poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Leczo przyślij przepis

Szczególnie latem leczo klasyczne jest kolorowe, aromatyczne i smaczne. Jest proste do przygotowania, wykorzystujemy do niego sezonowe składniki, a największą chyba zaletą, jest to, że danie to pozwala na modyfikacje zależnie od tego, co akurat mamy w lodówce. A jeśli chcesz sprawdzić swoje umiejętności, weź udział w naszych konkursach.


Kuchenne wyzwania to nie tylko szansa na nagrody, ale także moc kulinarnych inspiracji i świetna zabawa! Nasi aktywni użytkownicy nie tylko publikują artykuły i przepisy, ale także testują je, wybierają najciekawsze przepisy i dyskutują na forum.

Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Przepis na leczo z cukinii. Nie istnieje jeden przepis na leczo z cukinii.


A to dlatego, że każdy robi je po swojemu. Wystarczy, że zmienimy kombinację przypraw, jakimi doprawiamy nasze danie, a staje się ono już zupełnie inną potrawą. Dodane przez zielonacytryna w: Tylko o kuchni.


Ja w tym roku zrobiłam eksperymentalne leczo, ale to były pierwsze moje przetwory tego typu więc nie wiem czy się nie zepsuje.

Leczo - danie proste i smaczne. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Niektórzy lubią dodać do lecza.


Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Występuje w wielu odmianach, a dziś prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję. Cukinię umyć, pokroić w grubą kostkę.


Cebulę obrać, pokroić w piórka, poddusić na oleju, dodać pokrojony czosnek, cukinię, szczyptę soli. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Szybki i prosty PRZEPIS na leczo.


Wakacje to czas, kiedy stragany uginają się pod ciężarem owoców i warzyw. Jest w czym wybierać- pomidory, cebula, cukinia. Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek. Zobacz, jak zrobić leczo.


Sprawdź nasze najlepsze przepisy!

Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji działań marketingowych, jednak nie dłużej niż przez lata, licząc od Twojej ostatniej aktywności jako zalogowany użytkownik w aplikacji przepisy. Ciebie newslettera przepisy. Robiłam je nie pierwszy raz, moja mama robi od paru lat, a przepis dostałam od teściowej.


Zapraszam dzisiaj na mój ulubiony przepis na leczo. Aromatyczne, smaczne, dokładnie takie, o jakie będą was prosić wszyscy członkowie rodziny. Muszę przyznać, że to leczo lubimy wyjątkowo. Kiełbasę w leczo można też zastąpić parówkami lub też kawałkami wędzonego boczku. Umyte pieczarki oraz parówkę kroimy w grubsze plasterki.


Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania. To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Pamiętam, ze kiedyś leczo było popularne zwłaszcza jesiennym czasem, ale teraz, gdy w każdym sklepie mamy niezmierzony wybór warzyw cały rok, to leczo.


W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. LECZO Z MAKARONEM – przepis: Cebule obieram, przekrawam na pół i kroję w plasterki. Posoloną podsmażam na oliwie do czasu aż lekko się zeszkli. Dodaję starty lub przepuszczony przez praskę czosnek i suszone papryki.


Pomidory nacinam na krzyż, wkładam do wrzątku na sekun wyjmuję i obieram ze skórki. To wyjątkowo proste i pyszne danie, którego przygotowanie nie zajmuje długo. Pokroić na półplasterki. Paprykę (żółtą i czerwoną) pozbawić gniazd nasiennych, przekroić na pół, a następnie na paseczki. Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos.


W Polsce przywykło się stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, ale dodatek cukinii czy pieczarek jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany. Do tej pory na naszym stole królowało leczo z kiełbasą lub parówkami, nigdy nie jadłam lecza wegańskiego i muszę przyznać, że jego smak bardzo miło mnie zaskoczył.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty