poniedziałek, 27 sierpnia 2018

Grzyby kiszone przepisy

Pyszne grzyby kiszone to wspaniały dodatek do obiadu. Rodzaj grzybów możesz ustosunkować odpowiednio do sezonu, w którym występują. Grzyby kiszone – trochę teorii. Kiedyś, dawno temu, grzyby soliłam (przepis znajdziesz tutaj), ale nigdy nie zdecydowałam się ich kisić.


Teraz, jako że zdobyłam więcej doświadczenia w fermentacji, zebrałam się na odwagę i oto są – grzyby kiszone.

I to w dodatku na dwa różne sposoby! Utrwalanie przez kiszenie znane jest od dawna. Przechowujemy je w chłodnej piwnicy lub na dolnej półce lodówki nawet 4-miesięcy. Do kiszenia nadają się zwłaszcza zielone i szare gąski oraz rydze. Sprawdź, jak zrobić grzyby kiszone - podajemy dokładny przepis krok po kroku.


Kiszone grzyby w słoikach – kilka propozycji. W następnej kolejności kurki należy gotować około minut w osolonej wodzie, a następnie wyjąć je z garnka i ostudzić. Kiszenie grzybów jest popularne w kuchni rosyjskiej.

Jest to do zrobienia, tylko trzeba sięgnąć po nieco u nas zapomniane przepisy wciąż bardzo popularne na Ukrainie i Białorusi kiszenie oraz solenie. Pierwsze – tylko dla wybrańców, którzy mają przy domu chłodną nawet. Proponujemy grzyby kiszone według sprawdzonego przepisu. Gdy trwa sezon na grzyby - warto poszukać nowych inspiracji na przetwory z nich.


Dobrym i sprawdzonym przez stulecia pomysłem jest kiszenie grzybów. Przepisy, jak zrobić - Smaker. Aby wyjąć grzyby do spożycia, trzeba, górną warstwę odłożyć i sięgnąć po położoną głębiej, po czym znów ułożyć na wierzchu grzyby odłożone i przycisnąć deseczką oraz obciążyć kamieniem. W chłodnym pomieszczeniu grzyby przechowuje się doskonale przez 3-miesiące. Z serii: Zapasy na zimę!


Trudno się bez nich obejść, gdy na zewnątrz zimno i pada śnieg. Odsączyć na sitku i wystudzic. Układać warstwami (kapeluszami do góry) w kamiennym garnku lub słoju z dużym otworem przesypując każdą warstwę solą i przyprawami. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Pozniej zalewam to wszystko letnia woda z rozpuszczona gruba sola , lyzka stolowa soli na litr wody, tak zeby grzyby byly calkowicie przykryte solanka.


Sprawdź nasz pewny przepis, składniki i przygotowanie! Gdy naczynie się zapełni, wierzch posypujemy solą, lekko ugniatamy, przykrywamy denkiem lub talerzem i obciążamy kamieniem.

Po pewnym czasie sól się rozpuści, grzyby przykryje solanka i zmienią kolor, staną się brunatno-brązowe. Umyć grzyby, przebrać je, skrócić trzony, osuszyć. Ułożyć w słoju lub w garnku kamiennym warstwami, przekładając przyprawami i przesypując solą. Przycisnąć płaskim talerzykiem tub szklaną pokrywką i mocno obciążyć.


Odstawić w chłodne miejsce, aby grzyby pokryły się sokiem. Warunki, w jakich przechowujemy kiszone grzyby są bardzo ważne. Jeśli nie możemy ich spełnić, musimy grzyby zalać olejem jadalnym. Jak przygotować grzyby solone. Solić można wszystkie grzyby, same kapelusze lub całe.


Po oczyszczeniu należy je krótko obgotować (ok.minuty) w wodzie z dodatkim octu, odcedzić i przelać zimną wodą. Jadłam je wiele lat temu i później nie miałam już okazji. Są bardzo smaczne i odpowiadają zwolennikom potraw pikantnych.


Idziemy na grzyby: gdzie rosną rydze? Przeciwwskazania do spożywania rydzów. Aby zrobić ogórki kiszone musisz przygotować zalewę, którą składa się tylko z gorącej wody i soli kamiennej w stosunku: litr wrzątku i dwie łyżki soli kamiennej. Jeśli chcesz zobaczyć jak krok po kroku zrobić domowe ogórki kiszone, to zapraszam po mój przepis na ogórki kiszone, który znajdziesz powyżej. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na kiszone grzyby.


Smakosze mogą przygotować także grzyby kiszone, które są bardziej wyraziste w smaku i mogą służyć za zakąskę. Marynata do grzybów nie jest trudna do zrobienia. Zazwyczaj wszystkie jej składniki gotuje się w rondlu a potem zalewa całością grzyby. Potem pozostaje już tylko zamknąć słoiki i odstawić do spiżarni.


Rydze są jadalne, określane jako „wysoko cenione”, „wyborne” i najbardziej poszukiwane grzyby. Najczęściej używa się ich do marynowania w occie, gdyż przy takim przyrządzeniu nabierają doskonałego, korzennego smaku. Publikujemy przepisy na polskie dania, porady dotyczące polskiej.


Jak zrobić domowe przetwory? Dżemy, powidła, ogórki kiszone i konserwowe, marynowane grzyby? Garnek wyparzamy gorącą wodą.


Zagotowujemy wodę z dodatkową ilością soli, wkładamy kapelusze grzybów i obgotowujemy je minuty, licząc czas od chwili zawrzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty