wtorek, 14 sierpnia 2018

Kwaśny żurek

Ja myślę Kasiu że powinnaś zawsze sprawdzić smak żórku i jesli jest mocno kwaśny,wlać go o połowę mniej. A skoro juz go wlałaś a potrawa wydaje ci się zbyt kwaśna ,dosyp troszke cukru,pół łyżeczki np. Nie wiem dlaczego, ale przez długi czas nie gotowałem go sam. Ostatnio jednak dorobiłem się przepisu na idealny żurek – w sam raz kwaśny, z konkretną nutą majeranku, ugotowany na bazie esencjonalnego mięsnego wywaru.


Przepisy - Żurek kwaśny (394) Dania główne Żurek.

Dobra zupa min średnie przystępne. Ugotuj w osobnym garnku taki sam wywar jaki robisz na żurek i połącz z tym żurkiem co już masz. Durszlak Żurek na zakwasie.


Nic nie stoi na przeszkodzie, aby się dildem posługiwać tak, jak radiem. Co zrobić jeśli zur wyszedł za kwaśny? Specjalność regionalnej kuchni polskiej, białoruskiej (жур, кісяліца), czeskiej i słowackiej oraz innych Słowian północnych.


To mieszanka mąki żytniej lub pszennej oraz wody odstawiona na kilka dni do fermentacji. Można kupić gotowy (w okresie przedświątecznym jest dostępny w każdym sklepie) w butelkach szklanych lub plastikowych.

SzczyptaChili Przepis: Kwaśny żurek na domowym zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem. Składniki: (Na 4l. żurku) kg. Lubię barszcz biały doprawić suszonymi grzybami i porcją ostrego chrzanu.


Niektórzy dodają do żurku czy barszczu białego także świeże, podsmażone grzyby choćby pieczarki. Przyprawiają żurek dużą ilością czosnku. A na Kielecczyźnie dodają jeszcze zakwas z kiszonych ogórków aby był bardziej kwaśny.


Pyszny żurek z białą kiełbas. Jej historia sięga XV wieku, gdy została spopularyzowana wśród polskiej biedoty. Dopiero z biegiem czasu zdobyła zaufanie również wśród bogatszych warstw społecznych, aż ostatecznie na dobre zagościła jako obowiązkowa potrawa w szlacheckim jadłospisie.


Swój charakterystyczny kwaśny smak zawdzięcza temu, że jest przyrządzana na zakwasie z mąki razowej. Tradycja gotowania tej zupy to nasza narodowa specjalność, choć potrawa jest również znana w kulturze białoruskiej, czeskiej i słowackiej. Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą!


Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Zobacz nasze przepisy na Polki.


Zrobiłam żurek-taki najzwyklejszy, z paczki, ale trochę za mało kwaśny wyszedł.

Nie chce mi się jednak kupować całej butelki zakwasu. Czy mozna go zakwasić czymś innym? Smakosze żurku pewnie powiedzą, że jest on nieco ostrzejszy, cięższy i bardziej kwaśny od barszczu. Smak zupy różni się też w zależności od rodzaju wywaru na którym jest gotowana.


Może być on warzywny lub mięsny. Popularne jest gotowanie żurku na białej kiełbasie, wędzonym boczku, żeberkach albo szynce. Pamiętaj, że żurek nie musi być gęsty, ale powinien mieć wyraźnie kwaśny smak. Teraz dodaj 2-łyżeczki świeżo startego chrzanu i dopraw zupę do smaku solą (jeśli użyłaś kupnego żuru, może to nie być potrzebne, bo taki żur na ogół jest dość słony).


Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy i boczku. Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.


Nazwa żur wywodzi się prawdopodobnie od niemieckiego słowa „sauer” (niegdyś sur), oznaczającego „kwaśny”, ukiszony lub zakwaszony. Smakołyk ten stanowi tradycyjną Wielkanocną potrawę w naszym kraju. W zależności od regionu Polski receptura na. Podając swoje dane wyrażam zgodę na utworzenie spersonalizowanego profilu użytkownika, aby Lidl mógł kierować lepiej dostosowane do moich zainteresowań niektóre reklamy w formie newslettera oraz ulepszać strony internetowe. Zgoda może być wycofana w dowolnym momencie, np.


Ostatnio na naszym blogu pojawiły się przepisy na barszcz biały i żurki, zupy kojarzone z Wielkanocą, ale pyszne także na co dzień. A czy barszcz biały to nie to samo, co żurek? Obie kwaśne, obie w podobnym kolorze. Jak nic, to zapewne jedna i ta sama zupa o dwóch nazwach związanych z regionem, z którego pochodzi. Ale gusta się zmieniają i ja polubiłam żurek ale tylko robiony od początku do końca samodzielnie w domu- czyli robiony na zakwasie zrobionym samodzielnie.


Na szczęście kiedyś postanowiłam zrobić zakwas na żurek z nadzieją, że żurek będzie lepszy i nadzieja się spełniła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty