Dla mnie gąska pobija wszystkie grzyby. Ma bardzo intensywny smak i aromat. Zupa z gąsek jest przepyszna. Durszlak Polędwica wołowa, zielone gąski, cykoria z patelni, ziemniaki w talarkach.
Przepisy z grzybami Przepisy z gąskami. Dania główne z gąsek Inne potrawy z gąsek Przekąski lub przystawki z gąsek Przetwory z gąsek Sałatki z gąsek Śniadania z gąsek Zapiekane z gąsek.
O tym, jak przyrządzić gąski tak, aby były smaczne i aromatyczne, wie niejedna pani domu. Gąski to grzyby jadalne. W Polsce zdecydowanie wciąż królują gąski marynowane.
Dzięki pasteryzacji można cieszyć się nimi przez cały rok, nawet zimą. Sprawdź przepisy, jak przyrządzić gąski marynowane oraz jak prawidłowo czyścić gąski. Jesienne gąski w sosie śmietankowym.
Grzyby dokladnie umyć w osolonej wodzie zmieniając kilkakrotnie wodę. Wieksze poikroic w kostke lub na poółwki. Cebulkę pokrojoną w kosteczkę zrumienić na maśle.
Dodać pokrojone grzyby i samżyc na małym ogniu mieszając aby sie nie przypaliły Gdy grzyby zmiękną doprawić przyprawami. Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni. Grzyby oczyścić i dokładnie umyć w ciepłej wodzie,wypłukując piach i obcinając nóżki - osączyć na sitku. Na patelni rozgrzać tłuszcz,Każdego grzybka tzn. Kłaść na patelnię i smażyć z obu stron do momentu,aż nabiorą złotego koloru.
Za oknem prawie zima bo i mróz i śnieg nawet padał, a w lesie grzyby :) szaleństwa z nimi nie ma, ale na obiad starczyło. Grzyby należy dokładnie oczyścić, następnie wymoczyć w zimnej wodzie i umyć. Moczyć mogą się nawet przez noc.
Z wody, octu, soli i cukru należy zagotować zalewę. Odstawić w chłodne miejsce bez. Następnie gąski należy dwukrotnie ugotować.
Zielone gąski (które mają żółtą barwę) gotujemy dłużej (gotowałam około minut), a gąski szare krócej (około minut), gdyż są delikatniejsze. Za drugim razem ugotowałam je już razem, około minut. Do wody można dodać odrobinę octu, żeby grzyby nie straciły koloru. Boro i podgrzybki obgotowuje się 10–min,a kurki i gąski ok. Obgotowane osącza się, studzi i układa w słoiku.
Potem zalewa marynatą – przestudzoną, jeśli grzyby będą potem pasteryzowane, gorącą – jeżeli nie poddaje się ich pasteryzacji. Grzyby kiszone są bardzo smaczne, a jednocześnie nie tracą składników mineralnych. Przechowujemy je w chłodnej piwnicy lub na dolnej półce lodówki nawet 4-miesięcy.
Do kiszenia nadają się zwłaszcza zielone i szare gąski oraz rydze. Sprawdź, jak zrobić grzyby kiszone - podajemy dokładny przepis krok po kroku. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!
Zalej gąski oliwą, aby zakryła całkowicie grzyby. Zakręć i odstaw na miesiące w chłodne i ciemne miejsce. Dowiedz się więcej o grzybach: Grzyby marynowane - jak zrobić grzyby w occie? Najczęściej spotykane grzyby jadalne.
Przeważnie zostawia się całe kapelusze, ale większe owocniki można pokroić w plastry. Grzyby układamy w słojach lub kamiennym garnku przesypując grubymi warstwami soli. Resztek piasku pozbędziemy się delikatnie mieszając grzyby w czasie blanszowania.
Umyte wrzucamy na wrzątek i obgotowujemy 5-min. Pokrojoną w plasterki cebulę i czosnek przelewamy wrzątkiem lub dodajemy do grzybów pod koniec blanszowania. Wystarczy jej świeże gąski zastąpić moimi kiszonymi, ograniczyć ilość soli i barszcz. W kraju tym zaczęło dochodzić do coraz częstszych przypadków zatruć po spożyciu gąski zielonej, najprawdopodobniej z powodu skażenia środowiska.
Na obszarach o środowisku skażonym zaleca się spożywanie tego gatunku w ograniczonych ilościach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.