poniedziałek, 27 sierpnia 2018

Jaki ser do lazanii

Jutro po raz pierwszy zamierzam przyrządzić tę potrawę, spędziłam troszkę szasu na szukaniu przepisu idealnego i mniej wiecej wiem już co i jak. Tylko zastanawiam się jaki dodać ser. To akurat może być problem, i nie ma z czego się śmiać. Czy się nadaje do posypania wędzony ser ,czy nie zepsuje to smaku ,ktoś wie ? Wędzony ser do lazanii ?

Zobacz odpowiedź na pytanie: Jaki ser do lasagne ? Ser mozzarella (nie ten jasny z zalewy) zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Na takich samych oczkach zetrzyj również ser żółty. Oba sery umieść razem w misce. Do zrobienia lazanii możesz też użyć delikatnego sera mozzarella z zalewy.


Takiego sera nie zetrzesz już na tartce. Powtarzaj czynności do wykorzystania wszystkich składników tak, by ostatnią warstwą był makaron z sosem.

Pokrój mozzarellę w plastry i ułóż na lazanii. Na koniec posyp startym parmezanem i ułóż na powierzchni małe kawałki masła. Tak przygotowaną lazanię wstaw do piekarnika na ok.


FETA – ten słony ser pasuje do zapiekanek warzywnych, np. MOZZARELLA – łagodny w smaku ser możesz dodać do lazanii i innych zapiekanek makaronowych albo zapiekać go z pomidorami, bakłażanem, rybą. Sos beszamelowy do lasagne Lekko wystudzony sos wymieszaj z 1–żółtkami i ewentualnie pianą z białek. Posyp startym żółtym serem, zapiecz.


W prostokątnym żaroodpornym naczyniu układaj warstwami płaty makaronu, sos beszamelowy i mięso z pomidorami, aż do wyczerpania składników, przy czym ostatnią warstwą musi być makaron polany sosem beszamelowym i posypany żółtym serem. Lasagne z mięsem mielonym piecz przez około minut w temperaturze 1stopni C. Fiu fiu: Nooo, gotuje, mieszam z mieskiem mielonym, sosem pomidorowym, zalewam beszamelem i posypuje zoltym serem i hop, do pieca. Smaż aż do uzyskania rumianego koloru, regularnie mieszając. Następnie dodaj przygotowane wcześniej warzywa i zalej całość sosem pomidorowym.


Ostatnia warstwa to porcja sosu posypanego serem mozzarella. Mozzarella „od korzeni” Mozzarella jest to włoski ser podpuszczkowy, niedojrzewający, produkowany z mleka bawolic, ewentualnie krów mlecznych. Jej smak jest delikatny, a konsystencja kremowa.


Ser ten sprzedawany jest z reguły w postaci mniejszych lub większych kulek w serwatkowej zalewie.

Czy wy też kochacie cheddar? Podpuszkowy, angielski ser z krowiego mleka o cudownym, lekko orzechowym smaku? Jeśli nie bardzo wiecie do czego go stosować chętnie wam coś podpowiem.


Zdradzę też moje ulubione przepisy. Nie ma innej możliwości, musicie pokochać go tak jak ja. Cheddar jest po prostu najlepszy! Robię ją bardzo podobnie, ale nigdy nie obgotowuję płatów lazanii.


Robię odpowiednio więcej sosu i kończę układanie polewając górną warstwę makaronu też sosem beszamelowym. W piekarniku z termoobiegiem grzanie jest zarówno od spodu jak i od góry, więc wszystko pięknie się upiecze i jest suuuper. Sery do zapiekania mają coraz liczniejszą reprezentację i coraz liczniejsze grono entuzjastów na polskim rynku – zarówno te importowane, jak i te wytwarzane przez rodzimych producentów.


Na makaron kładziemy trochę sera, potem sos bolognese, sos beszamelowy, ser, ponownie układamy płaty makaronu itd. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem. Ser należy zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.


Teraz można układać warstwy z tych wszystkich dobroci. Na dno naczynia wylewamy cienką warstwę sosu pomidorowego i na nią układamy płaty makaronu (nieugotowanego oczywiście). W wolne miejsca należy dołożyć połamany makaron, jeśli cały się nie mieści. Ser do pizzy - Forum dyskusyjne w INTERIA. PL - Jaki waszym zdaniem jest najlepszy ser do pizzy?


Na dnie formy do lazanii rozprowadź trochę sosu serowego. Rozkładaj kolejno: płaty lazanii, połowa sosu pomidorowego, ryba, sos serowy, płaty lazanii, reszta sosu pomidorowego, ryba, płaty lazanii, a na to gruba warstwa sosu serowego i pozostały starty żółty ser. Zapiekankę dokładnie przykryj folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego do 2°C piekarnika na minut.


Aby ser się zapiekł, minut przed końcem pieczenia zdejmij folię. LASAGNE ( LAZANIA ) – taką lasagne robię w moim domu. Można posypać go oregano i bazylią.


Gdy ser na wierzchu zaczyna się przypiekać lasagne jest gotowa do jedzenia! Przepis wydaje się trudny, ale naprawdę nie ma dużo roboty, a potrawa pyszna! Rodzinka zajada się, aż im się uszy trzęsą!


Naczynie do zapiekania wysmarować margaryną, po czym układać w nim warstwami : makaron, ser salami, jajka, sos mięsno-pomidorowy, ser cheddar, jajka, sos beszamelowy. Na wierzchu ułożyć warstwę makaronu, posypać ją startym parmezanem i wiórkami masła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty