Tradycyjny zawijany makowiec to dla wielu z nas symbol Bożego Narodzenia. Ile piec tego typu makowiec? Warto jednak sprawdzić po minutach, czy makowiec jest już dobry.
Z kolei makowiec na kruchym cieście pieczemy minut w temperaturze 180. Jest rewelacyjny, delikatny w smaku i do tego bardzo prosty do wykonania !
Na medycynie, piłce nożnej i kulinariach znamy się wszyscy, a przynajmniej lubimy tak sądzić. Domowe porady Majonez, który zawsze sie udaje. Ciasto Rurka robi się w minut. Wtedy, kiedy wlewamy je na tę formę, rozchodzi się równomiernie.
Pamiętaj, gdy Twoje ciasto zacznie się przypalać od góry, a jeszcze całkowicie się nie upiekło, należy przykryć je od góry papierem do pieczenia i spokojnie piec dalej. Zawsze sprawdzam patykiem, i zostawiam w piekarniku tyle ile będzie trzeba. Zrobienie dobrze takiego tortu to minimum cały dzień, ale ja piekę wieczorem, kremy robię też wtedy, przekładam na drugi dzień rano - podaję wieczorem, albo dopiero na kolejny dzień - najlepszy jest jak się min 12h przetrawi w lodówce.
Otóż wziełam się za pieczenie spodu (z podwojonej ilosci skladnikow) w trakcie pieczenia masło oddzielilo sie od ciasta i zaczelo się gotowac, w ciescie porobily sie dziury i wgl wszystko na marne. Pani Doroto makowce przepyszne! Najlepiej piec ciasto w grubych formach.
Obiecalam zrobic makowce a nie umiem. Strucla makowa, czyli pyszny, świąteczny, drożdżowy makowiec, zawinięty kilka razy tak, by w przekroju utworzył się apetyczny „ślimaczek” z maku…. Trzeba też dłużej je piec, co niekorzystnie wpływa na smak i powoduje przesuszenie ciasta.
Czy przez przypadek nie ma błędu w opisie składników? Wydaje mi się, że masła powinno być o połowę mniej. Przepis na makowiec zawijany. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię.
Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Dwa makowce mi wyszly i sa juz w piecyku. Sama ta gotowa masa to nie wspaniala ale upiekszylem ja rodzynkami i daktylami wymoczonymi w rumie.
Radziłabym karpia piec albo podawać w galarecie.
Na niektórych stołach pojawia się też ryba po grecku, która pod względem. Co prawda tradycyjny makowiec to przeważnie „zawijaniec”, ja proponuję dzisiaj nieco inną formę. Lista przepisów na ile się piecze karkówke z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!
Ile się piecze karkówke przepis - Durszlak. Kruche i maślane ciasto z wilgotną masą makową z dodatkiem orzechów i żurawiny. Pierwszym etapem przygotowania masy makowej jest gotowanie maku w mleku - mak wsypuje się do wrzącego mleka i gotuje na najmniejszym ogniu pół godziny.
Drugi krok to mielenie maku. Makowiec na cieście kruchym. Lubię, gdy w makowcu jest dużo masy, a mało ciasta.
W tym roku zaszaleję i zrobię dwa makowce – jeden taki jak w tym przepisie - z masą z niebieskiego maku, a drugi z masą z białego maku (taką jaką przygotowałam do rogali marcińskich). I tego nalezy się trzymać! Niektóre ciasta przed wyjęciem sprawdza się dodatkowo patyczkiem.
Wiem, że makowce kojarzą się głównie z okresem świątecznym, ale myślę że w tej wersji sprawdzi się świetnie jako weekendowe ciasto do kawy lub słodki poczęstunek dla zbyt późno zapowiadających się gości, bez względu na porę roku. U mnie nie ma świąt bez makowca. Musi to być makowiec drożdżowy z masą makową z dodatkiem miodu, masła i bakali.
Jeżeli narzekacie na brak czasu, można go upiec wcześniej i zamrozić. Ja jednak piekę go w Wigilię rano by cieszyć się smakiem świeżego i pysznego makowca przez całe święta. Piekarnik ustawić na 1st. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Mak zalać mlekiem i gotować na małym ogniu mieszając ok.
Mleko powinno się wchłonąć. Gdyby następowało to szybko i masa stawała się całkiem sucha – płyn nieco uzupełniać. Podstawą dobrego makowca jest ciasto drożdżowe i odpowiednio wilgotna masa makowa. Kiedyś nie przepadałam za makowcem, kupowaliśmy go w sklepie i zawsze nie mogłam pojąć dlaczego ludzie się nim zachwycają.
Klasyczny makowiec na biszkoptowym spodzie. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta należy je odwrócić, aby biszkopt znajdował się na dole. Dorota pomóż bo nie wiem czy nada się do jedzenia i nie będzie się sypać czy lepiej nie pokazywać gościom?
A wie może ktoś co zrobić, żeby w trakcie rośnięcia i pieczenia nie zrobiły się w makowcu puste przestrzenie pomiędzy górną warstwą ciasta , a nadzieniem? Czy to zawinięcie w papier pomoże? Robiłam parę razy (owszem wyszedł smakowity) ale zawsze góra odstawała.
Ktoś mi radził, zeby ponakłuwać, ale nic to nie dało.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.