poniedziałek, 6 sierpnia 2018

Gotowanie faworki

Choć faworki królują na polskich stołach w okresie karnawału i gdy nadchodzi Tłusty Czwartek, nic nie stoi na przeszkodzie, aby usmażyć je w jakiś inny wolniejszy dzień. Poniżej przedstawiamy prosty przepis na faworki, dzięki któremu możesz własnoręcznie zrobić kruchy i delikatny chrust. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Temperatury tłuszczu pilnowałem z termometrem. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek.


Druga próba od razu z większymi jajkami, bez żadnych kombinacji żeby było dokładnie jak w przepisie. W tłuszczu przecież się je smaży. Zrobione na samych żółtkach są kruchutkie,a dzięki wybijaniu wałkiem lub uderzaniu ciastem w stolnicę,faworki podczas smażenia nabierają charakterystycznych wybrzuszeń.


Natomiast dodanie spirytusu do ciasta sprawi,że nie wchłoną dużo tłuszczu. Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, sól, alkohol i śmietanę. Dokładnie wyrabiamy, aż powstanie gładkie ciasto. Robione są z takiego samego ciasta, jak róże karnawałowe, smażone i posypane cukrem pudrem. Przygotowuje je się w okresie karnawału - na jego zakończenie.


W różnych regionacha Polski mają różną nazwę - faworki, chrust, chruściki. Spirytus daje się po to, by nie “piły” tak tłuszczu – mniej procentowy alkohol tak nie będzie działał, a w smaku naprawdę spirytusu nie czuć ;) 3. Mimo że ogólnie nie stosuję smalcu faworki powinny być smażone wyłącznie na nim. Mimo to podane klasycznie z cukrem pudrem lub z domowym powidłem, świetnie sprawdzają się jako codzienny deser.


Kruche i chrupiące, są łatwe w przechowywaniu. Zainspiruj się i przyrządź faworki bez względu na sezon i okazję. Gotowe faworki obsypać cukrem pudrem.


Gotowanie faworki

Nieusmażony faworek, powinien mieć na sobie jak najmniej mąki, gdyż ta lubi się przypalać podczas smażenia. Leave a Comment on faworkiZobacz wpisy. Domowy przepis na faworki. Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi. Bardzo dokładny przepis na kruche faworki domowe znane też jako chrust, chruściki lub jaworki.


Te polskie tradycyjne i chrupkie ciastka można smażyć w głębokim oleju lub upiec w piekarniku. Moja mama mawia, że to jest babranina i woli w tym czasie coś konkretniejszego przyrządzić, ale cóż tu począć jak ja chruściki kocham. Najczęściej przygotowywane w czasie karnawału. Wyrabiane są z ciasta śmietanowego i smażone na oleju, jak pączki.


Gotowanie faworki

Wypróbujcie nasz szybki i sprawdzony przepis idealny na Tłusty Czwartek. Te faworki (chrust) są warte każdej poświęconej minuty! Ciasto zawiera trochę spirytusu lub 6-proc.


Dziś polecam chrust – faworki. Niezwykle kruche i delikatne. Zarys przepisu pochodzi ze starego wydania „Kuchni polskiej”.


Niestety nie jestem w stanie podać roku wydania bo książka jest tak stara, że pierwsze i ostatnie strony gdzieś dawno zostały zawieruszone. Dzięki temu ciasto na faworki wyjdzie idealnie napowietrzone i cieniutkie, a faworki idealnie kruche i pyszne. Teraz jak już wiecie, jak zrobić faworki, to koniecznie przetestujcie ten przepis.


Jeśli będziecie ściśle trzymać się przepisu i zawartych w nim pora to na pewno wasze kruche faworki (chruściki) będą najlepsze na świecie. Najlepsze jeszcze ciepłe! Przykryte kołderką z cukru pudru, z chrupiącą skórką oblaną aksamitną czekoladą.


Karnawałowe łakocie układają się w stosy na eleganckich paterach, kruszą na obrusy i zlepiają palce słodkim lukrem. Utarły się opinie, że aby upiec dobry chrust trzeba posiąść tajniki sztuki kulinarnej. Mniej więcej w połowie pieczenia dobrze jest wymienić olej na nowy.


Usmażone faworki wyciągamy na papierowy (lub normalny) ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Po mini pączkach i oponkach serowych dziś przyszła pora na faworki. Jest to bardzo cieniutkie ciasto “oblepione” bąbelkami powietrza, które powstają podczas smażenia. Bardzo chrupiące i mega delikatne, leciutkie jak pióro.


Gotowanie faworki

Przepisy, jak zrobić - Smaker. Były już klasyczne faworki, róże karnawałowe, a tym razem z tego samego przepisu powstały oto te różyczki. Powiedziałabym, że jest to wyższa szkoła robienia faworków :) Są trudniejsze niż klasyczne faworki i róże. Jednak bardzo efektowne.


Dodane przez errata w: Tylko o kuchni. Witam serdecznie mam pytanko dotyczace przygotowywania potraw z tzw. Pączki i faworki Już za kilka dni Tłusty czwartek, przypominam moje sprawdzone przepisy na pyszne i puszyste ciasto na pączki, inne nadzienia i pyszne faworki.


Obserwuj tablicę Gotowanie i pieczenie I love it należącą do użytkownika Justyna. Polecam te pyszne faworki z piwem. Ledwo je zrobiłam i już mam zamiar to powtórzyć.


Oczywiście najlepiej smakują pierwszego dnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty