poniedziałek, 29 grudnia 2014

Ogórki konserwowe z papryką

Przepisów na ogórki jest naprawdę sporo. Jeżeli ogórki małosolne lub kiszone już się znudziły, warto będzie zrobić coś zupełnie innego – jak chociażby ogórki z papryką! Marynowane ogórki z papryką smakują wyśmienicie niemal do każdego posiłku, przy czym bardzo łatwo jest je przygotować.


Ogórki oczyścić, umyć i osuszyć. Cebulę obrać i pokroić w plastry.

Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ogórki konserwowe z papryką. Po tym czasie dokładnie je myjemy i osuszamy. Do umytych i wyparzonych słoików wkładamy po kawałku obranego chrzanu, 2-kawałki papryki, kilka kawałeczków marchewki, liść laurowy, ziele angielskie, baldachim kopru, łyżeczki. Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni.


Czy ktoś z Was posiada przepis (sprawdzony) na ogórki konserwowe ? Z dużą ilością octu i cukru. Dla mnie jedynie najlepsze są z Krakusa-podobno bez konserwantów. Ktoś powie-to po cholerę ci przepis ?

Do słoików układać cebulę, ogórki i paprykę. Gorczycę z solanki powrzucać po równo do każdego słoika. Wszystkie składniki zalewy razem zagotować. Za jednym zamachem mamy i ogóreczki i papryczkę konserwową. Doskonałe jako przekąska, przystawka do obiadu Zobacz więcej.


Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Kosą po patelni. Super ogórki konserwowe - najlepszy przepis na ogórki jaki kiedykolwiek miałam. Zanim zaczniesz robić ogórki konserwowe z papryką, przygotuj słoiki na weki. Umyj je i przepłucz wrzątkiem. Nie zapomnij o zakrętkach.


Zagotować wodę z octem, kurkumą. Zrobiłam już paprykę konserwową ale czasami do sałatek potrzebuję jednocześnie i papryki i ogórków konserwowych. Dodaję je razem do sałaty w winegrecie i np.


Najpierw ogórki oraz paprykę myjemy i kroimy w paski, a cebule obieramy i kroimy w piórka. Następnie wszystkie składniki zalewy gotujemy. Teraz do każdego słoika wkładamy składniki i układamy ogórki oraz paprykę.

Składniki zalewy zagotować i wlać do słoików. Papryke i ogórki ułożyć w słoikach. Zamknąć i pasteryzować ok minut. Domowe przetwory mają się w Polsce bardzo dobrze i dużo osób je wykonuje. Staram się zatem systematycznie wzbogacać dział przetworów o nowe przepisy.


W ubiegłym roku hitem był sos adżika ze świeżych warzyw - papryki i pomidorów. Dzisiaj przepis na domowe ogórki konserwowe. Koreczki te robiłam pierwszy raz, za namową męża.


Zawsze to wyglądało to tak, że mąż wynosił po cichu z jej spiżarni słoiczki. Przygotowanie dania ogórki konserwowe w musztardzie do słoika. Usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Na dno słoików wsyp równomiernie gorczycę i ziele angielskie.


Do każdego słoika równomiernie włóż paprykę i ogórki (grubszą częścią do dołu). Zebrałam w jednym miejscu przepisy na pyszne ogórki kiszone, ogórki konserwowe i sałatki z ogórków. OGÓRKI KONSERWOWE – domowe ogórki konserwowe.


Smaczna sałatka na zimę, w skład której wchodzą marynowane warzywa takie jak ogórki, papryka i cebula. Wkładam ogórki ciasto dociskając i czerwona paprykę miedzy ogórki pokrojona w paski. Robię ogórki z papryką i selerem oraz ogórki kanapkowe z kurkumą. Połączenie tych smaków wydaje się rewelacyjne.


Napewno wypróbuję w przyszłym roku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty