wtorek, 30 grudnia 2014

Lazania sos beszamelowy

SOS BESZAMELOWY Do rondla wlewamy mleko dodajemy mąkę, masło, oregano,sól i pieprz do smaku. Wszystko razem gotujemy przez chwile cały czas mieszając aż powstanie gęsty sos - pyszny sos beszamelowy! Makaron na chwile wrzucamy na osolony wrzątek i odlewamy. Sos beszamelowy do lasagne Lekko wystudzony sos wymieszaj z 1–żółtkami i ewentualnie pianą z białek.


Posyp startym żółtym serem, zapiecz. Sos beszamelowy: w średnim garnku dobrze rozgrzać masło, dodać mąkę i smażyć przez około minuty ciągle mieszając.

Stopniowo wlewać mleko cały czas energicznie mieszając aż sos będzie gładki. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Odstawić z ognia, doprawić solą i gałką muszkatołową. Najlepszy i sprawdzony przepis na prosty sos beszamelowy. Aby zrobić idealny sos beszamelowy ważne są proporcje.


Częsty składnik różnego rodzaju potraw. Dodatki Sos beszamelowy. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem.

Następnie znów sos beszamelowy, żółty ser, makaron, sos bolognese i tak aż do wyczerpania składników. Na makaron wylewamy sos bolognese, rozsmarowujemy. Na wierzchu powinien znaleźć się sos beszamelowy i żółty ser. Lasagne powinna mieć min. Pyszna lasagne z mięsem mielonym, czyli lazania w polskich stylu.


Prosty przepis oraz zdjęcia krok po kroku. Sos beszamelowy: g masła (niecałe dwie łyżki) g mąki 4ml mleka sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej g tartego parmezanu Rozgrzej piekarnik do temperatury 2st. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, powinien być lekko twardy (skróć gotowanie o jakieś minuty). Przepis na sos beszamelowy jest dość prosty.


Lazania z sosem pomidorowym i beszamelem. Teraz przygotuj sos beszamelowy. W garnku na małym ogniu rozpuść masło, a następnie wsyp mąkę i stale mieszając, podgrzewaj, aż uzyskasz się bardzo bladą zasmażkę. Zdejmij garnuszek z ognia i cienkim strumieniem (nie zapominaj o ciągłym mieszaniu) wlej zimne mleko.


Beszamel nie lubi wysokich temperatur, dlatego należy przygotowywać go cierpliwie na wolnym ogniu. Warzywa można komponować według własnego gustu i smaku, tak samo sos. Ja zrobiłam sos beszamelowy i wykorzystałam bukiet warzyw dostępnych o tej porze r Zobacz więcej.


W średnim garnku roztopić masło, wsypać mąkę i od razu mieszać najlepiej kuchenną rózgą, smażymy ok.

Następnie wlać niewielką ilość mleka i natychmiast wymieszać, powstanie bardzo gęsta masa. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Dla dodatkowego podkręcenia smaku możesz dodać także garść ulubionego tartego sera – Francuzi dodają go do większości dań, nie powinni się więc obrazić.


Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i energicznie mieszać aż powstanie gładka masa, następnie ciągle mieszając wlewać mleko aż powstanie gładki sos (nie dopuścić do powstania grudek). Doprawić solą i gotować mieszając przez kilka minut do czasu aż sos będzie gęsty i puszysty. Powstał pod koniec XVII w. Ludwika XIV, jego autorem jest markiz Louis de B éc hameil, który podobno nad doskonałą recepturą pracował przez kilka lat. A przypraw się nie bójcie ano i prawda z tymi kostkami,ja nawet sama zrobiłam z warzyw,odrobiny oliwy i dużo przypraw-porobiłam kosteczki i. W prostokątnym żaroodpornym naczyniu układaj warstwami płaty makaronu, sos beszamelowy i mięso z pomidorami, aż do wyczerpania składników, przy czym ostatnią warstwą musi być makaron polany sosem beszamelowym i posypany żółtym serem.


Przygotowanie lasagne z sosem beszamelowym, pomidorowym i mięsem mielonym wcale nie musi być trudne. Dla wszystkich, którzy chcą cieszyć się smakiem pysznej lasagne przygotowaliśmy przepis na szybką i łatwą lasagne. Oto jak przygotować lasagne. Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę, podgrzewaj przez chwilę. Wąskim strumieniem wlewaj mleko, dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową.


Cały czas mieszaj, aż sos zgęstnieje i się zagotuje. Wtedy ściągnij garnek z palnika, dodaj ser i wymieszaj. Jedak łącząc go z różnymi dodatkami można stworzyć sos quot;smakowyquot;.


Wbrew pozorom nie jest trudny do zrobienia. Wystarczy pilnować aby nie powstały grudki i ciągle go mieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty