środa, 22 sierpnia 2018

Ryba po grecku z dorsza

Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku. Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku.


Jaka jest najlepsza ryba po grecku? Warto wybrać dobrej jakości rybę. Gorąco polecam tilapię, czy dorsza. Bardzo często sięgam po filety mrożone. Jest to jednak takie danie.


Pokroić w niewielkie kawałki, doprawić solą, pieprzem i pozostawić na pół godziny. Pieczona ryba po grecku nie byłaby tak smaczna, gdyby nie znajdujące się w niej dodatki w postaci m. Nie można zapomnieć również o zielu angielskim i liściach laurowych. Ważnym składnikiem tego dania. Wszystko jest tak, jak u Ciebie, tylko dodaję tak jak napisałam dla zaostrzenia smaku pół łyżki musztardy zwykłej, najzwyklejszej, najczęściej sarepskiej i pół łyżeczki papryki ostrej.


Pod koniec gotowania usuń liść laurowy i ziele angielskie – dzięki czemu danie nie zgorzknieje. Przykrycie obsmażonej ryby „kołderką” z warzyw pozwala przenikać się smakom. W minut przygotujesz danie, którym naje się do syta aż osób. Miruna do ryby po grecku.


Do wykonania ryby po grecku zdecydowanie lepszym wyborem będzie ryba chuda. Pamiętajmy, że warzywa dusimy z dodatkiem tłuszczu (najczęściej oleju lub oliwy z oliwek), a same warzywa również puszczą sok, stąd usmażona, tłusta ryba nie będzie dobrze komponować się w tym zestawie. Przepisy z kategorii ryba-dorsz.


Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Pyszna ryba po grecku z dorszem i warzywami, idealna na wigilijny stół. Polecane przepisy: ryba po grecku filety dorsza ze skóra Zobacz więcej. Polędwice z dorsza duszone w warzywach z dużą ilością przypraw. Soczysta ryba w towarzystwie duszonych warzyw to klasyka polskiej kuchni!


Lista przepisów na ryba po grecku z dorsza z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Klasyka na wigilijnym stole - ryba po grecku w sosie z duszonych warzyw i koncentratu pomidorowego.


Z Grecją ma tyle wspólnego, co czekolada Milka z alpejskimi krowami. Być może nazwa ryby „po grecku” wzięła się stą że w kuchni śródziemnomorskiej bardzo popularne są warzywa duszone w oliwie, często z pomidorami. W moim rodzinnym domu na stole nie stawiano ryby po grecku. Teraz, gdy kolacja wigilijna jest przygotowywana wspólnie ryba po grecku jest jednym z ulubionych dań Pierworodnej i męża. FIlety rozmrażamy i oczyszczamy z ości.


Umieszczamy je w półmisku i zalewamy mlekiem ponad ich wysokość. Po minutach wylewamy mleko, odciskamy ryby z jego nadmiaru, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na kolejne minut. Przygotowujemy na talerzu panierkę z jajka, przyprawy do ryb.


Teraz i ty możesz przygotować rybę po grecku Magdy Gessler. Sprawdź, jak rybę po grecku przyrządza Magda Gessler i zainspiruj się jej pomysłem! Jak zrobić rybę po grecku ? Wyśmienita ryba po grecku z dorsza i warzyw, z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Danie gotowe do spożycia po przełożeniu do naczynia lub bezpośrednio z opakowania. Filety dorsza kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.


Na głębokim talerzu roztrzepujemy widelcem jajka. Rybę obtaczamy w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Smażymy na złocisto na mocno rozgrzanym oleju.


Ryba po grecku z dorsza

Potrawa smakuje doskonale zarówno. Po usmazeniu dorsza (ryby morskie na oleju)smazę pokrojona cebule,po chwili dodaję włoszczyznę oraz przyprawy wraz z lisciem laurowym i zielem angielakim. Delikatna ryba w aromatycznych warzywach w lekkim sosie pomidorowym to jedno z moich ulubionych dań. Użyłam dorsza, ale każdy filet z białej ryby będzie pasował.


Dorsza po grecku przygotowuje się dzień wcześniej, umożliwiając połączenie smaków. Tak przygotowanego dorsza podaje się na zimno lub na ciepło. Na zimno jak miała by służyć jako świąteczna przystawka lub na gorąco jako dodatek do np.


Ryba po grecku z dorsza

Ryba jest miękka i delikatna. To tradycyjne polskie danie serwowane jest najczęściej na Wigilię. Dowiedz się, jak wykonać tę potrawę samodzielnie. Poniższy przepis przewiduje porcje dla czterech osób.


Przygotowanie dania zajmuje nieco ponad godzinę, jednak efekt końcowy jest warty czasu spędzonego w kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty