czwartek, 9 sierpnia 2018

Lazania czy gotować makaron

Przygotowujemy porcję makaronu, pamiętając, że podczas gotowania jego objętość zwiększa się dwukrotnie. GOTUJEMY: Wkładamy płaty lasagne do gotującej się osolonej wody (litr wody na każde 100g makaronu, łyżeczka soli na litry wody). Płaty lasagne gotujemy przez 2–min w szerokim garnku. Gdy kilka lat temu na rynek wszedł makaron do lasagne, nie wymagający gotowania, wydawało się, że to koniec udręki.


Wydawało się, że już nie będziemy musieli zmagać się z lepkim makaronem.

Jednak makaron bez ugotowania nie sprawdza się w lasagne z dużą ilością sos - np. Jak gotować makaron do lasagne żeby się nie sklejał? Czas gotowania makaronu Świeży makaron, zwłaszcza makaron jajeczny (fettuccine, tagliatelle czy lazania) gotuje się szybko - około 3-minut.


Ponieważ makaron robiłam świeży ( współpracując z córką – ja wałkowałam poszczególne partie ciasta, córka nakładała farsze) , uznałam, że nie trzeba go gotować i wszystko się udało. Wilgotne farsze zrobiły swoje , lazania wyszła modelowa i pyszna. DOMOWY MAKARON DO LAZANII.


Ja gotuje platy, szybciej sie zrobi lazania.

Troche sie skleja i parzy, ale nie przesadnie. Dziś po raz pierwszy i na pewno nie ostatni (zwłaszcza, że połowa paczki mi została) zastosowałam makaron, który nie trzeba było gotować. Oczywiście jak to ja, patrzyłam na to sceptycznie, ale w końcu jak napisali na opakowaniu ,,nie wymaga gotowania to już im uwierzyłam na słowo, a raczej na napis.


Podobno jedzenie samo się gotuje, jest pyszne i nie trzeba go pilnować, co dla mnie, jako mamy trójki dzieci brzmi aż za dobrze:) Dlatego nabyłam swój własny slow-cooker i żeby zmotywować się do regularnego w nim gotowania, postanowiłam założyć tego bloga, który będzie opisywał moje pierwsze kroki i perypetie z wolnowarem. Aromatyczna lazania z idealnie doprawionym sosem z mięsa mielonego. Uważam, że dobrej jakości makaron pod lazanię oraz soczysty sos z dobrego mięsa wieprzowego to podstawa.


Moja lasagne jest wersją typowo polską. Mamy zarówno ser mozzarella, ale i ser zwykły żółty. Duży garnek sosu bolońskiego możemy nastawić już dni wcześniej. Sos będzie lepszy jeśli pozwolimy mu długo i powoli się gotować (nawet kilka godzin) oraz przegryźć 1-dni w lodówce. Po tym czasie całość będzie miała idealną konsystencję a mięso będzie rozpływało się w ustach.


Makaron jest uprzednio gotowany lub układany na sucho (gotowy, dostępny w sprzedaży) w prostokątnym naczyniu, na przemian z warstwami farszu i zapiekany. Lista przepisów na lazania makaron z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!


Liczba mnoga – lagana – wskazywała na paski ciasta z wody i mąki.

Makaron na lazanię można kupić gotowy lub zrobić samemu. Przełóż warstwę mięsną do żaroodpornego naczynia i przykryj warstwą makaronu. Posmaruj sosem beszamelowym i ułóż drugą warstwę makaronu, mięsa, makaronu i sosu.


Powtarzaj czynności aż wykorzystasz wszystkie składniki tak by ostatnią warstwą był makaron z sosem. Pokrój mozzarellę w plastry i ułóż na lazanii. Dodane przez natasza w: Tylko o kuchni. Pyszna lazania w wersji wegańskiej.


Z cukinią zamiast makaronu i sycącym sosem bolońskim. Artykuły na temat: lazania bez gotowania makaronu. Są proste do przygotowania, przepyszne i efektowne. Dania z makaronem nie mogą się nie udać. Podejrzewam, że gdy pierwszy raz Tata postanowił ją zrobić, ja również pierwszy raz widziałam wtedy makaron typu lasagne #128578; Tak, Tata zdecydowanie był w naszym domu motorem do kucharzenia różnych nieznanych nam wcześniej dań.


Pasują do niej zarówno mięso czy ryba, jak również warzywa, a nawet owoce. Sposobów na to, by powstała pyszna zapiekanka z makaronem, jest przynajmniej tyle, ile rodzajów makaronu. Lazania ta była moją pierwszą w życiu.


Do zapiekanek bardzo dobrze pasują rurki, takie jak popularne penne lub nieco dłuższe ziti, ale również świderki, małe muszelki, kolanka czy kokardki. Można też do środka dodać pokrojone w słupki chorizo. Ta nasza domowa lazania bywa ze świderkami, czyli farfalle, ale też z casarecce, trecce, czy fussili, bo makaron ma być zgrabny i krótki, a świderkowość potrawy pozostaje w jej nazwie. Makaron al dente gotować należy w zależności od jego grubości i struktury. Makaron świeży lub paczkowany, szczególnie jajeczny (fettuccine, tagliatelle, ravioli czy lazania) gotuje się dość szybko - ok.


Lepszej lasagne w życiu nie jadłam! Sos jest rewelacja, makaronu nie trzeba wcześniej gotować bo dzięki temu że sos jest rzadki makaron pięknie doszedł a ten na górze się pięknie przypiekł, coś pysznego, ten sos na pewno trzeba dłużej gotować jeśli dodajesz go do spaghetti ale do tego dania kilka minut w zupełności wystarczy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty