piątek, 31 sierpnia 2018

Pankejki z maślanką

Pyszne i szybkie do przygotowania amerykańskie placuszki z dodatkiem maślanki (buttermilk) są delikatne i naprawdę puszyste. Podajcie je z sosem czekoladowym, syropem klonowym, konfiturą lub po prostu jak lubicie :-). Pomidorowa z ryżem lub kluseczkami to zaraz po rosole ulubiona zupa moich dzieci. Taką pomidorówkę gotujemy szczególnie w zimie, już po sezonie na świeże pomidory, z domowych przecierów pomidorowych lub dobrych sosów, passat, przecierów dostępnych w sklepach.


Cokolwiek jest prawdą, ja przygotowuję swoje placuszki raz z tego, raz z poniższego przepisu. Oczywiście oba rodzaje pankejków różnią się od siebie - te na maślance mają delikatną, lekko ciągnącą strukturę, cieniutką skórkę, są też bardziej miękkie od mlecznych.

Spróbujcie ich ze swoimi ulubionymi dodatkami! Jajka roztrzepujemy z maślanką i dodajemy do mąki. Na końcu dodaje Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Słodkie Inspiracje. Pancakes na maślance z owocami 104.


Zajęcia semestru zimowego się skończyły, co oznacza, że moje poranki są teraz nieśpieszne i mogę sobie pozwolić na różne smakołyki. Zapisz przepis w ulubionych. Amerykańskie naleśniki nie będą tak puszyste jak z oryginałem, ale skutecznie napowietrzą się i będą lżejsze.


Zobacz też: Sprawdź, jak przygotować dietetyczne naleśniki i nie rezygnować z ulubionego dania!

Pomysły na naleśniki na słodko i wytrawnie! Zrobiłam je dokładnie wg przepisu, niestety ciasto wyszło bardzo gęste, glajdowate, a w smaku… ech, nawet pies nie chciał ich tknąć. Inni piszą o chmurkach itp. Droga Paulino, dwa dni temu odkryłam kotlet.


P dziś robiłam pankejki z maślanką i tu niemiłę zaskoczenie:P W smaku wyśmienite! Placuszki te bardzo często goszczą u mnie na śniadanie. Wyjątkowo lubię ich wersję z borówkami, na które jest teraz sezon.


Na blogu jest wersja pancakes na jogurcie, tym razem przedstawiam wersję na maślance. Jeśli macie ochotę na późne, weekendowe śniadanie, to pankejki będą idealne. Przepadają za nimi dzieci i dorośli. Czy amerykańskie pankejki Magdy Gessler przebiją nasze pyszne, polskie naleśniki? Może i nie, ale na pewno warto wypróbować ten przepis chociaż raz.


Zawsze tylko o nich czytałam, słyszałam, no i oglądałam w amerykańskich filmach. Wykonanie: Składniki na pankejki mieszamy dokładnie (wg kolejności jak wyżej) i smażymy na małej ilości masełka po 2-minuty z obu stron. Puszyste placuszki przygotowanie których, to dosłownie chwilka czasu. Podajemy z jogurtem naturalnym i miodem.


Najlepsze są na ciepłe, prosto z patelnie, z topniejącym kawałeczkiem masła na wierzchu i sporą ilością miodu, lub syropu klonowego! Nie ma co więcej mówić - są idealne. Białko ubijamy z odrobiną soli na sztywno.

W misce wymieszać przesianą mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. W drugiej misce zamieszać maślankę, jajka i roztopione masło. składniki połączyć z mokrymi (nie mieszać za długo bo naleśniki nie wyjdą puszyste- parę grudek jest wskazane :-))). Czyli placki na maślance z jagodami.


Na deser, na słodko, z syropem klonowym lub - jak ktoś lubi - ze śmietanką, cukrem czy serkiem homogenizowanym. W moich plackach było dość sporo jagód na podaną ilość ciasta. Myślę, że można dać nieco mniej owoców (zamiast dwóch szklanek – jedną), choć mnie odpowiadały takie mocno. Czy mi wyszło – pozostawiam to Twojej ocenie. Dobrze też, że męża nie było i nie widział swojego czerwonego szalika pod talerzem z kroplami syropu klonowego:) Życzę udanej zabawy z pankejkami.


Pamiętaj, by nie rozlewać zbyt dużo ciasta, bo zostanie ono nierówno przypieczone, a i sam proces smażenia potrwa znacznie dłużej. Przepis na puszyste pankejki. Pankejki powinny mieć średnicę mniej więcej cm.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty