środa, 15 kwietnia 2015

Faworki bez smietany i spirytusu

Podstawa to dobrze zbić wałkiem ciasto i b. Bez śmietany oczywiście można,należy ją zastąpić taką samą ilością żółtek. Bardzo cienko rozwałkowane ciasto kroi się na paski, przeplata przez wykrojoną dziurkę i smaży na smalcu lub oleju. Ostudzone oprósza się cukrem pudrem.


Następnie wałkować ciasto coraz cieniej - już bez składania na pół, dochodząc do grubości 6-7. Przygotowanie faworków: Wykrawać radełkiem paski szerokości 3-cm.

Formować faworki (pośrodku każdego paska zrobić nacięcie i przewinąć przez nie jeden koniec ciasta). Układać je na tacach i trzymać w chłodnym miejscu. Faworki (bez smietany)-przepis wloski. Jeśli szukasz przepisu na lekkie chruściki koniecznie wypróbuj mój sposób: 7ml mąki tortowej, żółtek , 2ml śmietany , ml spirytusu lub octu, szczyptę soli, aromat. Zbliża się tłusty czwartek, czyli pora wielkiego łasuchowania.


Jak dla mnie pączki mogłyby nie istnieć, ale za faworkami przepadam. Dlatego też przygotowałam dla was przepis na faworki bez śmietany i alkoholu, które spokojnie możemy podać też dzieciom. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu, który nie zawiera mleka, białego cukru i jest bez glutenu.


Lista przepisów na faworki bez śmietany i alkoholu z polskich blogów kulinarnych.

Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Zaloguj się lub zarejestruj. Choć to właśnie alkohol sprawia, że chrusty są (tak jak na chrust przystało) chrupkie i delikatne, a tłuszcz w nie nie wsiąka jak szalony, to jednak jest sposób na to, by wyeliminować spirytus z przepisu na faworki i zastąpić go… octem.


A co inne i trudniejsze jak zwykle mnie wciągnęło ;). Stopień trudności Łatwy Czas wykonania Krótki. Zrobiłam faworki dokładnie wg przepisu, tzn. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków.


Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Zobacz mój sprawdzony przepis na faworki bez spirytusu! Przepis na faworki bez spirytusu.


W tym przepisie podpowiadam, jak zrobić faworki bez spirytusu w domowy i pyszny sposób. Przecież nic nie smakuje lepiej niż domowe faworki bez spirytusu przygotowane samemu. Jak przygotować faworki bez spirytusu w szybki i prosty sposób? Niniejszym oświadczam, że faworki bez spirytusu udają się, są kruche i smakują dokladnie tak samo jak te ze spirytusem. Zamiast spirytusu dodałam podwójną ilość octu spirytusowego.


Zastanawiałam się co upiec w tym roku na Tłusty Czwartek – pączki czy faworki? I to kusi i to nęci :) Dziś prezentuję Wam faworki, żebyście też mieli wybór (przepis na pączki można znaleźć tutaj). Ciasto na faworki przy pierwszym zagniataniu jest dość twarde, dlatego jeśli macie pod ręką kogoś silnego, kto podjąłby się tego zadania warto skorzystać z pomocy.


Najlepszy, bo sprawdzony, jest ten od mamy czy babci.

Jeśli jednak takiego nie masz, a chcesz zaserwować swoim bliskim chrusty, sprawdź, jak je przygotować. Dobrze wyrobić ,smażyć na smalcu ,posypać cukrem pudrem. Zobaczysz sam, że zrobisz faworki bez żadnego problemu. PRZEPIS NA FAWORKI: SPRAWDZONY, PROSTY I SZYBKI. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na faworki bez śmietany.


Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Masło z mąką posiekać nożem, dodać spirytus. Dodac miekkie maslo i ubijac, az cale maslo zostanie roztarte.


DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Make wsypywac stopniowo (czasami nie zuzyje sie calej ilosci), az do momentu kiedy powstanie elastyczne, dosc zwarte ciasto. Wyjac na stolnice, lekko wyrobic i podzielic na czesci.


Produkty: szklanki mąki pszennej żółtek łyżki spirytusu lub octu ok.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty