środa, 22 sierpnia 2018

Jak pokroić cukinię do leczo

Cukinię i papryki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok.


Może być w wersji mięsnej i wegetariańskiej. Na pewno znajdą się tam warzywa - od cebuli po cukinię.

Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne leczo z cukinią do słoików na zimę. Z tak przygotowane lecza możemy bardzo szybko przyrządzić p. Przepis na leczo z cukinii. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia.


Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką.

Dodane przez zielonacytryna w: Tylko o kuchni. Ja w tym roku zrobiłam eksperymentalne leczo, ale to były pierwsze moje przetwory tego typu więc nie wiem czy się nie zepsuje. Zobacz, jak zrobić leczo. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Leczo - danie proste i smaczne.


Niektórzy lubią dodać do lecza. Młodą cukinię opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę (natomiast starszą należy obrać ze skóry i wydrążyć pestki, i takim przypadku trzeba jej mieć więcej, bo dużo odchodzi). Oryginalne Węgierskie leczo nie zawiera cukinii, czy dodawanego często w polskich kuchniach kabaczka.


Ja natomiast leczo zawsze przyrządzam z cukinią – tak lubię i dlatego mój przepis zawiera cukinię. Wszystkie składniki dusimy, aż powstanie zawiesisty sos. Cukinie pokroić w półplasterki i dodać do leczo. Dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem i majerankiem i podgrzewać, aż cukinia zmięknie (nie zajmie to długo, bo cukinia szybko robi się miękka). Podawać gorące z dodatkiem pieczywa.


Pokroić cebulę, cukinię, pomidory i paprykę. Warzywa krótko podsmażyć na patelni. Następnie dusić przez minut, doprawiając, solą, pieprzem i sproszkowaną papryką.

Na wierzch każdego słoika wlać łyżkę oleju. Paprykę oczyścić z pestek i też pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokrojone wrzucić do garnka. Całość zagotować, dodać soli do smaku i wrzące leczo przelać do czystych i wyparzonych słoików.


Ważne, żeby cukinia znajdowała się w składzie obok cebuli i papryki oraz pomidorów. Jak obrać cukinię, która ma twardą skórkę? Młodej cukinii nie trzeba obierać – wystarczy ją opłukać pod bieżącą wodą i starannie wysuszyć. Jednak skórka z większych warzyw może być zbyt twarda – i w konsekwencji niesmaczna.


Obranie cukinii będzie niezbędne do wielu modnych wypieków, np. Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania. To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Szybki i prosty PRZEPIS na leczo.


Wakacje to czas, kiedy stragany uginają się pod ciężarem owoców i warzyw. Jest w czym wybierać- pomidory, cebula, cukinia. Piersi kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać sól, pieprz do smaku.


Dusić minut pod przykryciem. Doskonale smakuje późnym latem i jesienią, gdy sezon na warzywa w pełni. Dzięki pasteryzacji możemy zajadać się leczo z cukinii, papryki i pomidorów również zimą. Sprawdź, jak zrobić leczo na zimę w słoikach - podajemy sprawdzony przepis. Dla dziecka, które dopiero zaczyna przygodę z jedzeniem cukinię i paprykę należy pokroić w grube pasy.


Proporcje na słoiki litrowe i troszkę do konsumpcji Papryka pokrojona w za małe kawałki ale drugiego zdjęcia “przed” już nie zrobiłam. Jeśli tak jak ja masz do dyspozycji. D ziś na blogu przepis na pyszne leczo do słoika z cukinią. Dawniej, aby cieszyć się zimą jego wybornym smakiem, zazwyczaj je mroziłam. W ubiegłym roku jednak moje obie zamrażarki były tak wypełnione po brzegi owocami i grzybami, że na leczo nie starczyło już miejsca.


Podstawą każdego lecza jest papryka. Nic dziwnego w końcu leczo to węgierski wynalazek. Złagodzisz nieco jego pikantny wyraz dodając do niego cukinię. Jeszcze cebula, pomidory, zioła i masz gotowe danie w wersji wegetariańskiej. Ja do leczo dodaję też paprykę wędzoną, która pasuje do tego dania, jak do żadnego innego.


Mój przepis na leczo wegetariańskie jest dopracowany do perfekcji. Bardzo często szykuję leczo bez mięsa, ponieważ jest to danie jednogarnkowe i można je długo przechowywać w lodówce. Super pyszne jest też moje leczo z kiełbasą.


Na blogu króluje mój ulubiony przepis na leczo z cukinią, jednak już od jakiegoś chodziło mi po głowie przygotowanie przygotowanie tego dania według tradycyjnej węgierskiej receptury. W Polsce przywykliśmy do stosowania sporej ilości dodatków, które wbrew powszechnej opinii nie są składnikami stricte węgierskiego przepisu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty