Słoiki na przetwory - praktyczne propozycje do każdej kuchni. Książki o przetworach - zrób z nimi konfitury, dżemy i powidła! Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na papryka chili konserwowa.
Z tego przepisu otrzymacie świetną domową, marynowaną w zalewie octowej paprykę. Sprawdzony i łatwy przepis. Przepis na nią dostałam od mamy, ona zaś od którejś z koleżanek.
W tym roku robiłam ją po raz pierwszy i jestem zadowolona z efektu. Z kg papryki wyszło mi słoiczków. Zalewę robiłam z podwójnej porcji.
Marynowane papryczki chili to naprawdę świetne rozwiązanie, ale i pewny sposób konserwacji oraz przedłużania ich żywotności. O wiele dłużej zachowują swoją świeżość. Za ojczyznę papryki uważa się Kolumbię, stamtąd uprawę rozszerzono na inne rejony świata.
Papryka - wartości odżywcze. W Europie paprykę spopularyzowali Węgrzy.
Włożyć do czystych i suchych słoików. Przepisów na róznego rodzaju marynaty zatrzęsienie. Ku mojemu zaskoczeniu w blogowych czeluściach istnieje luka i to spora. W sezonie chilli jest tania, wygrzana w słońcu i pachnąca.
Obserwuj bloga Obserwujesz bloga kuchnia na obcasach. Oczywiście można również papryczki suszyć lub mrozić, ale marynowanie jest o tyle fajne, że można nadawać paprykom dodatkowy smak :) Zaletą jest również. Prosty przepis na ogórki krokodylki. Zobacz także: Ogórki z chili?
Okazuję się, że papryka konserwowa ma jeszcze więcej witamin niż jej świeża koleżanka. Wbrew pozorom ocet nie zabija witamin zawartych w papryce. Daje za to wiele dodatkowych korzyści. Lepiej jak jest jeszcze odrobinę twardawa kiedy przekładamy ją do słoików.
Składniki: kg papryki czerwonej, papryk chili, ziaren ziela angielskiego, ziaren pieprzu, łyżeczki gorczycy, goździków, szklanka octu, łyżki cukru, łyżka soli, szklanek wody. Ziele angielskie, pieprz, goździki i gorczyca podawane są w ilości na. Przygotowanie jest bardzo proste, a dodatki możesz skomponować według własnych upodobań smakowych.
Do swoich słoiczków dorzucam – cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Dzięki dodatkom nabiera wyjątkowego smaku i aromatu.
Dodatek miodu do marynaty sprawia, że papryka jest niesamowicie smaczna, słodka, chrupiąca, po prostu idealna. Jak zalejemy gorącą zalewą i po natychmiastowym zamknięciu słoika odwrócimy go do góry dnem,do momentu aż całkowicie wystygną,słoik bez pasteryzowania się zamknie -na pewno się papryka nie popsuje. W czasie pasteryzacji papryka robi się za miękka,a w zalewie ładnie skruszeje. Arcydzieło mojej przyszywanej Babci Ninki:) Podaję jej przepis i na zdjęciu jest jej papryka:) Moja będzie się dopiero robić:) min średnie przystępne.
Przetwory z papryki chili można dodawać zarówno do kanapek, sałatek, jak i ryb lub mięs. Możesz przygotować marynowane papryczki, buraczki z papryką, a nawet konfiturę. Przy przyrządzaniu przetworów z papryczką chili koniecznie należy używać rękawiczek. Marynowana ostra papryka chili doskonała dla miłośników mocnych wrażeń, dobrze sprawdzi się jako dodatek do kanapek czy sałatek ale również świetnie pasuje do mięsa czy ryb.
Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na oliwie przesmaż pokrojone w kostkę papryki, posiekany czosnek, cebulę i przyprawy, ostudź. Dodaj posiekane zioła i fetę. Napełnij farszem, polej bulionem.
Piecz przez minut w 2stopniach C. Czytałem kiedyś (nie pamiętam źródła) że papryka zielona jest bardziej zdrowa niż żółta. Przecież papryka zielona czy żółta czy małe ostre papryczki chili, mają całkowicie inny smak. Przypuszczam że mają inny skład. Można to uzależnić od tego, czy lubimy kiedy papryka jest lekko twardawa i chrupiąca - wtedy minut od wrzucenia na wrzątek, czy wolimy bardziej miękką - wtedy minut od zagotowania.
Najbardziej lubię taką pół na pół. Wrzucam paprykę na wrzątek i trzymam ją w nim do momentu ponownego zagotowania - zwykle tyle wystarczy. Przedstawiciele rodzaju pochodzą z Ameryki Południowej i Centralnej, obecnie rozpowszechnione na całym świecie.
Gatunkiem typowym jest Capsicum annuum L. Pierwsze skojarzenie to śledź po japońsku na Boże Narodzenie, ale idąc dalej ten przepis przyda się też na domówkę, imieniny, Andrzejki czy Sylwestra. Co więcej, podczas obróbki termicznej traci jej mniej, niż inne warzywa czy owoce, gdyż szybko osiąga miękkość, więc męczymy ją krócej. Mitem jest jednak opinia, że tylko papryka wcale nie traci swoich właściwości podczas gotowania czy pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 2st. C na blasze wyłożonej papierem do momentu, aż skórka pokryje się brązowymi plamkami. Sok z pieczenia zachować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.