czwartek, 16 sierpnia 2018

Przepis na paprykę konserwową na słodko

Papryka konserwowa na zimę – przepis. Taka marynowana papryka świetnie smakuje i jest super dodatkiem do różnych dań. Do przetworów na zimę używamy z reguły papryki czerwonej, ale spokojnie możecie tez zamarynować paprykę żółtą, pomarańczową.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na papryka konserwowa na słodko. Przepis na papryka konserwowa.

Włożyć do czystych i suchych słoików. Marynowana papryka na słodko - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Zimą z przyjemnością sięgamy po tak przygotowaną paprykę. Bogata w witaminy – zwłaszcza C oraz beta-karoten papryka może być znakomitym uzupełnieniem codziennego menu. Po degustacji papryki mogę Was zapewnić, że warto skorzystać z tego przepisu.


Możecie też spróbować papryki marynowanej z ogórkami i cebulą. Przechowywana w piwnicy może stać bardzo długo-aż do kolejnego sezonu. Od ponad lat przygotowuję paprykę z tego przepisu.

Ważnym etapem w przygotowaniu papryki, jest czas gotowania słoików, nie może być zbyt długi gdyż papryka będzie bardzo miękka, i nie będzie się nadawała do sałatek, czy koreczków. Ta marynowana w occie papryka z dodatkiem podstawowych przypraw (liście laurowe,ziele angielskie, gorczyca, pieprz czarny) smakuje. Sprawdzony przepis mojej mamy, na idealną, kruchą paprykę w zalewie octowej. Jest to sprawdzony wielokrotnie przepis na paprykę konserwową.


Dodatkowym smaczkiem są w niej plasterki cebuli, które ja osobiście zawsze bardzo lubię wybierać ze słoika ;-) Możemy użyć kolorowej papryki lub tylko czerwonej. Wodę wraz z octem, cukrem i solą zagotować. Następnie ułożyć do słoików pokrojoną paprykę.


Przygotowanie godziny gotowanie:. Tak jak już wcześniej wspominałam, nie bardzo lubię słodką paprykę, a marynowaną jeszcze mniej, ale moja szwagierka przekonała mnie, żeb Zobacz więcej. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy do niej pokrojoną paprykę i gotujemy min. Odcedzamy i układamy ciasno w słoikach.


Tym razem pokroiłam na duże ćwiartki. Do każdego z nich dodajemy gorczycę, ziele angielskie i liście laurowe. Polecam wszystkim miłośnikom papryki, żeby koniecznie wypróbowali ten przepis, na pewno się nie zawiodą. Zagotowałam zalewę z wody, octu, cukru, soli i gorczycy.


Zimą słoiczek przygotowanej w ten sposób papryki posłuży jako dodatek do obiadu, sałatek czy kanapek.

Do słoików wkładam przyprawy, a następnie ciasno upycham paprykę. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski i wrzucić na wrzącą wodę na minut, by ją sparzyć. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


ZALEWA: Wodę, ocet, cukier, sól, zagotować. Do wyparzonych słoiczków włóż przyprawy, szalotki i ciasno paprykę. Zalej paprykę marynatą, zakręć słoiki. Do garnka wyłożonego ściereczką włóż słoiczki i pasteryzuj przez około 5-minut.


Wyjmij ostrożnie słoiczki i odwróć do góry dnem na minut, następnie ustaw prawidłowo w chłodnym miejscu. W wyparzone słoiki powkładać przyprawy, układać ścisło pokrojoną paprykę, dwa plastry cebuli, oliwę, zalać ciepłą zalewą, dokręcić. Ocet, cukier i sól gotujemy z wodą.


Gorącą zalewą zalewamy paprykę. Ja okroiłam papryki wokół łodygi, odrzucając szypułkę i gniazdo nasienne, odkroiłam też niekształtne, faliste dno - wykorzystuję je do leczo z pomidorami - polecam ten sposób, nic się nie marnuje :) 4. Warto pozbyć się także białych włókien z wnętrza warzyw. Całość dokładnie wymieszaj.


Jak w domu przygotować wspaniałą paprykę marynowaną z miodem na zimę - sprawdzony przepis krok po kroku. Dodatek miodu do marynaty sprawia, że papryka jest niesamowicie smaczna, słodka, chrupiąca, po prostu idealna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty