piątek, 12 grudnia 2014

Faworki bez octu

Tegoroczny urodzaj warzyw zmusił mnie do poszukiwania nowych rozwiązań i tak w słojach znalazła się fasolka szparagowa na zimę. Tanie i łatwe do wykonania faworki, proponuję od razu robić z podwójnej porcji składników. Przetwory Fasolka szparagowa na zimę – bez octu.


Czas karnawału to czas domowych wypieków. Zapraszam więc na przepis na słodkie, chrupiące i niesamowicie smaczne faworki. Lista przepisów na faworki bez spirytusu i octu z polskich blogów kulinarnych.

Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Wielu fermentatorów uważa, że kisić i fermentować można WSZYSTKO, dlaczego zatem cebula miałaby być wyjątkiem? Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni. Choć faworki upiekłam z mąki orkiszowej jasnej 63 bądź co bądź mąki chlebowej są delikatne, kruche i doprawdy trudno im się oprzeć. Są słodkie, ale słodycz nie pochodzi z cukru, a ze zmielonego na mączkę ksylitolu.


Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, proszku do pieczenia, ani sody. Przepis na faworki jest bardzo prosty. Najlepszy, bo sprawdzony, jest ten od mamy czy babci.


Jeśli jednak takiego nie masz, a chcesz zaserwować swoim bliskim chrusty, sprawdź, jak je przygotować.

Choć to właśnie alkohol sprawia, że chrusty są (tak jak na chrust przystało) chrupkie i delikatne, a tłuszcz w nie nie wsiąka jak szalony, to jednak jest sposób na to, by wyeliminować spirytus z przepisu na faworki i zastąpić go… octem. Jeśli szukasz przepisu na lekkie chruściki koniecznie wypróbuj mój sposób: 7ml mąki tortowej, żółtek , 2ml śmietany , ml spirytusu lub octu, szczyptę soli, aromat. A tu pisałam o faworkach - może jeszcze coś Ci się przyda:. Druga próba od razu z większymi jajkami, bez żadnych kombinacji żeby było dokładnie jak w przepisie. Ciasto wyszło jeszcze twardsze, aż trudno było z nim pracować.


Faworki bez alkoholu, czy to w ogóle możliwe? Nie wiem z czego to wynika i jak innym wychodziły rozpływające się w ustach, kruchusienkie faworki. Moim zdaniem z tego przepisu jest to nie możliwe.


Chudy chrust czyli dietetyczne faworki z piekarnika nie tylko na tłusty czwartek. Zbliża się tłusty czwartek, czyli pora wielkiego łasuchowania. Jak dla mnie pączki mogłyby nie istnieć, ale za faworkami przepadam.


Dlatego też przygotowałam dla was przepis na faworki bez śmietany i alkoholu, które spokojnie możemy podać też dzieciom. Jak co roku tłusty czwartek zwiastuje zbliżający się Wielki Post. W związku z tym, że jest to jedyny w roku dzień, w którym bez wyrzutów sumienia i ograniczeń możemy objadać się słodkimi wypiekami, postanowiłam dołączyć do tego kulinarnego szaleństwa i przygotować Wam przepis na faworki w wersji bezglutenowej. Zrobiłam faworki dokładnie wg przepisu, tzn.


Oponki z serem białym są bardzo smaczne, lekkie i pulchne. Podczas smażenia ładnie rosną. To najlepszy przepis na oponki, jaki znam.

Wcześniej korzystałam z przepisów, gdzie ciasto trzeba najpierw potłuc wałkiem a to trochę męczące i czasochłonne. A od teraz będę wracać tylko do tego przepisu! Nie dodawałam proszku do pieczenia. Samo ciasto bardzo dobrze się wałkuje i jest elastyczne.


Dla osób będących na diecie bezglutenowej mam do zaproponowania faworki bezglutenowe. W porównaniu do tradycyjnych faworków te są troszkę grubsze i nie mają bąbelków. Bąbelki pojawiają się jedynie sporadycznie. Zagniecione ciasto tłuczone jest wałkiem, i schłodzone.


Zastosowalam metode z mieleniem ciasta przez maszynke i wyszly piekne banki powietrza :) Niechcacy znalazlam szybka metode na umycie maszynki - zimna woda, ciasto sie nie ciagnie tylko ladnie odchodzi. Z braku spirytusu i octu wysokoprocentowego, robilam na rumie. Spis przepisów na bezglutenowe wypieki dla alergików znajduje sie na stronie Desery, wypieki.


Kruche chruściki smakują wybornie posypane. Ten dzień nie musi być wcale tłusty i poprzedzony wyrzutami sumienia! Tłusty czwartek w zdrowej wersji. W dniu dzisiejszym jeszcze twardsze, po zjedzeniu kilu mam podrażnione podniebienie.


Robię faworki od co najmniej lat i muszę przyznać, że z mojego babcinego przepisu są równie kruche, ale nie twarde, trudno je donieść do ust. Są kruche, mocno napowietrzone, i co ważne, robi się je ekspresowo, dużo szybciej niż tradycyjnie i nie potrzeba do wyrabiania ciasta silnych rąk męskich :), bo zagniata się je. Moje faworki bez spirytusu robi się również bez śmietany.


Smakują więc podobnie do ciasta ptysiowego. Są to faworki na bazie jajek. Takie chruściki gorąco polecam dzieciom.


Ponieważ nie piją dużo oleju, nie ma potrzeby dodawania do nich spirytusu, czy octu. Nie są też bardzo kaloryczne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty