poniedziałek, 22 grudnia 2014

Co zrobić żeby makowiec nie pękał

Są potrawy, których nikt nas nie uczył, a które postanawiamy zrobić na ten dzień. Wśród nich są dania frustrujące. Dla mnie taką rzeczą był zawsze makowiec.


Kiedy już zrozumiałam, co powinnam zrobić, żeby nie pękał po bokach, żeby nie był surowy w środku, żeby nie rozjeżdżał się po blaszce, żeby się nie. Co zrobić, aby nie pękał? W zależności od przygotowywanego ciasta na makowiec zawijany, należy pamiętać o kilku zasadach, aby uniknąć ryzyka pęknięcia.

Aby pierogi się nie rozklejały, makowiec nie pękał i aby pierniki nie były blade. Tego dowiesz się tylko u nas! Zobacz, jakimi przypadkami zajmował się Andrzej Polan w wigilijnym pogotowiu kulinarnym! Poznaj najlepszy przepis na DIY: Trzy triki, aby makowiec nie pękał. Sprawdź też pozostałe przepisy i inspiracje kulinarne na Delektujemy.


Idealny sernik – wysoki, bez nierówności czy bąbli. Nigdy za szybko nie wyrasta, nie pęka i nie opada. Sernik idealny ma kremową konsystencję bez grudek lub jest puszysty jak gąbka, zawsze o pięknym, jasnym wierzchu, choć osobiście znam wielu zwolenników serników z przypieczoną skórką, którą, według własnych upodobań, można zrumienić, ustawiając ciasto pod koniec.


Pękające strucle makowe to najczęstszy problem przy wypiekaniu tego przysmaku.

Makowiec to ciasto drożdżowe, a ciasto drożdżowe bardzo lubi rosnąć! Na ogół w cieście drożdżowym właśnie o to chodzi, żeby rosło jak najwyższe! Co prawda tradycyjny makowiec to przeważnie „zawijaniec”, ja proponuję dzisiaj nieco inną formę. Jak zrobić dobry makowiec?


Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Problem podczas pieczenia. Dodane przez Kalliope w. Ciasto pęka – co robię źle? Gdy ciasto pęka najprawdopodobniej jest to wina zbyt wysokiej temperatury.


Wierzch ciasta wysusza się już w pierwszych kilkunastu minutach, a wyrastając ku górze nie jest tak elastyczne, jak na początku. Opieczona skórka, chcąc nie chcąc, musi pęknąć, bo ciasto musi urosnąć. Zrobiłam ostatnio struclę z makiem. Wszystko wyszło pysznie, tylko strucla mi się rozwaliła w trakcie pieczenia, a dokładniej- pękła na całej długości.


Wyglądało to tak, jakby ciasto rozeszło się w szwach, jedna krawędź pęknięcia podkurczyła się do góry, druga do dołu, tworząc piękny rowek wzdłuż strucli. Lista przepisów na co zrobić żeby chleb nie pękał z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!


Podstawą dobrego makowca jest ciasto drożdżowe i odpowiednio wilgotna masa makowa. Kiedyś nie przepadałam za makowcem, kupowaliśmy go w sklepie i zawsze nie mogłam pojąć dlaczego ludzie się nim zachwycają.

Następie zwijam makowiec tak aby brzeg ciasta znajdował się pod makowcem, boki zawijam pod spód. Makowiec przekładam do keksówki (26xcm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pani długoletnią wielbicielką i nie ma imprezy żeby nie padło Pani imię ☺ale do rzeczy: zabrałam się za makowiec (to mój drożdżowy debiut) i kiedy dodałam masło,to nie mogłam go wgnieść nawet po długim ręcznym wyrabianiu. Wspominałam Wam przed świętami, że czeka mnie kulinarne wyzwanie - chciałam upiec seromakowiec i szukałam dobrego przepisu. Trudno znaleźć idealny przepis na sernik i jak już wydaje nam się, że znaleźliśmy, to po upieczeniu ciasto opada.


Każdy lubi inny sernik, jedni puszysty lub wypieczony. Dlaczego tak się dzieje, jak tego uniknąć i co zrobić by nie pękał on podczas pieczenia? To bardzo nie ładnie kogoś obrażać. Z tego co wiem to Angelika też kiedy wspominała, że też jej się zdarza, że jakieś ciasto nie wyjdzie, ale mąż chętnie i tak zjada :) Chyba lepiej napisać, że się zrobiło i nie wyszło…można wtedy podyskutować o przepisie co się zrobiło dobrze, co źle i ulepszyć recepturę. Typowe danie wigilijne w kuchni polskiej.


Co Zrobić Żeby Lukier Nie Pękał - informacje, zdjęcia, materiały video. Makowiec zawijany- krok po kroku- napiszcie mi jak to się robi. Kiedyś robiłam, ale nie byłam zadowolona z efektu.


Może ktoś jest bardziej doświadczony? Musicie tylko pamiętać, że przy zawijaniu w pergamin należy zostawić Zobacz więcej. Trzeba najpierw zabezpieczyć formę na sernik folią aluminiową a potem włożyć ją do drugiej formy z wodą.


Woda powinna sięgać do połowy formy, w której pieczony będzie sernik.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty