piątek, 17 sierpnia 2018

Przepis na oryginalne węgierskie leczo

Na blogu króluje mój ulubiony przepis na leczo z cukinią, jednak już od jakiegoś chodziło mi po głowie przygotowanie przygotowanie tego dania według tradycyjnej węgierskiej receptury. W Polsce przywykliśmy do stosowania sporej ilości dodatków, które wbrew powszechnej opinii nie są składnikami stricte węgierskiego przepisu. Już w weekend obiecany post o mojej węgierskiej, krótkiej wycieczce, a dziś kolejny przepis rodem z węgierskiej kuchni.


Leczo to danie znane niemal każdemu. Nie każdy jednak kojarzy je z Węgrami, dla wielu z nas to podstawowe, polskie danie w czasach gdy na naszych działkach cukinia i kabaczek rosną jak szalone.

Wybierz oryginalny przepis na prawdziwe leczo węgierskie i przygotuj je w domu. Papryka, słonina, pomidory i kiełbasa wystarczą, by leczo było znakomite. W lecie ta smaczna i aromatyczna potrawa często gości na polskich stołach, choć niekiedy ma mało wspólnego z węgierskim oryginałem, w którym nie pojawia się cukinia czy bakłażan.


Prawdziwe leczo jest przysmakiem o niewielkiej liczbie składników, a sekret jego smaku tkwi w… smalcu. Czy można mówić o jakimś pierwowzorze? O to swego czasu zapytaliśmy u źródła.


Przepisie na oryginale węgierskie leczo?

Zaprzyjaźniony Węgier, który z niejednego pieca chleb jadł, podał nam przepis według niego stanowiący wzorzec dla leczo. W obu przypadkach węgierskie leczo według oryginalnego przepisu jest po prostu nieziemskie. Nazwane tak wyłącznie dzięki ostrości potrawy jakiej nadaje jej papryka. Prawdziwe dlatego, że dla wszystkich wielbicieli ostrych potraw leczo węgierskie to przysmak. Polecam przepis na klasyczne leczo.


Pierwsze moje leczo postanowiłam zrobić z oryginalnych węgierskich produktów. Na hali kupiłam białą i czerwoną paprykę, wędzone i niewędzone papryki w proszku (słodką i pikantną) oraz salami i kiełbaski debreczyńskie. Do przygotowania leczo najlepsza jest papryka igołomska i taką właśnie udało mi się kupić. Alma leczo doprawiała słodką czerwoną i wędzoną papryką oraz cząbrem, tymiankiem i oregano.


Zgapiłam to od niej, choć tak naprawdę ona bardzo chętnie podzieliła się przepisem. Węgierskie leczo przygotowuje się na smalcu. Nie trzeba się tego bać, warto zaryzykować, bo leczo bardzo zyskuje na smaku.


I kolejny raz się przekonałam że czasem mniej znaczy lepiej. Dania główne Karkówka na ostro. Jeśli lubisz karkówkę, wypróbuj ten przepis!


Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!

Lista przepisów na leczo oryginalne z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. W Polsce każdą potrawkę z letnich warzyw nazywamy leczem – tymczasem to prawdziwe, węgierskie leczo jest trochę inne.


Na marginesie: dziękuję Ci za super przepis na sos pieczeniowy. Ja natomiast leczo zawsze przyrządzam z cukinią – tak lubię i dlatego mój przepis zawiera cukinię. Czasami leczo węgierskie jest naszym obiadem, kolacją i śniadaniem. Ekskluzywna linia szamponów i odżywek Kerasys Perfume to oryginalne koreańskie kosmetyki o wyjątkowych formułach i. Późne lato i wczesna wiosna to idealny czas, aby zapoznać się z przepisem na leczo z kabaczka i podjąć się jego realizacji. Teraz przyszła pora na węgierskie leczo.


Opatrzono ją adnotacją o następującej treści: W książce znajdują się przepisy na oryginalne potrawy z różnych – europejskich i pozaeuropejskich – krajów świata. Ma ona na celu udostępnienie polskim gospodyniom licznych przepisów na nieznane, często. Często mam wrażenie, że węgierskie leczo w Polsce to jest bardziej nasze narodowe danie #127477;#127473; o nieco mylącej nazwie tak samo jak pierogi ruskie #129375;#129375;#129375; i mój ulubiony sposób na. Czy znacie taką wersję przepisu na leczo?


Co więcej w tradycyjnym przepisie nie ma cukinii! Nie chodzi tu o przepych, a wydobycie smaku z kilku warzyw. Oryginalne węgierskie leczo – bezglutenowe, wegańskie. Wariactw na temat warzywnego węgierskiego gulaszu jest bez liku.


Tradycyjne, węgierskie Leczo. Ta węgierska potrawa zadomowiła się u nas na dobre i jest bardzo popularna w sezonie letnio-jesiennym. Doczekała się także przeróżnych modyfikacji, m. Warto jednak pamiętać, ze prawdziwe węgierskie leczo składa się tylko z papryki, pomidorów, kiełbasy i cebuli.


Prawdziwe węgierskie leczo przyrządzone jest na bazie smalcu wieprzowego i nie zawiera cukinii. Jego główne składniki to papryka, pomidory oraz cebula. Naprawdę polecam wypróbować Wam to klasyczne węgierskie leczo. Ale ty możesz dodać do niego dosłownie wszystko: cukinię, kiszone ogórki, pieczarki a nawet kotlety sojowe. Jednak polski wariant jest nieco inny od pierwowzoru.


Tym razem proponujemy wrócić do korzeni i podajemy przepis na węgierskie leczo z kiełbasą i czosnkiem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty