wygląda pasteryzacja ostrych marynat, a jak. Możecie też spróbować papryki marynowanej z ogórkami i cebulą. Po degustacji papryki mogę Was zapewnić, że warto skorzystać z tego przepisu.


Przepis na papryka konserwowa. Włożyć do czystych i suchych słoików. Poznaj łatwe i popularne przepisy na weki z papryki, dzięki którym w okresie zimowym będziesz cieszyć się pysznym leczo, marynatą, sałatką, a nawet dżemem z papryki. Powodzeniem cieszy się papryka do słoików czy też przetwory z fasolki szparagowej. Natomiast w piekarniku nagrzanym do 1stopni po godzinie temperatura wewnątrz słoików z pewności a przekracza 1stopni.


Z podanych składników ugotować zalewę.

Do zalewy włożyć paprykę i gotować ok. Przełożyć do słoików, dołożyć przyprawy z zalewy,zalać gotującą się zalewą,wlac po łyżeczce oliwy i zakręcić dokładnie. Teraz nasz warzywny sos (tak wiem, ma sporo wody - to sok z warzyw), pakujemy do słoików i całą wodę też. Słoiki dokładnie zakręcamy, czyszcząc uprzednio gwint ;) i pakujemy do piekarnika na pasteryzację. Z takiej ilości wyszło nam słoików (po 900ml).


Przetwory mięsne należy upchać szczelnie do słoików, zalać tłuszczem i pasteryzować po minut lub nawet najlepiej po godzinie jeśli mięso było twarde przez dni. Należy je wtedy pasteryzować około minut, ostudzić, a na drugi lub trzeci dzień powtórzyć w ten sam sposób pasteryzację. Pod koniec pasteryzacji wieczka słoików powinny być wypukłe. Pamiętaj, by wybierać świeże, twarde sztuki.


Niektóre konfitury i syropy owocowe nie wymagają pasteryzacji. Umyj i oczyść także papryczkę chili - najlepiej robić to w rękawiczkach. W czasie pasteryzacji papryka robi się za miękka,a w zalewie ładnie skruszeje. Jak zalejemy gorącą zalewą i po natychmiastowym zamknięciu słoika odwrócimy go do góry dnem,do momentu aż całkowicie wystygną,słoik bez pasteryzowania się zamknie -na pewno się papryka nie popsuje. Umyte papryki przekroić na pół i wyjąć gniazda nasienne.


Połówki przekroić jeszcze na pół, a gdy papryki są duże można na więcej części. Jeśli mamy mniejsze słoiki można pokroić papryki na kawałki (o boku 1-cm). Nie pasteryzowałam ogórków w takich dużych słoikach.


Ale proszę spróbować, pod warunkiem, że ma Pani duży garnek z przykrywką. Wszystko ma być tak, jak w przypadku małych słoików. Ta pasteryzacja trwa krótko, tak więc nie należy przedłużać czasu pasteryzacji ze względu na wielkość słoików. Ja też robię taką paprykę i spokojnie zimę wytrzymuje. Myślę, że problemem może być nie do końca dopieczona ta papryka.


Ja wkładam do piekarnika już pociętą i trzymam aż skórka z ciemnieje, później wyjmuję, solę (dość mocno) odkładam na kilka minut do miski i obieram ze skórki. Pieczarki dobrze umyj, oczyść, poodcinaj końcówki nóżek i pokrój w plastry. Cebulę obierz, umyj i pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej łyżki oliwy, podsmaż cebulę i pieczarki (ok. min), dodaj łyżkę oliwy, wrzuć paprykę i smaż kolejne 5–min.


Po tym czasie dodaj pomidory pokrojone w kostkę, cukier i wszystkie. Na zeszłorocznej imprezie andrzejkowej, część kulinarną przygotowaliśmy sami, z własnych, domowych produktów. Zamiast ketchupu na stołach królował czerwony, pachnący sos z papryki- pasta. Proszę śmiało wypróbować. Jeśli jednak Pani nie przekonałam, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby poddać paprykę krótkiej pasteryzacji, dla dodatkowej pewności - ale niezbyt długo, wystarczy po minut od zagotowania.


Przykrywamy garnek i podgrzewamy. W temperaturze pomiędzy a 1stopni trzymamy paprykę około minut. Dalej tak samo jak u nas – dokręcamy i studzimy wieczkiem do góry. Spragnionych wiedzy na temat pasteryzacji, odsyłamy w ręce ekspertki z bloga „Skarby w słoikach”.


Wczoraj robiłam paprykę wg twojego przepisu. Czy brokuł nie rozpadł Ci się podczas pasteryzacji?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty