wtorek, 23 grudnia 2014

Papryka w occie na zimę

Do słoików wsyp przyprawy. Włóż po kilka piórek cebuli i ciasno układaj paprykę. Do każdego słoika dodaj po łyżce oleju. Tak przygotowaną paprykę wkładamy do słoików.


Taka marynowana papryka świetnie smakuje i jest super dodatkiem do różnych dań.

Papryka konserwowa na zimę – przepis. Do przetworów na zimę używamy z reguły papryki czerwonej, ale spokojnie możecie tez zamarynować paprykę żółtą, pomarańczową. Z tego przepisu otrzymacie świetną domową, marynowaną w zalewie octowej paprykę. Sprawdzony i łatwy przepis.


I choć wydawać się może, że największą wartość mają świeże warzywa, papryka w occie również może nieść za sobą wiele korzyści, a kto wie, czy nie jeszcze więcej. I nie jest trudna w przygotowaniu! Możemy się nią raczyć przez całą zimę.


Sierpień i wrzesień to najlepszy czas, żeby zrobić przetwory z papryki.

Zachowuje kształt i smak. Uprzednio upieczona i brana ze skórki, staje się idealnie miękka i nabiera słodyczy. Przepis na paprykę w occie dostałam od mojej teściowej.


Nie modyfikowałam go, wykorzystuję wszystkie przyprawy i zachowuję proporcje w każdym szczególe. Ułożoną w słoikach paprykę zalewam gorącą zalewą aż do pokrycia wszystkich składników, szczelnie zakręcam. Doprowadzam do zagotowania. Każdego roku tradycyjnie w mojej spiżarni gości papryka w różnych postaciach. Standardowo w occie, jako dodatek do sałatek warzywnych itp.


Tym razem proponuję w odrobinie łagodniejszej postaci- w miod Zobacz więcej. Dodane przez qchareczka w: Tylko o kuchni. Was robi coś w tym styku w słoiki na zimę? Przepis prosty, sprawdza się od lat, a do tego bardzo smaczny.


Opis przepisu: Autor: KrystynaKolejna z naszych propozycji na zimę. Drożdże winiarskie w occie jabłkowym. Przygotowanie jest bardzo proste, a papryka będzie dobra przez naprawdę długi czas. Naturalny ocet jabłkowy kupuję w Rossmanie a drożdże chyba gdzieś niedawno widziałam,tylko gdzie.


Moimi ulubionymi buraczkami na zimę są te w zalewie chrzanowej.

Ale tym razem chciałam spróbować innych i padło na ten przepis. Pyszne wyszły - na zimę będą jak znalazł. Buraki ugotować w skórce i ostudzić. Obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.


Można ją serwować jako przystawkę albo dodatek do innych dań. Ze względów estetycznych najlepiej jako marynowana sprawdza się papryka czerwona, która w największych ilościach dostarcza beta karotenu oraz witaminy C. Oto sprawdzony przepis na paprykę marynowaną w occie - lista składników oraz wykonanie marynaty krok po kroku. Kabaczek i papryka marynowane z owocami, agrestem i czerwonymi porzeczkami, to efektowny dodatek do mięs.


Kabaczek z papryką i owocami w occie pięknie będzie wyglądał zimą na świątecznym stole. Polecamy smaczne i niespotykane pikle na rodzinne spotkania. Witam, tak sobie pomyslałam, ze skoro w Turcji uprawia sie dużo papryki, to gospodynie muszą ją jakos przetwarzac na zimę. Przepis jest prosty, a papryka konserwowa przyda się do sałatek, przekąsek i dań obiadowych. KORNISZONY - OGÓRKI W OCCIE Ogórki z musztardą Grzyby w occie.


Czas przygotowania: min. Propozycja na pyszną marynowaną paprykę na zimę. Przygotować zalewę : zagotować wodę w garnku razem z przyprawami , gotować ok. Gorącą zalewą zalewać słoiki z papryką , poczekać chwilkę aż woda wszędzie dojdzie i zakręcić , ustawiać do góry dnem , można dodatkowo pasteryzować w piekarniku w temperaturze 1stopni minut. Mój mąż, ze wszystkich marynat, najbardziej lubi paprykę.


A papryka marynowana w zalewie miodowej jest po prostu przepyszna – nie za kwaśna i nie za słodka. Do tego lekko chrupiąca. Można ująć trochę cukru, a na to miejsce dodać trochę miodu, wtedy papryka będzie jeszcze smaczniejsza.


Miód rozpuszczamy w gorącej zalewie. Zrobiłam paprykę wg przepisu,dodałam oczywiście miodzik, degustację zostawiam na zimę, ale juz teraz wiem,że będzie smaczna,dzięki i pozdrawiam. DODAJ PRZEPIS MÓJ PROFIL.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty