poniedziałek, 6 sierpnia 2018

Przepis na tradycyjny żurek

Pyszny żurek z białą kiełbasą to pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole. Każda gospodyni ma swój sposób, aby uczynić tę zupę niepowtarzalną i wyjątkową. Mimo to warto poznać różne przepisy, aby poszukać inspiracji.


Tradycyjny polski żurek z białą kiełbasą przygotowywany jest na zakwasie, najlepiej z mąki żytniej. Wielkanoc coraz bliżej, więc powoli kompletujemy idealne przepisy na świąteczną ucztę.

Jedną z tradycyjnych potraw, która króluje na wielkanocnym stole jest właśnie żurek. Tradycyjny żurek na zakwasie Prawdziwy smak Świąt Wielkanocnych zaprosisz do kuchni razem z przepisem Karola! Podaj bliskim tradycyjny żurek na zakwasie z białą kiełbasą, ziemniakami i chrzanem.


Kiełbasę nakłuj w kilku miejscach. Zagotuj szklanki wody, dodaj grzyby, cebulę i czosnek, lekko posól. Przepis na Żurek tradycyjny.


Najczęściej żurek podaje się z białą kiełbasą i jajkiem.

Sekretem udanej zupy jest dobrej jakość zakwas (najlepiej własnej roboty), choć i sklepach można dostać całkiem smaczne. Wśród nich jest oczywiście tradycyjny żurek domowy. Zapamiętaj dobrze przepis na niego, bo nieraz może wybawić cię z kulinarnej opresji.


Jajka ugotowane na twardo i polska kiełbasa to zestaw sprawdzony i uwielbiany przez Polaków. Jeśli nie masz czasu na przygotowanie bazy do żurku, sięgnij po Żurek Knorr. Trudno wyobrazić sobie Święta Wielkanocne bez żurku na zakwasie, przyprawionego czosnkiem i pachnącego majerankiem, podanego z kiełbasą i jajkiem.


Nie od dzisiaj wiadomo, że prawdziwy domowy żurek powinien być ugotowany z użyciem przygotowanego kilka dni wcześniej zakwasu na żurek, który jest odpowiedzialny za wyborny kwaskowaty smak wywaru. Zgodnie z tradycją żurek staropolski podawaj z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami i porcją białej kiełbasy. Oto sposób przygotowania. Wyjąć kiełbasę na osobny talerz, pozwolić jej ostygnąć. Wyjąć ugotowaną włoszczyznę, zużyć do innych celów.


Jeśli zakwas jest domowy, wlać płynną część, mąkę, szczególnie jeśli jest gruboziarnista, zostawić. Nie tylko wspaniały smak, ale i zniewalający aromat żurku sprawia, że ta zupa cieszy się tak ogromną popularnością. Dlatego właśnie do wywaru warzywnego dorzuca się kawałek wędzonki – zazwyczaj są to bardzo mięsne żeberka wędzone oraz dużo majeranku. Dopraw do smaku majerankiem, roztartym z solą czosnkiem i śmietaną.


Jajka obierz ze skorupek, pokrój na ćwiartki.

Bardzo prosto o ile masz w domu zakwas żytni :) Prawdziwy żur jest gęsty, kwaśny i wyraźny w smaku. Jak zrobić tradycyjny żurek? Jak pisze autorka tradycyjnego przepisu: Jest to bardzo zdrowa i posilna zupa, stanowi podstawę pożywienia naszego ludu. W tym czasie kroimy w kostkę boczek i kiełbasę, podsmażamy. Na początku wrzucamy boczek, następnie kiełbasę smażymy na wytopionym tłuszczu z boczku.


Dzisiaj obiecany przepis na żurek. Już od kilku lat gości na moim Wielkanocnym stole i za każdym razem wychodzi rewelacyjnie. Obejrzyj smaczny przepis na żurek i ciesz się wyśmienitą zupą na obiad.


Magdy Gessler to z pewnością najsmaczniejsza propozycja na wielkanocny stół. Poznaj tajniki przepisu na żurek słynnej restauratorki. Zasmakuje wszystkim gościom! Lista przepisów na żurek tradycyjny, klasyczny z polskich blogów kulinarnych.


Zakwas: Mąkę rozrobić z odrobiną. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Mój ulubiony, tradycyjny przepis na żurek wielkanocny na wędzonce i białej kiełbasie.


Ten wyjątkowy żurek zabielam odrobiną śmietanki, by był delikatniejszy. Czasem dodaję też łyżkę tartego chrzanu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty