Ciasto drożdżowe najlepiej smakuje świeże. Choć nie zsycha się i jest pulchne. To pyszny dodatek na podwieczorek do kakao, kawy z mlekiem. Zamiast rodzynek możemy dodać inne owoce , np żurawinę.
Wszystkie składniki do ciasta muszą mieć temp. To ciasto drożdżowe w przygotowaniu jest proste, bez żadnego wyrabiania. Gdy ciasto wyrośnie, posmarować rozbełtanym jajkiem, podkęcić troszeczkę piekarnik,(nie więcej jak 200ºC) piec do go patyczka,na złoty kolor. Proste ciasto drożdżowe z kruszonką, najpiękniej pachnące, miękkie, z kruszonką.
Bez dodatków choć kto chce może dodać na wierzchu pokrojone jabłka, śliwki czy owoce z mrożonki. W niezbyt dużej ilości, by ciasto mogło „oddychać” i urosnąć sobie swobodnie bez zakalca. SZYBKIE CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ BEZ WYRABIANIA – najszybsze i najłatwiejsze ciasto drożdżowe – upieczcie je koniecznie #128578; Przepyszne, delikatne, ciasto ze śliwkami i kruszonką, które wyjdzie kademu #128578; Tzw. Domowe, lekkie ciasto drożdżowe - jego cudowny zapach pamiętamy z dzieciństwa.
Niestety, ma opinię czasochłonnego i trudnego w wykonaniu, dlatego mało kto dziś piecze je w domu. Gdybyście jednak się zdecydowali - mamy dla was dziecinnie prosty przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania! Samo rośnie, samo się piecze, wszystko samo.
Przygotowanie łatwego ciasta drożdżowego napawa więc nadzieją wszystkich tych, którzy z drożdżami za pan brat raczej nie są. Placek drożdżowy z kruszonką. Tradycyjny placek drożdżowy, placek na drożdżach. Moje ulubione ciasto drożdżowe, które można dowolnie modyfikować, a czasem najlepiej smakuje jako zwykła, duża puszysta drożdżówka, z ogromną ilością kruszonki na wierzchu.
Nadwyżkę ciasta można uformować w małe kule, najlepiej z farszem z dobrej konfitury i upiec jednocześnie na płaskiej blasze. Jest bardzo miękka i pachnąca. Wierzch ciasta posmarować delikatnie roztrzepanym białkiem.
Wstawić do piekarnika o temperaturze ok. C i po chwili zwiększyć temperaturę do 2stopni C. Tyle słów, a chodzi o łatwie ciasto z owocami. Może nie wygląda na zdjęciach na super wyrośnięte, ale z tej w sumie niewielkiej porcji ciasta piekłam dwie blaszki.
Co prawda wg przepisu w momencie w którym miałam wyłożyć ciasto na blachę, ciasto było (jak dla mnie)bardzo rzadkie, wiec dodałam mąkę (jeszcze ok pół kilo- nie wiem czy dobrze zrobiłam!!!!) i podzieliłam ciasto na dwie blachy. Wysokie, puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami. Przepis na puszyste ciasto drożdżowe. Można zrobić je z dowolnymi owocami np. Owoce należy ułożyć delikatnie na cieście.
Szarlotka wyszła super , zrobiłam z dwóch porcji w wiekszej blaszce. Ostatnio babcia pytała się nas co chcemy od niej na urodziny, a że od dawna nie jadamy tradycyjnych wypieków poprosiłyśmy ją o takie ciasto z rabarbarem i truskawkami (takie jakie robiła gdy byłyśmy małe i całe letnie dnie spędzałyśmy u niej na podwórku z ciastem drożdżowym w łapkach :P). Nie wiem dlaczego sądzi się, że ciasto drożdżowe jest trudne. Na pewno dużo łatwiejsze od zwykłego ucieranego, tu przynajmniej nie upieczesz zakalca.
Chciałabym zachęcić niezdecydowanych, bo to jest naprawdę proste. Nie potrzeba kopy jajek i wprawnej ręki kucharki. Wystarczy dobry przepis i upieczesz ciasto o jakim marzysz! Dobre ciasto drożdżowe nie ma sobie równych.
Mój przepis na drożdżowe jest na dodatek bardzo prosty. Jeżeli masz ochotę na puszyste, smaczne i nie za słodkie ciasto, moje proste ciasto drożdżowe z kruszonką jest właśnie dla ciebie! Długo zachowuje świeżość (pomimo dużej ilości drożdży). Szybki pyszny placek drożdżowy. Ciasto: pół szklanki ciepłego mleka połącz z drożdżami, łyżkami cukru, i łyżkami mąki.
Dodaj do pozostałych składników ciasta, wyrób odstaw na min. Kruszonka: składniki zagnieć włóż na min do lodówki. Dziś zrobiłam to ciasto drożdżowe ,ale z truskawkami, kruszonką i lukrem….
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.