Uwielbiamy zabielaną zupę z botwinki z jajkiem, ale warto wypróbować też inne przepisy - z botwiny można zrobić np. Warto jeść jej jak najwięcej! Ta nowalijka jest niskokaloryczna i zdrowa, pomaga również w walce z chorobami wątroby. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Szukasz co można zrobić z botwiny?
Ma apetyczną ciemnoróżową barwę za sprawą ugotowanego i startego na tarce buraka. Najpopularniejsza jest zabielana zupa z botwinki z jajkiem. Lekkostrawna i orzeźwiająca botwinka to prawdziwy wiosenny przysmak, na dodatek bardzo wartościowy, bo prócz witamin i składników mineralnych zawiera cenne bioflawonoidy – silne przeciwutleniacze.
Zawiera dużo witamin, wapnia oraz. W smaku ma delikatnie wyczuwalne buraczki, ale jest też kwaskowata jak zupa ogórkowa. W zdrowej diecie nie powinno zabraknąć potraw z botwiny, na przykład pysznej sałatki!
Lekko podgrzana nadaje się na ciepłe słoneczne dni tak. Surówka z botwiny pierwszy raz pojawiła się u nas na stole kilka lat temu. Jego podstawowe zalety to: oszczędność czasu, a także ukryte w nim bogactwo witamin i białka.
Botwina to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Podobno jest idealny także na kaca. Oprócz pysznego smaku, dostarcza wielu witamin i minerałów.
Taka surówka z botwiny pasuje nam wyjątkowo jako lekka kolacja, do niej kilka kromek podsmażonego chleba lub bułki, szklanka wody z cytryną i można śmiało przeczekać upały. Jednym z nich jest botwinka, która nadaje potrawom niepowtarzalny kolor i smak. Obecnie różne wersje tej zupy można zjeść w restauracjach, ale też goszczą na stołach w naszych domach w upalne dni.
Smakują wybornie z kozim serem i sosem vinegrette. Buraczki owijamy w folię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 2stopni przez ok. Roślina ta zawiera wiele składników odżywczych, w tym błonnik, który reguluje pracę jelit i pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów.
Za to boćwina ma duże, pomarszczone liście i grube ogonki liściowe, dlatego można przyrządzać ją jak szparagi, a liście jak szpinak. Rukolę i botwinę przekładamy do miski, skrapiamy sosem, mieszamy i przekładamy na talerze. Upieczone buraki obieramy i kroimy w plasterki, układamy je na botwinie. Z młodych liści botwiny zrobić można też wyjątkowe sałatki. Zupę przygotowuje się na rosole lub bulionie.
Botwinę i buraki należy dokładnie umyć, a następnie drobno pokroić (buraki w kosteczkę, liście i łodyżki botwiny posiekać). Podstawą tradycyjnego chłodnika litewskiego jest gotowana botwina, którą łączy się z kwaśną śmietaną, kefirem lub zsiadłym mlekiem. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!
Prosta, szybka, pyszna zupa z botwiny to idealna zupka na letnie dni. Sezon na botwinkę się zaczął, więc pewnie w większości Waszych domów taka zupa z botwinki na stole już się pojawiła, lub pojawi. Botwinkę przygotowujemy wyłącznie ze świeżych buraków, kroimy zarówno ich liście jak i niewielki jeszcze korzeń (liście kroimy podobnie jak szczypior a buraczki cienko obieramy i kroimy w kostkę, najpierw oczywiście dokładnie myjemy).
Gotuj ją dopóki na straganach jest dostępna pyszna, młoda botwina! Dania z botwiną – potrawy i przepisy z botwiną. Jeśli Wasze przepisy na zupę z botwinki się zagubiły lub nie jesteście z nich zadowoleni, albo nigdy jeszcze takiej zupy nie próbowaliście zrobić, to skorzystajcie z tego. Boćwina, zwana również często przez wielu ludzi botwiną to nic innego jak burak liściasty, który jest używany rzadziej niż tradycyjny burak korzenny, w którym jadalna jest tylko bulwa.
Przepisy z kategorii salatki-z-botwiny. Jest to więc ostatni gwizdek na przygotowanie przepysznej zupy z botwiny, na którą podrzucam Wam dziś prosty przepis. Botwinkę możemy spotkać w sklepach w okresie wiosennym i wczesnym latem, gdyż sezon botwinkowy zaczyna się w maju, a kończy w lipcu.
Zupa bowinka jest bardzo. Jest bogata również w żelazo, magnez i potas. Stanowi źródło fosforu i sodu.
Nazwą botwinka określa się także zupę, której głównym składnikiem są właśnie korzenie i liście młodych buraków. Jest też źródłem witamin E, C oraz witaminy z grupy B. Chłodnik z botwiny jest wręcz pozycją obowiązkową w polskiej kuchni w sezonie letnim. Podstawę chłodnika litewskiego stanowi botwina połączona ze zsiadłym mlekiem bądź kwaśną śmietaną (jednak równie często dodawany jest kefir – ja tę opcję lubię najbardziej, jogurt albo maślanka).
Koniecznie wybierzcie właśnie botwinkę z buraczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.