Dodane przez Paumie w: Tylko o kuchni. Lukier na różne sposoby. Konsystencja lukru zmienia się już po krótkim czasie ze względu na odparowującą wodę. Przepis na lukier rewelacyjny.
Przetestowałam na jagodziankach i wyszło super. A robi się błyskawicznie i bardzo łatwo – na prawdę warto. Sekretem puszystego ciasta w tym wypieku jest ubicie piany z białek i delikatne połączenie jej z innymi składnikami.
Kiedy wypiek będzie już gotowy, odczekaj chwilę, aby ostygł, następnie go polukruj. Jeśli lukier zrobi się za rzadki, dodaj do niego więcej cukru pudru. Prosty, szybki, biały lukier o smaku cytrynowym.
Jest lśniący i gładki, idealny do ciast, szczególnie babek, serników. Pani Doroto makowce przepyszne! Do przygotowania najlepszego lukru do ciast i ciasteczek wystarczą jedynie dwa składniki, które z pewnością posiadasz w domu. Klasyczny lukier ma jednolitą konsystencję i delikatny, perłowy połysk.
Jak zrobić lukier idealny? Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.
Lista przepisów na lukier na makowca z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Można oczywiście zrobić też lukier cytrynowy ze zwykłego cukru.
Należy wówczas znacznie dłużej rozcierać drobny cukier, by rozpuścił się w soku i roztarł na puder. Oto mój najlepszy przepis na super roladę drożdżową z masą makową. Tego pysznego makowca szykuję zazwyczaj na Święta, jednak warto skusić się na taki wypiek również na inne okazje.
To prosty i szybki przepis na makowiec. Nie ma potrzeby szykowania zaczynu. Można też użyć gotowej masy makowej z puszki. Najpierw musimy przygotować ciasto.
Pierwszy krok to zaczyn: drożdże musimy rozetrzeć z cukrem, dodać mleko (musi być letnie, inaczej drożdże nie urosną). Wymieszany zaczyn odstawiamy na minut w ciepłe miejsce. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.
Dzisiaj chcę Wam zaprezentować przepis na makowca idealnie wilgotnego o cudownej konsystencji. Dzieje się tak za przyczyną dodatku Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga kamciss-zyciezesmakiem. Do miski wlać sok z cytryny i dodać do niego cukier puder.
Całość utrzeć mikserem na gładką masę. Gotowym lukrem cytrynowym można polać babkę, mazurek, sernik, makowiec, szarlotkę, piernik, pączki, ciasteczka – jednym słowem - wszystko. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na waniliowy lukier do makowca. Do miseczki dodajemy drożdże, cukier oraz letnie mleko, mieszamy łyżeczką, odstawiamy na minut do podrośnięcia. Drożdże powinny zdecydowanie rosnąć, jeżeli tak się nie stanie to trzeba zrobić nowy rozczyn (mleko mogło być zimne, drożdże stare itp).
Tak przygotowany lukier wykorzystujemy do dekorowania pierników, babeczek, czy ciast- makowca, sernika lub nawet tortu. By nasze wypieki były jeszcze piękniej udekorowane możemy stworzyć kolorowy lukier dodając do niego odrobine soku z jagó buraka lub kurkumy. Drożdżowy makowiec zawijany będzie nie tylko wspaniale wyglądał po nałożeniu na talerzyki, ale także poczujesz wspaniały świąteczny aromat, kiedy użyjesz do niego Cukru wanilinowego WINIARY.
Do nadzienia makowca zawijanego dodaj także rodzynki i migdały lub orzechy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.