środa, 8 kwietnia 2015

Papryka marynowana w oliwie

Pieczona papryka marynowana w oliwie. Jest coś magicznego w pieczonych warzywach, które dzięki temu zyskują na smaku. Stają się lekko przydymione i słodkie.


Tak dzieje się z pomidorami, dynią i papryką. Kolejnym powodem, dla którego piekę paprykę, jest skórka.

To praktycznie jedyny sposób, by pozbyć się jej pozbyć. Miękka, delikatna, słodka. O lekko wędzonym smaku i zapachu jest doskonałą przekąską, dodatkiem do kanapek, sałatek czy sosów do makaronu.


Papryka konserwowa na zimę – przepis. Taka marynowana papryka świetnie smakuje i jest super dodatkiem do różnych dań. Do przetworów na zimę używamy z reguły papryki czerwonej, ale spokojnie możecie tez zamarynować paprykę żółtą, pomarańczową.


I choć wydawać się może, że największą wartość mają świeże warzywa, papryka w occie również może nieść za sobą wiele korzyści, a kto wie, czy nie jeszcze więcej.

I nie jest trudna w przygotowaniu! Piec w piekarniku nagrzanym do 2st. C na blasze wyłożonej papierem do momentu, aż skórka pokryje się brązowymi plamkami. Sok z pieczenia zachować.


Marynowana papryka z cebulą i czosnkiem to idealny przepis na zimę. Przygotowana w słoikach zasilać będzie półki domowej spiżarni, by w dowolnym momencie towarzyszyć nam jako dodatek do obiadu, sałatki czy kanapek. Zobacz sprawdzony przepis na marynowanie papryki we własnej kuchni. W tej odsłonie polecamy pieczoną paprykę w oliwie, którą można wykorzystać jako dodatek do sałatki, makaronu lub kaszy.


Będzie również dobrze komponować się ze smakiem tostów z serem. Robię z niej zupy, sosy, sałatki. Dlatego, żeby nie czekać za każdym razem aż się upiecze, a potem dłubać się ze zdejmowaniem skórek, postanowiłam wpakować ją do słoików i zalać oliwą, jak suszone pomidory:) Do tego kilka innych aromatów i czerwone słoiczki powędrowały na półkę w szafce, gdzie dumnie się prężą w towarzystwie. Zimą słoiczek przygotowanej w ten sposób papryki posłuży jako dodatek do obiadu, sałatek czy kanapek.


Dodane przez emaw : Tylko o kuchni. Witam wszystkich,jesli ktos posiada dobry przepis na marynowana dynie to bardzo prosze sie podzielic:-) Odp. Stanowi podstawę do marynaty.


Obraną i oczyszczoną z pestek paprykę układam w słoikach, przekładając na zmianę plasterkami czosnku i gałązkami tymianku.

Zagotowuję zebrany sok z papryki doprawiam solą, dodaję cukier i sok z cytryny, dolewam oliwę i mieszam trzepaczką. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na papryka pieczona marynowana w oliwie. Oczyszczamy z gniazd nasiennych i wewnętrznych białych błonek.


Wyjmujemy, nieco studzimy i zamykamy w woreczku foliowym do całkowitego wystudzenia. Oliwę lub olej wymieszać z sokiem z cytryny, solą, cukrem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i sokiem, który powstał podczas pieczenia papryki. Obrane ze skórki papryki pokroić w szerokie paski, układać w czystych słoikach polewając marynatą, włożyć pokrojone w plasterki pozostałe ząbki czosnku.


Przygotowanie dania papryka marynowana w occie (w słoiku na zimę) Obie cebule pokrój w piórka. Do słoików wsyp przyprawy. Włóż po kilka piórek cebuli i ciasno układaj paprykę. Do każdego słoika dodaj po łyżce oleju. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Kulinarne Przemyślenia.


Gdy papryki zmiękną obieram je ze skórek, układam w słoiku razem z ząbkami czosnku, ziołami i zalewam olejem lub oliwą. Wstawiam do lodówki i tam TYLKO trzymam. Upieczona w całości zatrzyma cały sok oraz cudowną słodycz dojrzałej papryki.


Jak zrobić pieczoną papryką w zalewie z oliwy? Z tego przepisu otrzymacie świetną domową, marynowaną w zalewie octowej paprykę. Sprawdzony i łatwy przepis.


Dodać do nich posiekane papryczki chili (razem z ziarenkami) i kilka gałązek tymianku. Zalać oliwą z oliwek, przykryć i odstawić na godziny. Po tym czasie oliwę przyprawić sokiem z cytryny, solą i świeżo mielonym pieprzem.


Pierwszy raz je jako contorno czyli dodatek do dania głównego we Włoszech z dodatkiem bakłażana. Pasują do wszystkiego: kanapek, sałatek czy jako samodzielne warzywo do obiadu czy przystawka z pieczywem. Dzień przed wyjazdem na urlop znalazłam na bazarku papryczki czereśniowe. Część była już podsuszona sądząc po zmarszczkach a większość to i tak za malutkie sztuki.


A dziś mam dla Was paprykę w oleju z ziołami. Przepisy z kategorii pieczona papryka w oliwie. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Można ją dodawać do pizzy , sosów , kanapek i jak kto woli , ostre mniam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty