środa, 24 grudnia 2014

Makowiec na kruchym ciescie z gotowa masa makowa

Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Kruche i maślane ciasto z wilgotną masą makową z dodatkiem orzechów i żurawiny. Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko. Najlepszy makowiec na kruchym spodzie, z lukrową dekoracją z kandyzowanej skórki pomarańczowej.


DOMOWEJ masy makowej i wychodzi super. W mojej rodzinie nie ma świąt bez makowca.

Pojawia się on obowiązkowo obok sernika, piernika i miodownika. Przepisy, jak zrobić - Smaker. Dodane przez Karina w: Tylko o kuchni. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Zjem to!


Ten makowiec to absolutny hit moich świątecznych wypieków. Prosty w wykonaniu, bo skorzystałam z gotowej masy makowej (oczywiście można też zrobić swoją, ale mi już nie wystarczyło czasu). W każdym razie smakował nam bardzo.


Najlepszą opinię wydał mu jednak mój brat mówiąc, że po jego zjedzeniu polubił makowce.

Kruche ciasto z tego przepisu jest bezbłędne, do tego masa makowa, wykończenie z kruchego ciasta i gotowe. MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE. Piec w temperaturze 1stopni przez minut.


Tutaj kupicie moją najnowszą książkę, w której znajdziecie gotowe listy zakupów i kompletne menu na cały tydzień. Ta książka to propozycja na dania śniadaniowe, obiadowe i kolacje w. Jest bardzo smaczny, smakował nawet osobom, które nie przepadają za makowcami :). Wyłożyć na podpieczony spód. Na masę makową zetrzeć połowę drugiej części schłodzonego ciasta kruchego.


Na to wyłożyć drugą połowę piany (tą z cukrem) i na nią zetrzeć kolejną część schłodzonego ciasta kruchego. Całość wstawić do gorącego piekarnika i piec ok minut. Gotowe ciasto powinno być pięknie.


Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Co do gotowej masy makowej – podobne pytanie. Na jeden taki makowiec jak w przepisie wchodzi cała taka puszka czy może zostaje tej masy?


Z góry dziękuje i pozdrawiam ! Dorota napisala,od kiedy robie sama mak moje wypieki makowe wychodza jak ze zdjec, samo to ze kogo obdaruje wypiekami mi powie ,ze jeszcze nie jedli tak dobrego ciasta, dziekuje Dorota za wszystkie rady porady przepisy, mysle ze kazdy z nas umial piec ale z. Masę makową możecie przygotować sami (można wcześniej), albo możecie wykorzystać gotową masę makową (proponuję tylko wtedy do niej dodać ze dwa jajka, trochę masła i wszystko razem podgrzać na małym ogniu).

Nie ma przy nim za dużo pracy. Cienka warstwa kruchego ciasta i olbrzymia ilość masy makowej. Gotową masę makową podrasowałam paroma składnikami, może to i profanacja, ale jaka dobra! Ekspresowy makowiec z gotowej masy makowej na kruchym cieście. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec z gotową masą makową.


Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Szukałam w internecie przepisu na zawijak z makiem, ale nie znalazłam takiego jak ten który piekła Moja Babcia. Większość przepisów na tę roladę opiera się na drożdżowym lub krucho-drożdżowym cieście, a zawijak Babci przygot owuje się z półkruchego ciasta. Dawniej nie było gotowej masy makowej, więc nadzienie sporządzano samemu z maku zebranego z makówek.


Tez bym chciala zrobic z gotowej masy z puszki mieszkam na pld. Wloch i mak tu nie jest popularny tak jak na polnocy kraju,ciezko kupi dobry niebieski mak. Chcialabym ulatwic sobie pieczenie,czy ktos juz piekl z gotowej masy?


Bede wdzieczna za podpowiedz. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Na kruche ciasto wykładamy masę makową, wyrównujemy. ETAP 4: paski ciasta kruchego ukladamy po skosie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty