piątek, 24 kwietnia 2015

Leczo z parówką

Pamiętajmy, że leczo jest typem dania, które świetnie się wekuje. W sezonie na paprykę wekuję sobie paprykę z pomidorami na leczo. Leczo z parówkami Czas przygotowania: min. Potem to już tylko robić.


Monika So Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Kolorowo w kuchni.

Sprawdź przepis na leczo z parówek! Parówki pokrój w plasterki o grubości ok. Pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż na tłuszczu.


Przecier pomidorowy rozpuść w wodzie, dodaj do usmażonej cebuli, chwilę pogotuj. Ale gwarantuję, że bez względu na nazwę, jest bardzo smaczne. Przygotowujemy wszystkie składniki potrzebne do przygotowania leczo.


Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w paski. Ogórka obieramy i kroimy w plasterki.

Pomidory natomiast na kawałki. Podsmażamy lekko razem z posiekaną cebulą. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojone parówki. Kiełbasę i parówki pokroić w półplasterki, cebulę w piórka, paprykę i cukinię w kostkę.


Czosnek utrzeć z odrobiną soli. Następnie dodać cebulę, czosnek, słodką i ostrą paprykę w proszku. Cukinie obierz i pokrój w kostkę. Do rondla wlej olej i włóż cukinię, paprykę i pomidory.


Na patelni przesmaż cebulę. Cebule obierz i pokrój w kostkę. Dzięki pieczarkom leczo zyskuje aromat grzybów, a smak dania staje się nieco łagodniejszy. To bez wątpienia pyszne i szybkie danie, którym ugościsz nawet największych smakoszy.


Chyba jednym z najbardziej docenianych przez obcokrajowców dań rodem z kuchni węgierskiej jest leczo. Ten, kto choć raz miał okazję zasmakować tej niezwykłej potrawy nie dziwi się takiej sytuacji. Dodane przez kajanawakacjach w: Tylko o kuchni. Jak się mrozi to robi się ciapowata papryka,a ja gustuję w sprężystej i nie rozgotowanej.


Leczo jest typowym daniem węgierskim, które bazuje na papryce, cebuli i pomidorach.

Ja dzisiaj wrzucam przepis na leczo z parówkami. Takie klasyczne, bez mięsa i dodatków. Leczo to jedno z moich najukochańszych dań. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Występuje w wielu odmianach, a dziś prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję.


Umyte pieczarki oraz parówkę kroimy w grubsze plasterki. Nie raz były filmiki co w nich jest ale takie filmiki można nakręcić o wszystkim a wtedy musielibyśmy nic nie jeść. Ja staram się czytać skład i jak już kupuję to w miarę te najlepsze ze sporą ilością mięsa w mięsie.


Co do dania to można je. Dzisiaj na moim stole stanie leczo z pieczarkami. Doskonale zdaję sobie sprawę, że leczo z pieczarkami jest może mniej popularne niż leczo z kiełbasą czy mięsem jako takim, ale jest zdecydowanie smaczne! U mnie wersja podstawowa, sprawdzona i pyszna.


Kiełbasę kroimy w plasterki, a parówki kroimy w mniejsze kawałki. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na leczo z parówkami i pieczarkami. Na rozgrzanej patelni przesmażamy kiełbasę z parówkami. Hot dogi domowej roboty są dużo zdrowsze i smaczniejsze niż te kupne. Przygotowanie również nie jest trudne, co czyni z hot dogów fantastyczny przysmak dla całej rodziny.


Surówka z kapusty pekińskiej bardzo dobrze smakuje w połączeniu z parówką i bułką z. Jest to danie jednogarnkowe, bardzo sycące, z dużą ilością warzyw, ale także z mocnym akcentem mięsnym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty