Pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki, cukinię pokrój w półplasterki, dodaj do garnka z papryką. Całość zalej passatą, gotuj około minut. Jeśli leczo jest za gęste, dolej pół szklanki wody. Podawaj z kromką dobrego chleba.
Pyszne leczo z cukini z pieczarkami wspaniale smakuje w tak upalne dni.
Wczorajszego wieczora podzieliłam się z Wami przepisem na pyszne leczo paprykowe z dodatkiem cukinii do zamknięcia w słoiki, dziś druga bardzo podobna propozycja. Różni się proporcją warzyw i dodatkiem pieczarek. Cóż zimą chcieć więcej jak obiad pachnący tyloma letnimi smakami. Coś ciepłego, sytego, domowego.
Jako osobne danie obiadowe bądź na kolację warto przygotować leczo z mięsem. Dobre wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek, z dodatkiem ostrej papryczki, aromatycznego czosnku i ziół, bez problemu dorówna temu przygotowanemu z dodatkiem kiełbasy. Długo duszone na wolnym ogniu warzywa oddają potrawie cały swój smak i aromat, a jednocześnie pozostają przyjemnie chrupiące.
W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną kiełbasę i podsmażamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i jeszcze przez chwilę podsmażamy.
Chcesz podzielić się swoją opinią? O nas For importers Biuro Prasowe Mapa Serwisu Mapa Tagów. Polityka Prywatności Polityka Cookies.
Cebulę obrać i posiekać, cukinię pokroić w trójkąty, marchewkę obrać i pokroić w plasterki, paprykę oczyścić i pokroić w kostkę, pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, pieczarki pokroić w plasterki, kiełbasę pokroić w półplasterki. Dzisiaj na moim stole stanie leczo z pieczarkami. Doskonale zdaję sobie sprawę, że leczo z pieczarkami jest może mniej popularne niż leczo z kiełbasą czy mięsem jako takim, ale jest zdecydowanie smaczne! U mnie wersja podstawowa, sprawdzona i pyszna. Dodane przez magdzior w: Tylko o kuchni.
Ja znam tylko jeden przepis na sałatkę z pieczarek, z jajkiem, cebulą i majonezem. Prawdziwe węgierskie leczo nie zawiera cukinii a jedynie pomidory, paprykę, wędzoną słoninę i cebulę. Mimo to, ja również robię taki gulasz warzywny i mówię na niego leczo bo tak się już u nas przyjęło :-) Smacznego i pozdrawiam. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Gotuj z prezesem.
Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini. Składniki: na 5-porcji. Placuszki z cukinii Ewy Wachowicz pomysłów. Szybki i prosty PRZEPIS na leczo.
Wakacje to czas, kiedy stragany uginają się pod ciężarem owoców i warzyw. Jest w czym wybierać- pomidory, cebula, cukinia. Przepis na leczo z cukinii.
Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki.
Polecam podawać leczo z bagietką. I jest to właśnie to leczo z cukini, ale i moje ulubione placki z cukinii. Takie domowe leczo z cukini jest super proste i dość szybkie do zrobienia.
Ważną informacją jest to, że ja zawsze przepis na leczo z cukinii szykuję w jednym garnku. Moje leczo z cukinia znika w godzinę, więc uwierzcie mi, że gotuję je dość często. Warzywne leczo ma jeszcze inne zalety: możesz wykorzystać niemal dowolne warzywa, a przy przygotowywaniu lecza brudzisz niewiele naczyń. W czasie gdy jest ich - warzyw - pod dostatkiem a więc w. W tym daniu nie musisz ściśle trzymać się przepisu. Leczo, jakiego nie jadłaś!
Ważne, by duszenie zacząć od składników twardszych, a potem dodawać te, które potrzebują mniej czasu, by stały się miękkie. Wtedy leczo będzie przysmakiem pełnym kolorów oraz chrupiących warzyw. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny.
Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Dla odmiany u mnie na stole pojawiła się cukinia z pieczarkami. Taka lekka i pyszna cukinia z pieczarkami w sosie śmietanowym lub z mlekiem kokosowym, może być daniem jarskim, bez mięsa, tak jak u mnie. Dziś proponuje kolorowe leczo w słoiku, do którego później wystarczy tylko dodać podsmażoną kiełbaskę, wędzony boczek albo dowolne mięso i mamy pyszny oraz.
Podane ze świeżym chrupiącym. Paprykę i pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną w kostkę wędlinę, posiekane pieczarki, podsmażyć.
Cukinię, paprykę i pomidory pokroić w kostkę, włożyć do rondla, podlać bulionem i dusić pod przykryciem około minut. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo.
Te potrawy z dodatkiem cukinii, pieczarek itp, to nie jest leczo, tylko bardziej ratatouille :) Pozdrawiam. Nie pamiętam czy po raz pierwszy poznałam smak tego dania w Toskanii czy też w Polsce, ale utkwił on na długo w mojej pamięci.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.