poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Przepis na dobry żurek śląski

Zakwas na żurek własnej roboty. Ja bez obaw korzystam z zakwasu kupnego. Zwykle nawet w osiedlowych sklepach można dostać naprawdę dobry zakwas na żurek, a często można nawet wybierać spośród kilku różnych produktów od różnych producentów. Przepis na Żur śląski Regionalny przysmak na obiad - żur śląski. Obowiązkowo z dużą mięsną wkładką żur śląski podawany jest na co dzień i od święta.


Dodane przez djfidzibudda w: Tylko o kuchni. Większy kawałek boczku wkładamy do garnaka zalewany 2-litra wody i gotujemy na średnim ogniu min. Po tym czasie do boczku dodajemy ziemniaki gdy będą pół miękkie dodajemy kiełbasę. W czasie gotowania się ziemniaków i kiełbasy mniejszy kawałek boczku kroimy w kostkę i rumienimy na patelni razem z cebulą. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodajemy boczek z cebulką.


Ile kuchni na Śląsku tyle jest przepisów na żurek, ale każdy ugotowany żurek jest smaczny, i nie tylko na świąteczny obiad. Poniżej przedstawiam prosty przepis na tradycyjny żurek śląski na wędzące. Doskonale sprawdza się na co dzień, możecie go również przyrządzić na Wielkanoc.


Doskonała kompozycja składników sprawia, że nikt nie zdoła się oprzeć tej staropolskiej potrawie. Sam zapach żurku zaprasza do stołu, bez wątpienia posmakuje nawet. Ważne: Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Wyślij przepis Żurek śląski.


Można pominąć przygotowanie zakwasu na żurek kupując gotowy w sklepie. Należy jednak zwrócic uwagę aby zakwas nie był zbyt kwaśny ponieważ uzyska się zbyt ostry (kwaśny) smak żurku. Boczek oraz kość wstawić do garnka, zalać wodą i gotować ok godz. Proponowany przepis na żurek z jajkiem spr. Aby wyszedł doskonały, wykorzystaj do.


Dobry żurek powinien być odpowiedni. Tradycyjny żurek domowy. Wędzone żeberka, włoszczyzna, suszone boro i ziemniaki – poznaj przepis na żurek góralski. Do garnka wlać wodę,wrzucić kość wędzoną,liść laurowy,ziele angielskie. Boczek,kiełbasę,cebulę,pokroić w kostkę,podsmażyć na patelni dodać do wywaru.


Wlać zakwas i ponownie zagotować. Czosnek drobno posiekać wrzucić do zupy,doprawić do smaku solą,pieprzem,majerankiem. Pozostawić jeszcze przez minut na małym ogniu.


Włoszczyznę gotujemy z kostką rosołową i biała kiełbasą. Dodajemy liść, ziele angielskie. Po ugotowaniu włoszczyznę i kiełbasę wyjmujemy z czego tylko z kiełbasy będziemy jeszcze korzystać.


Składniki potrzebne na przepis na żurek to między innymi zakwas który może być zrobiony we własnym zakresie lub kupczy który jest także bardzo dobry pod względem smakowym i odżywczym. Jak spieprzyć przepis na żur według Lidla. Ciekawe, bo od wielu lat gotuję żurek na składnikach kupowanych w Lidlu. A tak po prostu - gotujemy białą kiełbasę - lepsza ta zupełnie surowa, ale na tej parzonej robię od wielu lat i też jest dobry. Jak lubimy dodajemy warzywa (a jak zmiękną to ziemniaki), jak nie to i tak wyjdzie dobry.


Czy konieczny jest zakwas na żurek? Przepis Magdy Gessler oraz receptura Ewy Wachowicz należą do. Popularne jest gotowanie żurku na białej kiełbasie, wędzonym boczku, żeberkach albo szynce. Wigilijny żurek, popularny między innymi w Małopolsce powstaje na bazie wywaru grzybowego, który nadaje mu intensywny grzybowy aromat oraz ciemną barwę. Mój przepis na zakwaś do żuru i żurku stosuję od lat.


Taki zakwas zawsze warto mieć w lodówce np. Polecam też przepis na zakwas do białego barszczu, który szykuję na bazie mąki pszennej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty