Dodatek marchewki sprawia, że zupa nabiera bardziej czerwonego koloru. Szczególnie polecana jest zatem wegetarianom. Ponadto botwinka pobudza apetyt i koi nerwy. Blanszowane liście botwinki świetnie nadają się też do makaronu, np.
Surowe, młode listki botwinki wymieszałam z winegretem oraz serem ricotta i podałam je jako mini sałatkę do makaronu.
Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych. Tagi: botwinka, dodatki do zup, zupa buraczkowa, zupa krem, zupa wiosenna. Część z nich straci w gotowaniu, ale przecież można ją też zjadać na surowo i jeśli nie zupa botwinka na obia to niech na talerzu zagości sałatka z botwinkowymi listkami! KREM Z MŁODYCH BURACZKÓW Wymyśliłam dzisiaj ten krem, jako alternatywę dla botwinki, którą ja uwielbiam, ale wiem, że mój Smyk zbyt dużej ilości pływających listków nie jada.
No to dzisiaj zupa z botwiny z ziemniakami, mlekiem koksowym, fasolą, soczewicą lub ciecierzycą i warzywami. Zupa z botwiny wegańska, jak u mnie lub też na bulionie mięsnym, jak to się dzieje w wielu domach, teraz z przytupem zawitała na stoły. W połowie gotowania dodać plasterki buraczków.
Następnie dodać posiekane łodyżki liści botwinki i gotować wszystko na umiarkowanym ogniu przez ok.
Botwinkę dokładnie umyć, liście posiekać, buraczki obrać i posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zupa botwinka to moja ulubiona wiosenne zupa. Botwina, czyli młode buraczki, jest bardzo delikatnym i szybkim w gotowaniu składnikiem.
Dodać kilka łyżek wywaru i wymieszać. Przepis na botwinkę jest bardzo prosty i jej ugotowanie zajmuje niewiele czasu. Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, szczyptę soli. Gdy botwinka się podgotuje, wrzucamy do garnka obraną i pokrojoną cebulę, ząbek czosnku.
Pyszna sezonowa zupa z botwinki. Bardzo szybka w przygotowaniu. Musi pojawić się choć raz w moim wiosennym jadłospisie, nie ma odwrotu: zupa botwinka. Pokochałam jej smak dopiero w dorosłym życiu i dziś nie wyobrażam sobie bez niej obiadu zwiastującego nadejście wiosny. Można zrobić ją na wiele sposobów, ale za obowiązkowy dodatek uznaję jajko z koperkiem.
Na sam koniec do zupy dodajemy posiekany koperek i pietruszkę. Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać. Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach.
Była botwinka, pokombinowałam i zrobiłam z niej krem, wyszło przepysznie. Taka na bazie Bulionu drobiowego WINIARY stanie się jednym z ulubionych obiadów twojej rodziny. Sekretem wyjątkowego smaku jest nie tylko bulion, ale też polskie buraczki, świeża botwinka i aromatyczny szczypiorek oraz koperek.
Pochłonęłam od razu duży kubek. Przepisy z botwinką nigdy nam się nie nudzą, bo mamy na nią mnóstwo inspirujących pomysłów – zaczynając od klasycznej botwinki z jajkiem, przez nowe pomysły, takie jak botwinka z ogórkiem! Zupę botwinkową przygotujesz w niecałą godzinę, więc jest to. W sezonie botwinka jest niezastąpiona w orzeźwiającym, tradycyjnym chłodniku litewskim, jak i chłodniku z jajkiem przepiórczym, z miętą czy innymi nowalijkami.
Jak zrobić zupę botwinkę : Botwinę z burakami umyć, buraki, korzeń pietruszki, marchew i ziemniaki obrać. Zupa botwinka, przepis z kategorii Zupy. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Liście botwiny z łodygami pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić korzeń pietruszki i marchew, smażyć przez minut często mieszając.
Dziś przedstawiam przepis na pyszną wiosenną zupę: botwinka. Przyrządzam ją regularnie dopóki na moim ryneczku jest w sprzedaży botwinka czyli młode buraczki z łodygami i liśćmi. Naczynie miksujące TMma większą pojemność niż TM(pojemność litra zamiast litrów naczynia TM31).
Po piąte, botwinka jest źródłem magnezu, miedzi i żelaza. Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TMdo gotowania w modelu TMbez dostosowania ilości składników. Jak sama widzisz, botwinkę jeść trzeba :) Jeżeli nie masz pomysłu na botwinkę, skorzystaj z tego sprawdzonego przepisu na pyszną fit zupę. Botwinka często gości w moim domu wiosną i wczesnym latem. Przede wszystkim botwinka to bogactwo witaminy K, która zapobiega sklejaniu się płytek krwi, wspiera układ trawienny, odtruwa wątrobę i zwiększa ilość wapnia w organizmie.
Poniżej prezentuję Wam trzy pomysły na zdrowe zupy z botwinką, które śmiało możecie jeść na odchudzającej diecie. Ale przyznaję robię podstawową wersję, a tu jest wiele dodatków, których nigdy nie dodawałam, myślę że ciekawie wzbogacą smak. Zupa krem z buraków z mlekiem kokosowym z książki nie do końca przypadła mi do gustu. A botwinka to samo zdrowie.
Dlatego warto korzystać, kiedy pięknie prezentuje się na straganach :) Po pierwsze i najważniejsze, botwinka jest bardzo niskokaloryczna. Po drugie, jest bogata w błonnik, który daje uczucie sytości. Typowo wiosenna zupa z botwinki, czyli z młodziutkich buraków, które gotujemy wraz z listkami. Uwielbiam ją podaną z jajkiem i koperkiem, to mój smak wiosny i dzieciństwa!
Jest pyszna, opiera się na delikatnym aromacie barszczu, czuć chrupiącą botwinkę – całość łączy aromat włoszczyzny. To poza smakiem jej wielki atut, bo kto chce spędzać w kuchni cały dzień na gotowaniu, kiedy za oknem piękna pogoda. Należy je również bardzo drobno pokroić w kosteczkę, aby ugotowały się z resztą warzyw. Zupa jest niezwykle łatwa i szybka. Przygotowanie zupy z botwinki: Zupa z botwinki wymaga bulionu.
Przygotuj zatem bulion, jeśli nie masz gotowego. Najlepszy jest bulion domowy, np.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.