wtorek, 7 kwietnia 2015

Pyszna masa makowa

Domowa masa makowa przepis. Masa z mielonego maku z bakaliami, orzechami, rodzynkami, skorką pomarańczową. Gotową masę można wykorzystać jako jedną z warstw lub wierzch mazurka.


Jeśli ktoś z Was przygotowywał mój mazurek królewski, z pewnością wie, jak wybornie smakuje w towarzystwie jabłek z dodatkiem galaretki oraz polewy orzechowej, kruchego ciasta i czekolady. Piekąc makowiec, seromakowiec lub inne ciasto z makiem, do masy makowej z reguły trzeba dodać. Szybki dodatek do biszkoptu.

Desery domowa masa makowa. Do tego jest łatwa do przygotowania. Możecie użyć go maku zarówno zmielonego lub też nie. Osobiście polecam kupić mak już zmielony. Zaoszczędzi nam to sporo pracy.


Rolada makowa z pyszną masą makową i mały trik Pani Magdy Gessler. Najlepszy makowiec jaki w życiu jadłam (z piekarni nie mają szans), nie mogłam się od niego oderwać i zamierzam go jeszcze raz upiec już niedługo, bo zapasy z zamrażalnika już mi się skończyły. A trik Pani Magdy polega na tym iż nasz sparzony i zmielony mak.

Wyrobić ciasto na gładką masę. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Polecane przepisy: pyszna masa makowa do tortu Zobacz więcej. Dodane przez monia-mia w: Tylko o kuchni. Czy wie ktoś jak zrobić taką masę do tortu (białą) której używają cukiernicy i nie chodzi mi o masę cukrową, tylko taką, którą się przekłada na zmianę z ciastem.


NAJLEPSZA SZYBKA DOMOWA MASA MAKOWA (BEZ MIELENIA) – szybki i prosty sposób na przepyszną, domową masę makową bez konieczności mielenia. Według mnie najlepsza domowa masa makowa, jaką jadłam. A myślę, że jestem obyta w tym temacie, bo to właśnie makowiec był ciastem bez którego Wigilia nie istniała i na którego czekałam cały rok. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Wilgotna, przyjemnie słodka, bez sztucznych dodatków - za to z alkoholem.


Masę makową można też śmiało zamrozić. Pamiętaj, że przed pieczeniem ciast z większą ilością maku masę warto wymieszać z ubitymi na sztywno białkami jajek. Masa makowa z ubitymi białkami nie kruszy się po upieczeniu i jest zwarta. Do makowca z gotowej masy makowej doskonale pasują rodzynki, posiekane orzechy włoskie oraz migdały.


Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Przepisy z kategorii masa makowa z bakaliami. Gdy przygotujecie swoją pierwszą domową masę makową, która jest bogata w orzechy i suszone owoce, jest delikatnie słodka z wyczuwalną migdałową i pomarańczową nutą, to nigdy więcej nie sięgniecie po puszkę gotowej masy makowej.


Pyszna strucla makowa margaryny 2g.

Pierwszym etapem przygotowania masy makowej jest gotowanie maku w mleku – mak wsypuje się do wrzącego mleka i gotuje na najmniejszym ogniu pół godziny. Drugi krok to mielenie maku – jeśli maszynka jest wyposażona w specjalne sito do maku, wystarczy zrobić to dwukrotnie, jeżeli nie – trzykrotnie. Przed zmieleniem mak musi być dokładnie osączony, by masa makowa nie była za.


Gwiazda makowa to nic innego jak najlepsze ciasto drożdżowe oraz pyszna masa makowa. Makowiec zawijany jest dość podobny, jednak proces składania ciasta wygląda już zupełnie inaczej. Szykując ciasto drożdżowe wzorowałam się na moim faworycie. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam. Ciasto japońskie jest po prostu pyszne, bo wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną migdałową nutą.


Pyszny tort makowy z masą z kawy prawdziwej, raj dla podniebienia dla smakoszów kawy. Tort ten zrobiłam na swoje urodziny i szybko znikał z talerzyków. Składniki: Blaty makowe: jajek dkg maku Zobacz więcej. Christopher Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Kulinarny karnet Christophera. Mało oraz jajka i mleko wyjmij z lodówki na godzinę przed robieniem babki.


Oddziel żółtko od białka. Białko możesz użyć do zrobienia np. Ostatecznie potrzebujesz jednego białka i dwóch żółtek :-) Wszystkie składniki oprócz masy makowej umieść w misce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty