piątek, 17 kwietnia 2015

Jak udekorować makowiec

Lukier - jak udekorować domowe wypieki? Najprostszy patent na pomysłową dekorację to lukier. Właściwie trudno sobie wyobrazić tradycyjny, polski stół bez obecności makowca. Wrósł on już na dobre do polskiej tradycji kulinarnej, nie tylko tej świątecznej.


Jak udekorować makowiec

Makowiec, makownik, strucla z makiem. Jak upiec tradycyjny makowiec na święta. Tradycyjny przepis na polski makowiec. Strucla makowa, makowiec drożdżowy. Przepis na makowiec świąteczny.


Dodane przez myszkaw: Tylko o kuchni. Kupiłam ostatnio ciasto,które nie wiem jaką miało nazwe. Może ktoś ma przepis na to. Spód ciemny,kakaowy w środku jabłka na górze.


Pod koniec pieczenia można przykryć ciasto folią aluminiową, gdyby makowiec za szybko się rumienił). Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Czekoladę roztopić z łyżeczką oleju w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą. Można udekorować krokantem.


Nadaje się do dłuższego przechowywania, zatem można przygotować go z wyprzedzeniem. Po ostudzeniu można udekorować makowiec lukrem, polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Warto pamiętać, że masę makową możemy także przygotować sami – będzie to odrobinę bardziej czasochłonne, ale na pewno zdrowsze.


Zamiast kaszy manny użyłam budyniu w proszku i kleiku kukurydzianego. Polecam wszystkim, nie tylko osobom na diecie bezglutenowej. Na dole znajdziecie sposób przygotowania w Thermomixie.


Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Podzielić ciasto i rozwałkować na prostokątne placki. Nakładać masę makową i zawijać w posmarowany olejem pergamin w formę tuby.


Jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką. Piec w temperaturze 1stopni przez ok. Na koniec udekorować lukrem i makiem. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na minuty.


Po tym czasie wymieszać, do roztopienia czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Poczekać do lekkiego zgęstnienia, udekorować makowiec. Przed podaniem możemy go posypać cukrem pudrem i ewentualnie udekorować. Dodaj przepis do ulubionych.


Miło mi Cię gościć na Poezji Smaku! Seromakowiec na cieście kruchym. Wyśmienite ciasto na Boże Narodzenie. Gorąco polecam wypróbować. Biszkopt przekroić na pół, na placek wyłożyć masę makową, Przykryć drugim plackiem.


Przygotować polewę: Margarynę, cukier, wodę i kakao zagotować. Gotować na wolnym ogniu przez minuty. Odstawić do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając. Ciepłą polewą polać placek, udekorować orzechami.


Jak udekorować makowiec

Mam dla Was kolejną propozycję na ciasto świąteczne – seromakowiec na kruchym spodzie, czyli ciasto zarówno dla wielbicieli makowców jak i sernikożerców #128578; Jak dla mnie jest to strzał w dziesiątkę na święta, bo trafia w gusta wielu osób i zawsze szybko znika. Możemy udekorować nasz makowiec bakaliami lub żywymi kwiatami. Do masy makowej możemy dodać tylko i wyłącznie olejek makowy, nigdy migdałowy! Opis przygotowania Masło utrzeć z cukrem pudrem. Stopniowo dodać po jednym żółtku.


Następnie dodać po łyżce maku - sparzonego mlekiem i zmielonego dwa razy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty