wtorek, 14 sierpnia 2018

Jaka ryba do ryby po grecku

W domu jak czasem robie, to wiem ze nie klasycznie, ale zwykle jak mi zostanie smazonego (mrozonego) mintaja w panierce to dodaje warzywa i robie cos w rodzaju ryby po grecku. Jakiej ryby użyć do ryby po grecku? Sprawdź, jaka będzie najsmaczniejsza.


Do ryby po grecku najbardziej nadają się białe, chude ryby morskie. Zobacz, jaką rybę wybrać i jak długo smażyć. Czy rybę po grecku możesz podać pokrojoną w dzwonka, czy konieczne są filety?

Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku. Jaką rybe kupić do tej potrawy?


Dlatego wybierz filety z mintaja- gorzej się smaży, ale jest zdrowszy niż panga. Przepis na rybę po grecku w dwóch wersjach. Prosty przepis tradycyjny oraz przepis na wersję fit, czyli ryba po grecku dietetyczna.


Gdy skorzystasz z naszych podpowiedzi wystarczy minut i ryba po grecku będzie gotowa. Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku.

Rybę po grecku można podawać na ciepło lub zimno. Jednak nie proporcje były najważniejsze, ale jeden magiczny a jakże prosty składnik, o którym wspomnę za chwilę w przepisie i gatunek ryby - a sprawdzałam na wielu i jak już robię rybę po grecku, to tylko i wyłącznie ze świeżych filetów z dorsza bez skóry. Zajadamy się nią podczas Wigilii, na imieninach babci czy weselu.


Klasyka na wigilijnym stole - ryba po grecku w sosie z duszonych warzyw i koncentratu pomidorowego. Z Grecją ma tyle wspólnego, co czekolada Milka z alpejskimi krowami. Być może nazwa ryby „po grecku” wzięła się stą że w kuchni śródziemnomorskiej bardzo popularne są warzywa duszone w oliwie, często z pomidorami.


Jaka ryba do ryby po grecku ? Najlepiej sprawdzą się filety - czyli rybka bez ości. Szczególnie polecam białe ryby, takie jak morszczuk, dorsz, czy miruna. Do tego kilka przypraw, sok z cytryny oraz koncentrat pomidorowy. Do cebuli dodaj pozostałe warzywa, smaż kilka minut, dodaj ziele angielskie i liście laurowe, bulion (przepis znajdziesz tutaj) lub wodę.


Po tym czasie odlej część płynu, wymieszaj go z koncentratem i dodaj do warzyw. Duś na małym ogniu przez około minut. Rybę dopraw solą i pieprzem, podziel na mniejsze filety.


Smażenie aromatycznej mieszanki warzyw, odpowiednie ich doprawienie to była zawsze moja domena. I jedyne czego naprawdę nie lubiłam to smażenie ryby, a już szczególnie gdy była to ryba-fuj-mrożona w kostkach, czy glazurowane filety. Oprócz dobrej, białej ryby o zwartym mięsie, do jej przygotowania potrzebne nam będą również warzywa korzeniowe (marchewka, pietruszka, seler), a także por i cebula.

Obowiązkowym dodatkiem jest również przecier pomidorowy, któremu ryba zawdzięcza nie tylko wyjątkowy smak, ale i swój charakterystyczny kolor. Czym jest ryba po grecku- jej pochodzenie, składniki i przeznaczenie(1) votes Niektóre potrawy posiadają nazwy, które nie przywodzą na myśl żadnych prawidłowych skojarzeń. Do takich potraw zalicza się zwykle pierogi ruskie, rybę po grecku czy kawę po turecku. Podawane są na zimno jako przystawki. Kolor i wygląd podobny, ale smak całkowicie inny.


Moja ryba po grecku to tradycyjny, rodzinny przepis. Spróbujmy jednak zatroszczyć się o najwyższą jakość tego składnika. Ryba jest delikatnie oprószona. Trzeba pamiętać też, że w tym daniu najlepsza będzie chuda ryba, gdyż wszystkie składniki potrawy są smażone.


Wielu kojarzy się z wieczerzą wigilijną. Dzięki temu można ją jeść przez cały rok. Tradycyjna ryba po grecku, ale z małym dodatkiem smakowym. Do przyrządzenia tego dania najlepiej użyć ryb morskich.


Zobacz mój sprawdzony przepis na jaka ryba do ryby po grecku ! W tym przepisie podpowiadam, jak zrobić jaka ryba do ryby po grecku w domowy i pyszny sposób. Przecież nic nie smakuje lepiej niż domowe jaka ryba do ryby po grecku przygotowane samemu. Warzywa najpierw są smażone na oleju, a potem duszone. Z kolei samą rybę należy podsmażyć, a potem udusić w sosie.


Na umytej patelni po smażeniu ryby można prażyć kilka minut sodę oczyszczoną. W umytych dłoniach pomiętosić skórkę z cytryny. A Wy jakie macie sposoby na usuwanie zapachów po smażeniu ryby?


Ale za to jak taka ryba po grecku wygląda! No zjawiskowo po prostu :) A do tego jest dobra na ciepło i na zimno. Ile wcześniej można zrobić rybę po grecku? Danie można także mrozić.


A Tobie jaka ryba po grecku smakuje najlepiej? A Wam w jakiej formie ryba odpowiada najbardziej? Serwujecie ją jako przystawkę czy danie główne w półmisku? Podajecie ją na zimno czy na.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty