czwartek, 25 grudnia 2014

Lukier na makowiec

Dzięki proponowanemu tu przepisowi przygotujesz go bez użycia mąki. Choć pasuje na bożonarodzeniowy stół, to z powodzeniem podasz go również na co dzień. Najlepiej będzie wyglądał podany na dużym półmisku.


Jest to lukier, który najlepiej nadaje się do dekoracji pierniczków. Polecam go wszystkim, którzy poza walorami smakowymi, zwracają również.

Najprostszy i najsmaczniejszy makowiec, jaki jadłam. Do przygotowania najlepszego lukru do ciast i ciasteczek wystarczą jedynie dwa składniki, które z pewnością posiadasz w domu. Jak zrobić lukier idealny? Klasyczny lukier ma jednolitą konsystencję i delikatny, perłowy połysk.


Ok bede probowac;)mam jeszcze pytanie odnosnie lukru czy powodem tego, ze odpada z ciasta moze byc to, ze makowiec jest juz za chlodny? Przepis na lukier Do przygotow. Lukier na różne sposoby.


Konsystencja lukru zmienia się już po krótkim czasie ze względu na odparowującą wodę.

Domowy lukier cytrynowy to obok lukru królewskiego, czyli białego lukru z białek jajek najlepszy i najczęściej szykowany lukier. Fantastyczny lukier cytrynowy z białkiem polecam do polewania wypieków zimowych. Do miseczki dodajemy drożdże, cukier oraz letnie mleko, mieszamy łyżeczką, odstawiamy na minut do podrośnięcia. Najlepszy makowiec na kruchym spodzie, z lukrową dekoracją z kandyzowanej skórki pomarańczowej. U mnie pojawił się na stole świątecznym, do przepisu bardzo chętnie wrócę w przyszłości :-).


Taki lukier wygląda bosko na makowiec i białych lub czekoladowych babkach. Drożdże powinny zdecydowanie rosnąć, jeżeli tak się nie stanie to trzeba zrobić nowy rozczyn (mleko mogło być zimne, drożdże stare itp). Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.


Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce. Aneta i nie wiem jak si? Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na dobry lukier na makowce. Białka umieść w szklanym, czystym naczyniu i ubijaj mikserem przez sekund.


Ma powstać piana z białek, jednak białka nie powinny być ubite na sztywno. Makowiec będzie idealny. Do białek dodaj cały cukier.


Bardzo dobry szybko sie robi i przede wszystkim sie nie lamie Serdecznie pozdrawiam i dzi?

Najpierw na małych obrotach, potem na średnich. Ciasto powinno być przyrumienione. Przygotowanie krok po kroku:. Tak przygotowana masa lukrowa, jeszcze gorąca, może zostać wylana na domowe wypieki. Potem wystarczy poczekać aż zastygnie, tworząc na pączkach, jagodziankach czy cieście słodką skorupkę o delikatnie cytrynowym smaku.


Każdy makowiec zawijamy dodatkowo w papier pergaminowy, ale nie szczelnie, tylko w formie tuby. Pierwszy krok to zaczyn: drożdże musimy rozetrzeć z cukrem, dodać mleko (musi być letnie, inaczej drożdże nie urosną). Wymieszany zaczyn odstawiamy na minut w ciepłe miejsce.


Do miski wlać sok z cytryny i dodać do niego cukier puder. Jednym słowem jest to doskonałe połączenie, które tworzy przepyszny makowiec. Całość utrzeć mikserem na gładką masę. Lista przepisów na biały lukier na makowiec z polskich blogów kulinarnych. Gotowym lukrem cytrynowym można polać babkę, mazurek, sernik, makowiec, szarlotkę, piernik, pączki, ciasteczka – jednym słowem - wszystko.


Wyśmienity makowiec na cieście kruchym oblany lukrem. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty