poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Jak przechować rybę po grecku

Przepis na rybę po grecku. Ryba po grecku to danie najczęściej kojarzone z Wigilią. Okazuje się jednak, że jej popularność nie maleje przez cały rok. W dzisiejszym artykule pokażę Wam moje dwa sposoby na rybę po grecku.


Jeden tradycyjny – w którym rybę smażymy, a drugi bardziej dietetyczny – z rybą pieczoną. Jeśli chcemy przechować barszcz przez tydzień, możemy wlać go do pojemnika po margarynie i zamrozić w temperaturze –5°C. Zamrozić też można rybę po grecku, rybę pieczoną lub smażoną, jednak trzeba uprzedzić, że po takiej obróbce nie będzie ona na pewno smakowała jak świeża. Zmieni się też nieco jej konsystencja. Coraz bliżej święta i czas przedświątecznych zakupów.


Najczęstszym składnikiem świątecznych potraw są ryby. Warto wiedzieć na co zwrócić uwagę podczas zakupów oraz jak przechowywać ryby, aby długo były świeże. Pamiętam z mojego dzieciństwa karpie które pływały w naszej wannie już kilka dni przed Bożym Narodzeniem.


Dodane przez anetwawa w: Tylko o kuchni. Witam,mam pytanie kupiłam opakowanie krewetek w zalewie i kompletnie nie wiem co można z nich przyrządzić. Proszę o jakieś propozycję. Im szybciej przygotujesz rybę po jej zakupieniu, tym lepiej.


Ale jeśli zrobiłaś większe zakupy i swoją rybę zamierzasz przygotować za lub dni, albo jeszcze nie wiesz kiedy, wówczas przyjmij następującą zasadę:. Jeśli ryba jest zamrożona i się nie rozmroziła, wówczas włóż ją do worka z suwakiem albo owiń szczelnie w folię aluminiową i zamknij w pojemniku. Mrożenie ryb wędzonych - czy ryby wędzone można mrozić ? Ryby: Witam, w niedługim czasie mam zamiar uwędzić kilka rybek ( może kilkanaście ) i mam kilka pytań: 1. Jeśli tak to jak długo mogę je trzymać w zamrażarce ? Ryby to źródło niezbędnych dla naszego zdrowia kwasów tłuszczowych Omega-3.


Możemy przyrządzać je na wiele sposobów, jednak najczęściej decydujemy się rybę po prostu usmażyć. Nie jest to może najzdrowsza z meto ale komu nie smakuje pyszny i rumiany filecik rybny? Niestety smażenie ryb wymaga nieco więcej umiejętności, niż smażenie mięsa.


W poniedzialek wieczorem wylozylam rybe do rozmrozenia. Wczoraj mialam usmazyc ale nie chcialo mi sie. Wogole czy ryba bedzie dobra ? Niestety,plan sie zmienił i koację zjemy u kogoś -pytanie moje ,zamrozić juz jej ponownie nie moge ,ale czy taka rozmrożoną mogę przechować do jutra w lodowce ? Jak przygotować rybę po grecku na gorąco?


Dobrze jest jednak, żeby ryba przeszła smakiem sosu. Jeśli mamy rybę mrożoną, to ją rozmrażamy, płuczemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem. Zawsze usuwamy z ryby ości.


Rybę obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. Bardzo podobny harmonogram mam. Co roku męczyłam się z wszystkim na ostatnią chwilę. A w tym roku luzik… Właśnie robię rolady wołowe do obiadu na pierwszy dzień Świąt oraz rybę po grecku.


Owoce suszone na kompot już naciągają w wodzie :) śledziki też zrobione i się „przegryzają”. Ryba w galarecie to dość wykwintna, elegancko wyglądająca na stole potrawa. Dodatkowo zaletą tej potrawy jest fakt, że można ją przechowywać znacznie dłużej niż rybę świeżą lub ugotowaną. Poniżej znajdziesz instrukcję jak przygotować rybę w galarecie. Na niej układamy kawałki ryby.


Wracamy do naszego rondla. Sprawdzamy smak po raz ostatni. Pamiętajmy, że dopóki sos jest ciepły wszystkie aromaty są intensywniejsze. Po ostygnięciu część z nich znacznie osłabnie.


Także w tej chwili smak powinien być bardzo zdecydowany. Szczególnie jestem zainteresowana tym w jaki sposób przechować rybę po grecku jesli zrobiłabym ją dzisiaj lub jutro. Rybę przykrywamy sporą warstwą sosu.


Myślałam o zawekowaniu jej, jednak nie jestem do końca pewna. Po ostudzeniu ratatuj przełożyć do zamykanego naczynia i przechować w lodówce nie dłużej niż przez 2-dni. Tak jak bulion mięsny i wywar. Zarówno świeże jak i poddane obróbce termicznej ryby trzeba koniecznie przechować w lodówce w zakrytym pojemniku. Flądra smażona też jest pyszna i na dodatek bardzo tania – tuszki flądry bez skóry to niecałe zł za kg.


Obiad też jest szybki, bo rybę krótko się smaży. Flądrę koniecznie obdzieramy z czarnej chropowatej skóry z wierzchu. Najlepiej jest jednak kupić tuszki flądry bez skóry. Moją rybę po grecku też łączą z tym daniem, duszone warzywa z pomidorami i morski smak.


Kiedy jadłam ryby, nie przepadałam za tym daniem. Zdecydowanie bardziej odpowiada mi w wegańskiej wersji. Pamiętam, że szukałam doskonałych proporcji, żeby była pyszna, idealna, cudnie otulona najlepszym sosem.


Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym się podzielić przepisem na kompot z truskawek do słoików na zimę. Jeżeli mamy wystarczająco dużą zamrażalkę to nie trzeba się bawić w słoiki, ale jak się nie ma możliwości zamrożenia truskawek to można je przechować tak jak ja i zrobić zapasy po staremu :).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty